همه افراد در زمان های مختلف دچار احساس ناراحتی و خشم می شوند و در این زمان ها با فریاد و حالت چهره، ناراحتی و خشم خود را بروز می دهند،در این مقاله شما را با روش های مدیریت و کنترل خشم آشنا می نماییم.
خشم یک احساس کاملا طبیعی است که همه موجودات به غریزه آن را در خود دارند و برای بقا لازم و ضروری است. اگر یک حیوان براساس خشم خود عمل کند هیچ ایرادی بر آن وارد نیست اما اگر یک انسان براساس خشم خود عمل کند و قادر نباشد که خشم خود را مدیریت کند آن وقت است که میگوییم این انسان هنوز وارد مغز تکاملی خود نشده و براساس احساسات زندگی میکند.
به گزارش سرویس سلامت باریش نیوز،خشم یکی از نیرومندترین احساسات ما است و ریشه آن ترس است، خشم یک احساس کاملا طبیعی است که همه موجودات به غریزه آن را در خود دارند و برای بقا لازم و ضروری است. اگر یک حیوان براساس خشم خود عمل کند هیچ ایرادی بر آن وارد نیست اما اگر یک انسان براساس خشم خود عمل کند و قادر نباشد که خشم خود را مدیریت کند آن وقت است که میگوییم این انسان هنوز وارد مغز تکاملی خود نشده و براساس احساسات زندگی میکند. این یعنی هنوز به مقام شامخ انسانیت نرسیده است مشکل زمانی است که خشم از حد فراتر میرود و انسان نمیتواند آن را مدیریت و کنترل کند و بهگونهای مخرب براساس آن عمل میکند. این حالت موجب بروز مشکلات زیادی برای او میشود، ازجمله مشکلاتی در محل کار، زندگی زناشویی، روابط دوستی، روابط خانوادگی، محل تحصیل می باشد؛ بهرغم اینکه مردم فکر میکند خشم یک حالت واحد است، خشم طیف گستردهای دارد؛ از رنجش ملایم گرفته تا خشم شدید. آگاهی از میزان خشم به شما کمک میکند تا بهتر بتوانید آن را مدیریت کنید. در همین راستا مصاحبه ای با کارشناس روانشناسی بالینی با توجه به حوادث اخیر روی داده در مدرسه راه شهدا ارومیه که عمده دلیل آن را می توان عدم کنترل خشم دانست که سبب تبدیل یک مشکل به یک رویداد بزرگ ، امنیت روانی افراد زیادی را نیز به خصوص دانش آموزان را تحت الشعاع خود قرار داد ؛به مصاحبه ای با کارشناس روانشناسی بالینی در خصوص خشم پرداختیم.
حسن کریمی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی و مسئول گروه سلامت روانی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در گفت و گو با سرویس سلامت باریش نیوز اظهار کرد: در هر جامعه ای امکان بروز یکسری از اتفاقات وجود دارد که گاه سبب ایجاد آسیب های اجتماعی برای جامعه می شود؛ سیستم های دولتی سعی در مقابله و پیشگیری از رخداد این حوادث دارند ولی با این وجود برخی از افراد در جامعه بیمار بوده و دارای شخصیت های ضد اجتماعی می باشند که سبب بروز قانون شکنی و تجاوز به حریم دیگران می گردند.
کریمی در خصوص پیگیری آسیب های اجتماعی اظهار کرد: در هنگام رخداد حوادث افرادی که متولی جامعه و دارای تخصص در این زمینه ها می باشند شایسته مداخله و حل معضل را دارند، اگر جرم و جنایتی از سوی فردی روی داده سیستم های قضایی و نیروی انتظامی وظیفه دخالت در این امور را دارند و وظیفه عموم مردم نیز همکاری با این ارگان ها می باشد.
کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی در خصوص سیستم های متخصص که می توانند در هنگام وقوع حوادث نقش حمایتی داشته باشند ابراز کرد: دانشگاه علوم پزشکی دارای نهاد یه نام “گروه سلامتی روانی اجتماعی اعتیاد” می باشد؛ از برنامه های مهم این ستاد حمایت روانی و اجتماعی در رخدادها و بلایا و بحران های اجتماعی می باشد.
وی در خصوص حادثه رخ داده در مدرسه راه شهدا اسلام آباد ابراز کرد: باتوجه به اینکه این اتفاق نیز در یک محیط فرهنگی روی داده بود شکل متفاوت تری به خود گرفته و افراد باید سعی در انجام برخوردی متناسب به عنوان الگو برای این دانش آموزان می داشتند؛کودکان در این زمینه دچار لطمه و اسیب شده و این آسیب تاثیر فراوانی در روح و روان آنان باقی می گذارد.
مسئول گروه سلامت روانی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه افزود: نکته حائز اهمیت ان است که سعی کنیم با مسائل به صورت هیجانی برخورد نکنیم حساسیت بر روی مشکلات اجتماعی مهم است ولی این هیجانات کنترل نشده نمیتواند نتیجه موثری داشته باشد بلکه با روش ها و اصول علمی توسط کارشناسان شرایط را کنترل نمایند.
کریمی در رابطه با خشم ابراز کرد: خشم یک احساس و هیجان نرمال و طبیعی در انسانها است ولی بروز و کنترل خشم در جهت حل مسئله امری مهم وضروری است از همین رو افراد باید تلاش کنند مهارت کنترل خشم را داشته تا تبدیل به پرخاشگری و آسیب رساندن به دیگران و اموالشان نگردد وبه ناامنی اغتشاش دامن نزند.
بهتر بود نماینده ای از سوی والدین انتخاب تا با مدیر مدرسه و یا نیروی انتظامی در در خصوص این موضوع آگاه سازند تا سبب بروز فاجعه و مشکلی در سطح شهر نشود دانش آموزانی که در ان مدرسه مشغول تحصیل بودند هم مدرسه شان دچار اسیب شده و نیز آرامش و احساس امنیتی که داشته اند نیز از بین رفته است.
وی در خصوص عمده دلیل تبدیل این مشکل به یک فاجعه عظیم اظهار کرد: عمده دلیل تبدیل این مشکل به یک فاجعه عدم آشنایی با مهارت های زندگی است که فراگیری آنها اکتسابی بوده و هیچکس این توانایی ها را از بدو تولد با خود ندارد و باید تلاش در فراگیری این امور صورت گیرد.مرکزی نیز وجود دارد که به آموزش رایگان مهارت های اجتماعی می شود.
کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی در پایان افزود: عدم آشنایی با این مهارت ها سبب می شود که به هنگام بروز معضل افراد سعی در حل آن به صورت هیجانی دارند و به صورت احساسی و غیر منطقی با این موضوع برخورد می کند؛ برای حل این حرکت های اجتماعی شبکه های اطلاع رسانی می توانند نقش موثری داشته و سبب هدایت این رفتارها شده، شعور و خرد اجتماعی در مردم رشد نماید و این رشد از سوی خانواده یا اموزش و پرورش که نقش موثر و بیشتری از خانواده دارند، شبکه های اجتماعی با استفاده از کارشناسان و متخصصین می توانند سبب تربیت جامعه ای فرهیخته شوند تا جامعه ای منطقی داشته باشند.
منبع/پاریش نیوز