عوارض شربت متادون برای خردسالان

والدین معتاد آسیب های زیادی به فرزندانشان وارد میکنند و آن ها را در معرض مسمومیت قرار میدهند. در خانه های افراد معتاد غالبا شربت متادون یا داروهای ترک اعتیاد یافت می شود. بهتر است این قبیل داروها را از دسترس اطفال خارج کنند تا باعث مسمومیت های مرگبار در آن ها نشوند.


یک پزشک و پژوهشگر حوزه ایدز و اعتیاد با بیان اینکه مسمومیت‌ها با مواد مخدر به صورت غیرعمد در کودکان بیشتر از بزرگسالان گزارش می‌شود، گفت: متاسفانه در خانواده‌هایی که موادمخدر یا داروهای ترک اعتیاد مصرف می‌شود، موادی مثل متادون به شکل اتفاقی در دسترس کودکان قرار می‌گیرد و به همین دلیل، کودکان خانواده‌های معتاد به شدت در معرض مسمومیت با متادون قرار دارند.

امید زمانی با اشاره به روز پیشگیری از مسمومیت‌های ناشی از سوء‌مصرف موادمخدر و محرک، اظهار کرد: عمدتا مسمومیت با شربت متادون در کودکان بسیار گزارش می‌شود. برخی مراکز توزیع دارو، متادون را در ظرف‌های غیرکارخانه‌ای و بدون برچسب توزیع می‌کنند و برخی مادران گاهی شیشه متادون را با شربت تب‌بُر یا سرماخوردگی اشتباه می‌گیرند.

این پزشک و پژوهشگر حوزه ایدز و اعتیاد ادامه داد: همچنین گزارش‌هایی رسیده است مبنی براینکه باوجود تحویل شربت متادون در ظروف دارویی، مصرف کنندگان مواد به دلیل ترس از آگاهی افراد خانواده از اعتیادشان، متادون را به ظروف غیر دارویی منتقل می‌کنند. پنهان کاری ناشی از انگ خوردن و طرد شدن، علت دیگری است که برخی مصرف کنندگان متادون، شیشه آن را تغییر داده و به بقیه افراد خانواده اطلاع نمی‌دهند. در چنین شرایطی امکان مواجهه کودکان با این داروها بیشتر می‌شود.

عوارض شربت متادون برای خردسالان

وی تاکید کرد: آشنا کردن پدر و مادرها با خطرات متادون در کودکان و چگونگی دور نگه داشتن از دسترس آنها، نقش مهمی در کاهش موارد مسمومیت کودکان دارد. مواجهه کودکان با متادون بیشتر از روی ناآگاهی و اتفاقی است و هرچقدر سن کودک کمتر باشد، تاثیر موادمخدر یا داروها بیشتر است و گاهی منجر به مرگ کودک هم می‌شود.

زمانی با بیان اینکه مصرف عمدی مواد مخدر هم در کودکان گزارش شده است، گفت: گاهی پدر و مادر معتاد و یا کم‌سواد، برای درمان دردهای جسمی و یا برای آرام کردن کودک بیش فعال خود، مواد مخدری مانند شیره تریاک به او داده‌اند. از آنجا که مواد مخدر به صورت قاچاق وارد کشور ما می‌شود و قاچاقچیان برای سود بیشتر ناخالصی‌هایی به درجات مختلف به مواد مخدر اضافه می‌کنند، مسمومیت‌های خطرناک با این مواد مخدر توام با ناخالصی، قطع تنفس و ایست قلبی این دسته از کودکان را بیشتر تهدید می‌کند.

این عضو گروه علمی تخصصی جامعه شناسی سلامت افزود: در گزارش‌هایی آمده است که والدین گاهی برای کنترل اسهال کودک خود از قرص‌های کدئین‌دار استفاده کرده‌اند. هرچند داروخانه‌ها مجاز به فروش بدون نسخه این قبیل داروها نیستند اما تهیه آن نیز ناممکن نیست. استفاده خودسرانه از این داروی مخدر، تاکنون جان کودکان زیادی را به خطر انداخته است. اسهال یک بیماری عفونی است و مصرف داروهای کدئین‌دار برای کنترل آن، ممکن است میکروب را در بدن کودک نگه دارد که با افزایش دوز مصرفی در کودکان خردسال، سلامت کودک به خطر می افتد.

عوارض شربت متادون برای خردسالان

وی با اشاره به مواد مخدری همچون هروئین، مورفین، متادون و مشتقات کدئین‌دار که عامل اکثر مسمومیت‌ها با مواد مخدر است، افزود: البته موارد مسمومیت در خود افراد معتاد به خصوص معتادان تزریقی هم دیده می‌شود. گاهی اوقات معتادان به دلیل احساس نیاز شدید، مواد مخدر خود را از فروشندگان مختلف تهیه می‌کنند که خلوص مواد جدید با مواد قبلی که عادت به مصرف داشتند فرق دارد و آنها را دچار «اوردز» می‌کند. موارد زیادی از مرگ و میر به همین علت با علائم قطع تنفس، ایست قلبی و کاهش سطح هوشیاری در میان معتادان تزریقی و کارتن خواب‌ها دیده شده است.

زمانی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، فراوانی مصرف متادون برای خودکشی در سال‌های اخیر افزایش داشته که موارد متعددی نیز در بین نوجوانان دیده شده است. همچنین نوجوانان گاهی متادون را همراه دیگر مواد روان گردان مصرف می‌کنند و به همین خاطر گسترش خدمات سلامت روان در بین نوجوانان امروزی ضروری به نظر می‌رسد.

سلامت آنلاین