تبخال نوعی عارضه پوستی است که معمولا در اثر استرس، سرماخوردگی، آنفلوانزا، خستگی و عادت ماهیانه تشدید میشود. این عارضه با حالت ذوق ذوق شدن شروع می شود و با گذشت چند روز به زخم تبدیل می شود. ویروس تبخال به پایانه اعصاب مخصوصا در اطراف لب حركت میكند، سپس وارد سلولها شده و نهایتا باعث عفونت و بروز زخم سرد میشود.
علائم تبخال
اولین علامت تبخال احساس ذق ذق ناگهانی است، كه معمولا در طی 24 ساعت به تاول تبدیل میشود.
عفونت میتواند علائمی شبیه آنفلوانزا در فرد ایجاد كند. بعد از چند روز زخم سرد خشك شده و پوست التیام مییابد.
درمانهای رایج تبخال
معمولا برای كاهش درد از مسكن استفاده میشود.
در برخی موارد پزشك كرمهای ضد ویروس چون آسیكلوویر تجویز میكند.
در صورت عود مكرر عفونت هرپس ممكن است از آسیكلوویر خوراكی برای درمان استفاده شود.
مواد غذایی مفید برای تبخال
ویتامین C و تبخال
پرتقال، گریپ فروت، توتها، فلفل قرمز، سبزیهای برگی سبز، سیبزمینی شیرین و سیب زمینی از منابع خوب ویتامین C هستند.
دریافت مقادیر بالای ویتامین C میتواند در پیشگیری از زخم سرد موثر باشد.
فلاوونوئیدها و تبخال
پیاز، سیب، انگور و چای از منابع غنی بیوفلاونوئیدها هستند كه میتوانند از تشكیل تاول بعداز احساس ذق ذق كردن پیشگیری كنند.
اسیدهای آمینه و تبخال
گوشتهای قرمز، گوشت مرغ، ماهی، شیر و تخممرغ حاوی اسید آمینه لیزین هستند.
این اسیدآمینه عملكرد آرژنین را كه به تکثیر ویروسها كمك میكند، مهار مینماید.
مواد غذایی كه باید در تبخال پرهیز شوند
شكلات، مغز دانهها، دانهها و كشمشها حاوی اسید آمینه آرژنین هستند که به تکثیر ویروس کمک میکنند.
سایر اقدامات
مكمل 200 میلی گرم ویتامین C و بیوفلاونوئیدها 3 تا4 بار در روز میتوانند از بروز هرپس پیشگیری كنند.
مصرف قرص روی به هنگام استرس به تقویت عملكرد سیستم ایمنی كمك میكند.
مصرف 15 قطره اکیناسه در آب گرم، سه بار در روز به تقویت عملکرد سیستم ایمنی کمک میکند.
منبع: آفتاب