بیماری دیابت با مشکلات روحی مانند افسردگی غیرقابل کنترل خواهد شد. اختلالات خلقی و افسردگی های شدید زمینه ساز انواع بیماری های متابولیک خواهند بود. دکتر مهجور به مبتلایان به افسردگی هشدارهای فراوانی داده است که در ادامه خواهید خواند.
یک کارشناس ارشد روان شناسی از ضرورت توجه به مسائل روان شناختی در بیماران دیابتی خبر داد.
ضرورت توجه به مسائل روان شناختی در بیماران دیابتی/ افسردگی مانع از کنترل دیابت میشود مهجور کارشناس ارشد روان شناسی در چهاردهمین همایش دیابت و افسردگی که امروز در کلینیک تخصصی و فوق تخصصی دیابت و بیماریهای متابولیک برگزار شد، اظهار کرد: توجه به مسائل روان شناختی در بیماران دیابتی اهمیت بسزایی دارد زیرا بسیاری از این افراد در روزهای نخستی که از بیماری خود مطلع میشوند به افسردگی دچار میشوند.
وی بیان کرد: افسردگی جلوی مهار دیابت را میگیرد، به عبارتی فرد با وجود رعایت رژیم غذایی خاص داروهایش را به موقع مصرف میکند، اما باز هم نمیتواند بیماری دیابتش را کنترل کند از سوی دیگر افرادی که دچار افسردگی هستند میتوانند در طولانی مدت و در صورتی که بیماریشان به خوبی درمان نشود به دیابت نیز دچار شوند.
این کارشناس ارشد روان شناسی درباره افسردگی افزود: افسردگی یک نوع اختلال خلقی است، برخی از افسردگی ها زمینه جسمانی دارند مانند اینکه اختلالات در هورمون میتواند سبب شود که فرد دچار افسردگی شود، اما گاهی اوقات نیز افسردگی زمینه جسمانی ندارد که از این نوع افسردگیها میتوان به افسردگی فصلی اشاره کرد بیشتر افراد در فصل های پاییز و زمستان به علت دریافت کمتر نور خورشید دچار افسردگی میشود.
روشهای درمان افسردگی
مهجور تاکید کرد: فوت نزدیکان برای همه افراد ناراحت کننده است، اما آنچه که اهمیت دارد این است که برخی افراد با گذشت سالها از فوت شخص باز هم افسرده هستند که این غیر طبیعی است، همچنین بازنشستگی و مشکلات خانوادگی نیز برای برخی افراد ایجاد افسردگی میکند.
وی تصریح کرد: در صورتی به شخص افسرده گفته میشود که حداقل سه تا چهار مورد از علائم جسمی و روانی افسردگی را حداقل به مدت یک ماه داشته باشد؛ از علائم جسمی افسردگی میتوان به مشکلات خواب، تپش قلب، کم اشتهایی، افزایش اشتها، سردرد و یبوست اشاره کرد؛ علائم روانی افسردگی نیز شامل غمگینی، نا امیدی هستند، همچنین اشخاص افسرده نیز اغلب حوصله خود و دیگران را ندارند و در فاز شدید افسردگی برخی از اشخاص به خودکشی فکر میکند یا تصمیم به خود کشی میگیرند.
این کارشناس ارشد روان شناسی گفت: بسیاری از بیماریهای جسمانی منشاء روانی دارد، روانشناس و روان پزشکان تنها مسیر راه را به افراد نشان میدهند و پیمودن مسیر راه بر عهده خود فرد است.
مهجور درباره روشهای درمان افسردگی اظهار کرد: به طور کلی در فرمهای خفیف و متوسط افسردگی نیاز به دارو درمانی وجود ندارد و افراد میتوانند با مراجعه به روان شناس و تغییر سبک زندگی مانند ورزش کردن، پیاده روی، خرید کردن و تغییر محیط زندگی در بیماری خود غلبه کنند، همچنین افراد باید همیشه به جنبههای مثبت زندگی خود توجه داشته باشند و سعی کنند که برای مسائل و مشکلاتشان راه حلهای مناسب را پیدا کنند و اگر نمیتوانند مشکلی را حل کنند آن را قبول کنند و با آن زندگی کنند.
وی یادآور شد: حمایت اجتماعی اطرافیان و دوستان نیز در درمان بیماری افسردگی نقش مهمی دارد و مبتلایان به افسردگی شدید باید در کنار مراجعه به روان شناس حتما از دارو درمانی نیز استفاده کنند، همچنین افرادی که افسردگی خفیف دارند حتما باید درصدد درمان مشکل خود برآیند، زیرا افسردگی خفیف در صورت درمان نشدن به مرور زمان می تواند به فرم جدیدی تبدیل شود
باشگاه خبرنگاران جوان