تری گلیسرید به واحد هایی از چربی گفته می شود که شامل یک واحد گلیسرول و سه واحد اسید چرب غیر متشابه می باشد. چربی ها در صورتی که به شکل اضافه وزن و یا کلسترول های مضر باشند از جمله موارد بسیار مضر برای بدن به شمار می آیند. در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع خواهیم پرداخت. با دکتر سلام همراه باشید.

میزان کلسترول خون ممکن است همه توجه‌ها را در نتایج آزمایش‌ها به خود جلب کند، اما میزان تری‌گلیسریدهای خون هم برای سلامت مهم هستند.

تری‌گلیسریدها نوعی چربی هستند که در جریان خون خرکت کردند. بدن شما تری‌گلیسریدها از چربی‌هایی که می‌خورید، به دست می‌آورد و همچنین آن‌ها را از مواد غذایی دیگر مانند کربوهیدرات‌ها می‌سازد.

میزان تری‌گلیسرید زیر ۱۵۰ میلی‌گرم دسی لیتر طبیعی است. میزان بالای ۲۰۰ مقدار به‌طور غیرطبیعی بالا محسوب می‌شود و میزان بالای ۵۰۰ بسیار بالا است و ممکن است برای پایین آوردن آن نیاز به مصرف دارو داشته باشید.

مهم است که میزان تری‌گلیسرید خونتان را بدانید و معمولاً در همان آزمایشی که برای اندازه‌گیری کلسترول انجام می‌شود، تری‌گلیسرید هم اندازه‌گیری می‌شود.

نگرانی‌هایی درباره بالا بودن میزان کلسترول وجود دارد که به علت رابطه آن برخی از بیماری‌های مزمن است. بالا بودن میزان تری‌گلیسرید،، به همراه چاقی شکمی، فشارخون بالا یا بالا بودن قند خون ناشتا، یکی از شاخص‌های نشانگان متابولیک است.

نشانگان متابولیک که هنگامی همراهی دو یا سه تا از این عوامل رخ می‌دهد، خطر دیابت، بیماری قلبی یا سکته مغزی را بالا می‌برد.

اضافه‌وزن داشتن، به مقدار کافی ورزش نکردن، سیگار کشیدن و نوشیدن مفرط مشروبات الکلی همه می‌توانند میزان تری‌گلیسرید را بالا ببرند. به همین ترتیب خوردن مقدار بیش‌ازحد غلات تصفیه‌شده و غذاهایی که حاوی مقدار زیادی قند، به‌خصوص فروکتوز، هستند، می‌توانند تری‌گلیسرید را بالا ببرند. شواهدی وجود دارند که اگر شما بیش از ۶۰ درصد کالری روزانه‌تان را از کربوهیدرات‌ها به دست آورید، تری‌گلیسریدهای شما ممکن است بالا رود.

برخی از بیماری‌ها، داروها و اختلالات ژنتیکی هم در بالا رفتن تری‌گلیسرید خون دخیل هستند.

برای اغلب افراد تغییرات سبک زندگی درمان اصلی بالا بودن تری‌گلیسرید است. این تغییرات شامل کاستن وزن، انجام ورزش بیشتر و تغییرات در رژیم غذایی است. میزان قند، چربی اشباع‌ شده و غلات تصفیه‌شده (مانند نان سفید) مصرفی‌تان را کم کنید و میوه، سبزی و غلات کامل یا سبوس‌دار بیشتری بخورید..

 

منبع: همشهری آنلاین