چطور از شکلات تلخ مثل دارو استفاده کنیم

شکلات دارای فواید زیادی برای سلامتی است و افراد زیادی از طرفداران آن هستند اثبات شده است که خوردن شکلات به مقدار کم در هفته می تواند از بروز بیماری های قلبی جلوگیری کند شکلات همچنین از ریتم نامنظم قلب نیز جلوگیری می کند.

آیا به راستی خوردن خوشمزه‌ترین و محبوب‌ترین خوراکی جهان برای سلامتی بدن‌مان مضر است؟ اسم لاتین درخت کاکائو، Theobromaبهمعنای غذای خدایان است و به نظر می‌رسد میوه این درخت و سایر مشتقات خوشمزه‌اش به اندازه‌ای عالی است که تنها مناسب برای مصرف خدایان است. هر دو قوم باستانی مکزیک به نام مایاها و آزتک‌ها بر این باور بودند که دانه کاکائو خاصیت جادویی و الهی دارد تا جایی که این خوراکی عالی در مناسبات و تشریفات مذهبی، تولد، ازدواج و سوگواری‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

با آغاز قرن هفدهم در اروپا ، خوردن شکلات به شکل نوشیدنی یک عمل متداول و مناسب با مد روز به حساب می‌آمد و اغلب مردم باور داشتند این ماده خوراکی خواص مغذی و دارویی دارد و حتی می‌تواند برای تقویت قوای جنسی هم موثر باشد. در دنیای مدرن، خوردن شکلات تبدیل به یک عادت دوست‌داشتنی و مورد علاقه تقریبا تمامی مردم جهان تبدیل شده است و امروزه تحقیقات بسیار زیادی انجام می‌شود تا مشخص شود آیا واقعا استفاده از شکلات بر روی سلامت بدن ما تاثیر به سزایی دارد یا نه.

برای مثال تحقیقات ویژه‌ای در زمینه فواید شکلات برای کم شدن شانس ابتلا به سکته مغزی و قلبی و سایر بیماری‌های مزمن دیگر به عمل آمده است که نتایج شگفت‌انگیزی در بر داشته‌اند. در نتیجه پژوهشی جدید در دانمارک مشخص شد خوردن شکلات حتی به مقدار کم آن هم هر هفته می‌تواند درصد ابتلا به بیماری‌های قلبی مانند ضربان نامرتب قلب را به میزان زیادی کاهش دهد. اما با همه این تفاسیر باز هم گاهی شکلات به عنوان شخصیت منفی سناریوها در صدر اخبار قرار می‌گیرد. اخباری مثل مضرات شکلات در ایجاد آکنه و یا جوش صورت، اضافه وزن و کلسترول بالا. اما آیا واقعا خوردن شکلات مفید است یا مضر؟

آیا باید آن را مانند یک خوراکی معجزه‌گر بپذیریم و یا از خوردن آن اجتناب کنیم؟ در ادامه مطلب امروز با عقاید متفاوتی در این زمینه آشنا خواهید شد. شکلات باعث افزایش کلسترول بد خواهد شد؟ اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که مصرف شکلات را به دلیل کلسترول LDL (بد) کنار گذاشته‌اید باید بدانید بی‌هیچ دلیل موجهی و اشتباها خود را از خوردن این نعمت خوشمزه و شیرین محروم کرده‌اید. درست است که شکلات دارای کره کاکائو است و این کره حاوی چربی‌ اشباع شده است، اما بیشتر چربی آن متشکل از اسید استئاریک است که عملکرد این اسید با سایر چربی‌های اشباع شده متفاوت است. تحقیقات نشان می‌دهد مصرف شکلات نه تنها موجب افزایش کلسترول بد نمی‌شود بلکه در برخی از افراد باعث کاهش میزان کلسترول هم خواهد شد. شکلات حاوی مقدار زیادی کافئین است؟

برخلاف باور متداول، شکلات مملو از از کافئین نیست. یک شکلات معمولی حاوی ۹ میلی‌گرم کافئین و یک شکلات تلخ کوچک حاوی ۳۱ میلی‌گرم است. البته این میزان سنجش در مقیاس با لیوان‌های بزرگ قهوه موجود در کافه‌ها است. درست است که هرچه شکلات تلخ‌تر باشد میزان کافئین موجود در آن بیشتر است اما نه به اندازه‌ای که اغلب مردم باور دارند. افراد مبتلا به دیابت نباید شکلات مصرف کنند؟ لازم نیست افردای که مبتلا به دیابت هستند مصرف شکلات را قطع کنند.

در حقیقت جالب است بدانید شکلات حاوی مقدار کمی گلایسمیک است. تحقیقات اخیر مشخص می‌کند مصرف شکلات تلخ می‌تواند با تقویت عملکرد لایه‌های درونی رگ‌ها (اندوتلیال) میزان حساسیت انسولین بدن را در افراد عادی و افراد مبتلا به فشار خون و یا دیابتی بهبود ببخشد. البته لازم به ذکر است چنانچه دچار هرگونه بیماری خاصی هستید قبل از مصرف هر اندازه از شکلات با پزشک خود مشورت کنید. شکلات موجب پوسیدگی و خرابی دندان می‌شود؟

تحقیقات جدید نشان می‌دهد شکلات کم‌ترین تاثیر را بر روی دندان‌ها در مقایسه با سایر فرآورده‌های شیرین مثل شکر دارد. جالب است بدانید تحقیقات انجام شده در ژاپن مشخص کرد شکلات حاوی ترکیباتی است که موجب از بین بردن باکتری‌های درون دهان که خودشان یکی از عوامل اصلی در پوسیدگی دندان هستند می‌شود و واقعا چه چیزی هیجان‌ انگیزتر از اینکه عامل بازدارنده از پوسیدگی و خرابی دندان‌های‌مان یک خوراکی خوش‌طعم و خوش‌مزه باشد. خوردن شکلات باعث می‌شود چاق شوید؟

البته ممکن است،اما نه لزوما، مطمئنا خوردن یک معجون مملو از بستنی، گردو و پر از شکلات‌های نرم و کشدار سایز کمر شما را کوچک نخواهد کرد اما تحقیقات وسیعی در این زمینه مشخص می‌کند مصرف میزان اندک شکلات آن هم هر روز هفته می‌تواند مرتبط با کاهش شاخص توده بدنی (BMI)باشد نتیجه اینکه حتی اگر یک فرد از رژیم کم‌کالری پیروی نکند و یا تمرینات ورزشی خاصی هم نداشته باشد باز هم می‌تواند با خوردن شکلات تلخ وزن کم کند. پس برای کاهش وزن هم به شکلات نه نگویید!

شکلات موجب ایجاد جوش و یا آکنه خواهد شد؟ اگرچه ممکن است هر نوجوانی بگوید خوردن شکلات باعث ایجاد جوش‌های ناخوشایند بدن به خصوص در ناحیه صورت خواهد شد اما پژوهش‌های بسیاری در مورد مصرف شکلات و جوش‌ها مشخص می‌کند هیچ‌گونه ارتباطی مابین این دو موضوع وجود ندارد. در واقع متخصصین بر این باورند «آنچه که می‌خوریم نمی‌تواند تاثیر به سزایی در ایجاد و یا کاهش جوش‌ها داشته باشد».

سلامتیسم