زنگ خطر گاز مونوکسید کربن برای سلامتی

از نشانه های مسمومیت با گاز مونوکسید کربن چه میزان اطلاع دارید؟ کسانی که با این نوع مسمومیت مواجه می شوند دچار چه عارضه هایی می شوند؟ با توجه به شروع فصل سرما و استفاده از بخاری ها و وسایل گرمایشی گازسوز دکتر شاهین شادنیا توضیحات مهمی در این رابطه ارائه داده اند.


یک فلوشیپ سم‌شناسی بالینی‌ و مسمومیت‌ها، هشدار داد: گاز مونوکسیدکربن، به دلیل نداشتن هیچ نوع مشخصه‌ای منجر به مسمومیت و در صورت تاخیر در نجات فرد از محیطی که در آن گاز منتشر شده است، منجر به مرگ خواهد شد، اما در صورت رعایت برخی نکات، می‌توان از این نوع مسمومیت پیشگیری کرد یا عوارض مسمومیت را به حداقل رساند.

دکتر شاهین شادنیا با اشاره به هفته پیشگیری از مسمومیت و نامگذاری امروز با عنوان «روز پیشگیری از مسمومیت ناشی از گازها و مونوکسید کربن» افزود: در بحث مسمومیت مونوکسیدکربن همانطور که از آن به عنوان مرگ خاموش یاد می شود، به دلیل نداشتن بو، رنگ، یا هیچ‌گونه تحریک‌پذیری، فرد متوجه وجود این گاز در محیط نمی‌شود.

زنگ خطر گاز مونوکسید کربن برای سلامتی

وی با ذکر مثال درباره تحریک‌پذیری افراد در برابر برخی گازها مانند کلر توضیح داد: انتشار این گونه گازها در فرد بسته به میزان آن ممکن است، منجر به سوزش چشم, ریزش اشک , اشکال در تنفس و تحریک مخاط بینی, سرفه و موارد دیگر شود، اما گاز مونوکسیدکربن این ویژگی ها را ندارد.

به گفته این فلوشیپ سم‌شناسی بالینی و مسمومیتها، مسمومیت و مرگ‌های ناشی از مونوکسید کربن، در واقع به دلیل ناآگاهی افراد در وجود این نوع گاز در محیط به وجود می‌آید که باید برای پیشگیری از آن ایمنی لازم را در این زمینه رعایت کرد.

وی تصریح کرد: مصرف هر نوع سوختی از جمله زغال سنگ، نفت، بنزین و موارد دیگر به ویژه گاز خانگی که امروزه در وسایل گرمایشی به ویژه در فصول سرد در اغلب منازل مورد استفاده قرار می‌گیرد، باید با اکسیژن کافی ترکیب شده تا سوخت ناقص صورت نگیرد و منجر مسمومیت و یا مرگ افراد نشود.

شادنیا تشریح کرد: ترکیب سوخت‌های مذکور با اکسیژن کافی منجر به تولید «دی اکسید کربن» می‌شود که خطری در تولید این گاز افراد را تهدید نخواهد کرد. با نبود اکسیژن، احتراق ناقص صورت گرفته و مونوکسیدکربن تولید می‎شود.

زنگ خطر گاز مونوکسید کربن برای سلامتی

وی با اشاره به این‌که در اغلب منازل همه راه‌های ورود و خروج هوا معمولا در زمستان گرفته می‌شود، گفت: با بستن پنجره‌ها و گرفتن فضای بین در و پنجره‌ها با درزگیر، تهویه صورت نمی‌گیرد و در صورتی که مسیر دودکش نیز بسته باشد احتراق ناقص مشکل آفرین خواهد بود.

به گفته این فلوشیپ سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌ها، وجود یک جریان هوای مناسب در محیط منزل و یا محل کار می‌تواند هم گازهای سمی تولید شده ناشی از احتراق را از محیط خارج کند و هم در نتیجه گردش اکسیژن کافی در فضا، مانع از تولید مونوکسید کربن شود.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: همچنین بررسی موارد ایمنی در هنگام نصب سیستم‌ گرمایشی، سرویس مکرر آن، بررسی دودکش و استفاده از وسایل استاندارد، به همراه تهویه مناسب می‌تواند خطر مسمومیت و مرگ خاموش ناشی از احتراق ناقص گازها را به حداقل برساند.

سلامت آنلاین