بد غذا بودن کودک از جمله اصلی ترین مشکلات پیش روی والدین است. همانگونه که از نام این اختلال پیداست، رژیم غذایی این کودکان بسیار محدود است و در مقابل خوردن اغلب مواد غذایی از خود مقاومت نشان می دهند. اما پرسش پیش رو اینجاست! چگونه با کودک بد غذا کنار بیائیم؟ در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
حتما شما هم متوجه شده اید که کودکان بهد از ابتلا به سرما خوردگی و مشکلاتی همچون اسهال و دل درد و.. اشتهایی به خوبی سابق برای خوردن غذا ندارند. طبیعی است که پس از بهبودی کودک و تمام شدن دوره درمان این مشکل برطرف می شود. در مورد بیماری چون عفونت ادراری که دوره درمان به نسبت طولانی با آنتی بیوتیک دارد، بازگشت اشتها احتیاج به زمان دارد.
در این دوره به دلیل بیماری و نیز مصرف دارو ممکن است کودک از لحاظ جسمی و روانی ضعیف شود و بی اشتهایی نیز این وضع را بدتر می کند. پس لازم است با بکار گرفتن روش هایی کودک برای خوردن غذا تشویق شود.
گفتنی است هنگام ابتلا به اسهال هم ممکن است کودک میلی به خوردن غذا نداشته باشد. بهتر است اجازه دهید کودک به مقداری که مایل است غذا بخورد، زیرا خوردن غذای سبک تر و کمتر به بهبود اسهال کمک می کند. اما دقت کنید که وی آب و مایعات به اندازه کافی دریافت کند.
دلیل دیگر بد غذا شدن کودک چیست؟
یکی دیگر از عواملی که ممکن است موجب بی اشتهایی کودک شود، دندان درآوردن وی است. با اینکه این امر از لحاظ علمی موضوع ثابت شده ای نیست، اما بسیاری از مادران به تجربه مشاهده می کنند که فرزندشان کمی قبل از بیرون زدن دندان جدید نسبت به غذا بی میل می شود.
بهتر است تصورش را بکنید اگر ما نیز تنها چند دندان داشته باشیم و قسمتی از لثه مان نیز به خاطر درآمدن یک دندان جدید متورم و دردناک شده باشد،شاید میل چندانی به خوردن غذا نداشته باشیم.
در این زمان ممکن است کودک بیشتر به خوردن غذاهای مایع و نرم مانند سوپ یا پوره علاقه داشته باشد یا اینکه غذاهایی که نیاز به گاز زدن و جویدن دارند مثل سیب زمینی یا هویج پخته، نان یا کباب را ترجیح دهند.
به گفته متخصصان کودک شاید هم در این شرایط کودک تنها غذاهای سرد مثل میوه، شیر یا بستنی را قبول کند. در هر حال بهتر است زیاد به او سخت نگیرید و غذاهایی را که بیشتر به آنها تمایل دارد در اختیارش قرار دهید. در عوض پس از گذشتن این دوره سعی کنید غذاهای مغذی تری برایش تهیه کنید.
یکی از عواملی که موجب می شود کودک الگوی مشخص و مناسبی برای غذا خوردن داشته باشد این است که از همان ابتدای شروع غذای کمکی برنامه صحیحی را برای تغذیه او در نظر بگیرید. در شش ماهه اول پس از تولد به طور معمول تنها غذای کودک شیر مادر است و پس از آن به تدریج با غذاهای کمکی آشنا می شود.
در پایان سال اول 70 درصد انرژی مورد نیاز کودک از شیر و 30 درصد آن توسط غذا تامین می شود. در طول سال دوم این نسبت به تدریج برعکس می شود تا در پایان سال دوم با قطع شیردهی، کودک تمام انرژی مورد نیاز خود را از غذا دریافت می کند.
منبع: جام نیوز