یک متخصص کودک در خصوص شکاف لب توضیحاتی را بیان کرده است که آن ها را در این مقاله از دکتر سلام آماده کرده ایم. این متخصص اظهار کرد هر چقدر شکاف کام یا همان لب در نوزادان وسیع باشد، آن ها بیشتر دچار مشکلاتی در تغذیه خود خواهند شد.
دکتر آتوسا فولادگر، گفت: «در نوزادان مبتلا به شکاف کام یا لب، عوارض بیماری بسته به میزان و محل شکاف کام یا لب متفاوت است و هر چه شکاف کام یا لب در نوزادان وسیعتر باشد طبیعتا تغذیه آنها با مشکل بیشتری مواجه خواهد بود.»
وی در ادامه افزود: «شکاف لب باعث میشود نوزاد مبتلا در زمان مکیدن شیر از سینه مادر یا پستانک با مشکل مواجه شود چراکه عمل مکیدن با وجود شکاف و ورود هوا به درستی انجام نمیشود. اگرچه برای این معضل راهکارهایی اندیشیده شده و شیشه شیرهایی در دسترس است که برای بیماران شکاف کام و لب طراحی شده. همچنین گاهی مادر میتواند با تغییر حالت خود زمان شیردهی، وضعیت مناسب جهت این کار را پیدا کند تا هوا از طریق شکاف لب وارد نشود.»
این متخصص کودک با بیان اینکه در شکاف کام، مشکل حادتر است، توضیح داد: «این اختلال در واقع به این علت رخ میدهد که فضای خلای در دهان وجود ندارد تا نوزاد بتواند از طریق ایجاد فشار منفی، شیر مادر را بمکد. علاوه بر این، هنگام تغذیه، شیر از طریق شکاف کام وارد گلو میشود و از بینی بیرون میریزد. همچنین ممکن است وارد ریه شود و به مشکلات تنفسی بینجامد.»
وی با اشاره به اینکه در نوزادان مبتلا به شکاف لب، میتوان بهنحوی اطراف شکاف را چه از طریق وضعیت مادر موقع شیردهی یا از طرق دیگر جبران کرد اما در شکاف کام، امکان این قضیه وجود ندارد، گفت: «موقع شیردهی به نوزادان مبتلا به کام هوا از طریق بینی به دهان نوزاد وارد میشود و عملا مکیدن غیرممکن است. البته برای این نوزادان نیز شیشه شیرهایی طراحی شده که مشکل را برطرف میکند اما متاسفانه هنوز از قیمت آنها در حدی نیست که هر کسی بتواند تهیه کند. بنابراین بهترین راه این است که مادران دفعات تغذیه را زیاد و مقدار آن را کم کنند.»
دکتر فولادگر همچنین عنوان کرد: «معضل دیگر نوزادان مبتلا به شکاف لب این است که در زمان تغذیه هوای بیشتری را نسبت به کودکان دیگر میبلعند. بنابراین بعد از دادن شیر، نیاز به آروغگیریهای بیشتری دارند. ضمن اینکه شیردهی در حالت نشسته میتواند از ورود شیر به داخلی بینی و بلع بیشتر هوا جلوگیری کند.»
وی درنهایت خاطرنشان کرد: «از آنجا که نوزادان بیمار برای مکیدن شیر بیشتر تلاش میکنند، طبیعتا خستگی مضاعفی را هم تجربه کرده و ممکن است به میزان کافی نسبت به دیگر کودکان وزن اضافه نکنند. از این رو والدین نوزاد بیمار، در این مرحله مثل سایر مراحل بیماری، نیاز به مشاوره و راهنمایی دارند.»
منبع: سلامانه