قطعا شما هم شنیده اید که می گویند لازم است برای مصرف قرص و یا دارو از یک ماده خوراکی در کنار آن استفاده کرد. عده ای بر این باورند که می بایست برای مصرف قرص و یا برخی دارو های خاص از مایعاتی همچون آب میوه و … استفاده کرد. اما مناسب ترین نوشیدنی ها برای مصرف به همراه دارو ها کدامند؟ با دکتر سلام همراه باشید.
کارشناس ارشد کمیته کشوری تجویز و مصرف منطقی داروی سازمان غذا و دارو با یادآوری این نکته که برخی داروها مثل آهن بهتر است که به دلیل جذب راحتتر توسط ویتامین C همراه با آب مرکبات استفاده شود تأکید کرد: بهترین نوشیدنی برای خوردن قرصها آب معمولی است.
نوشین محمدحسینی اظهار کرد: گرچه هدف اصلی از سفارش به مصرف قرصها با آب به دلیل باز شدن ماده مؤثر آنها در معده و تأثیر در درمان است اما مصرف بدون آب برخی قرصها به دلیل ساختاری که دارد ممکن است موجب ایجاد مشکلات زیادی در ناحیه مری فرد بیمار شود.
محمدحسینی افزود: از سویی استعمال مواد دارویی با مایعاتی به جز آب، در مواردی که بدون تجویز پزشک یا توصیه داروساز صورت گیرد میتواند اثر قرصها را از بین ببرد.
کارشناس ارشد کمیته کشوری تجویز و مصرف منطقی داروی سازمان غذا و دارو با یادآوری این نکته که برخی داروها مثل آهن بهتر است که به دلیل جذب راحتتر توسط ویتامین C همراه با آب مرکبات استفاده شود تأکید کرد: بهترین نوشیدنی برای خوردن قرصها آب معمولی است.
نوشیدن آبمیوه، شیر، چای و دیگر نوشیدنیها به غیر از آب هنگام مصرف دارو میتواند در تأثیر آن تداخل ایجاد کند، اثر دارو را کاهش دهد و حتی خطراتی را برای فرد به همراه داشته باشد در ادامه به تأثیر برخی نوشیدنیها بر مصرف برخی داروها را اشاره میکنیم.
دارو را هرگز همراه با الکل مصرف نکنید
مصرف دارو همراه با نوشیدن الکل میتواند مرگبار باشد. الکل سرعت تجریه ترکیبات شیمیایی درون کبد را افزایش داده و سبب کاهش اثر داروها میشود. الکل همچنین اثرات نامطلوبی روی سیستم عصبی گذاشته و شرایط طبیعی بدن را به هم میزند. مصرف خیلی از داروها هم همراه با نوشیدن الکل سبب بروز خواب آلودگی و گیجی میشود.
چرا نباید همراه با دارو آبمیوه بنوشیم؟
برخی آبمیوهها یا نوشیدنیها، ممکن است برای سلامتی مفید و حتی ضروری باشند. اما چنانچه افراد در حال مصرف دارو باشند، مصرف همزمان داروها و این نوشیدنیهای مفید در اثرگذاری داروها تغییری ایجاد میکند.
آب گریپ فروت:
نوشیدن آب گریپ فروت میتواند بر روی بعضی داروها تأثیرگذار باشد. بدین ترتیب که در اغلب موارد، سطح دارو را در خون افزایش میدهد. این امر میتواند ریسک عوارض جانبی را بالا برده و یا به طور کل، اثر دارو را تغییر دهد. گریپ فروت همچنین ‘فعالیتهای آنزیمی’ که بدن برای پردازش بیش از ۵۰ دارو به آن نیاز دارد را کاهش میدهد. نوشیدن آب گریپ فروت همراه با داروهای فشار خون و آنتی هیستامین خطرناک است.
مصرف برخی آنتی بیوتیکها با شیر یا نوشیدن آبمیوههای ترش به علت اسیدی بودن آنها خاصیت درمانی دارو را از بین برده در مواردی موجب تخریب ساختار دارو میگردد
آب پرتقال:
چنانچه دارویی که مصرف میکنید سطح پتاسیم خون را بالا میبرد از نوشیدن آب پرتقال به همراه آن خودداری کنید. آب پرتقال درصد افزایش پتاسیم در خون را افزایش میدهد. بالا رفتن بیش از حد پتاسیم در بدن نیز منجر به بروز علائمیهمچون گرفتگی عضلات و یا تپش قلب میشود
آب آلبالو:
اکثریت قریب به اتفاق بیماران قلبی برای تنظیم ضربان قلب خود دارویی به نام وارفارین مصرف میکنند که رقیق کننده خون است. مصرف این دارو همراه با آب آلبالو که حاوی مقادیر بالای اسید سالیسیلیک – رقیق کننده خون – است بسیار خطرناک است.
آب جوش و چای داغ با دارو خطرناک است
خوردن قرصها با آب جوش و گرم و البته چای داغ به علت حرارت آن مشکلاتی به وجود میآورد ضمن اینکه کافئین موجود در چای خود مخرب دارو است. مصرف ۳- ۴ فنجان چای یا قهوه ممکن است اثر دگزامتازون را افزایش دهد و بالعکس مصرف فروس سولفات همراه با چای و قهوه ممکن است سبب ایجاد کمپلکس نامحلول شده و در جذب دارو اختلال ایجاد کند.
ویتامین K موجود در چای سبز نیز اثرات رقیق کنندگی خون را در داروهایی همچون وارفارین از بین میبرد.
علاوه بر این مصرف همزمان دارو با مایعات داغ باعث از بین رفتن دارو و کاهش اثر دارو مخصوصاً داروهای آرام بخش و خواب آور خواهد شد.
شیر تاثیر آنتی بیوتیکها را از بین میبرد
داروهایی که دارای پوشش رودهای هستند را نباید با شیر یا آنتی اسید مصرف کرد در غیر این صورت خیلی زود در معده حل میشوند.
از طرفی کلسیم موجود در شیر، جذب برخی داروها از جمله داروهای هورمونی تیروئید را با مشکل مواجه میکند.
علاوه بر این مصرف برخی آنتی بیوتیکها با شیر یا نوشیدن آبمیوههای ترش به علت اسیدی بودن آنها خاصیت درمانی دارو را از بین برده در مواردی موجب تخریب ساختار دارو میگردد.
منبع : نوش آنلاین