استرس و فشار کاری باعث کاهش تحمل افراد در جامعه شده است و رفتارهای عصبی و همراه با خشونت در زندگی امروزی بشر رو به افزایش است.دکتر سلام در این مقاله شما را با دلایل علمی سرایت پذیری خشونت بیشتر آشنا می نماید.
محققان میگویند که متمایل شدن انسانها به رفتارهای پُرخطر نیز تحت تاثیر مشاهده این رفتارها در زندگی دیگران قرار دارد. احتمالا بهخوبی میدانید که تماشای خمیازه کشیدن یا خندیدن دیگران، بهطور ناخودآگاه شما را هم به انجام همان کار وادار میسازد. با اینحال، رفتارهای دیگری هم وجود دارند که از نظر علمی میتوانند مُسری باشند و مثل خمیازه عمل کنند. بیادبی و خشونت (خصوصا در محل کار) محققان میگویند که فقط یک رفتار منفی مانند بیادبی یا خشونتورزی (حتی با شدت کم) سریعا به اطرافیان ما منتقل میشود. درواقع، بیادبی و خشونتورزی مانند سرماخوردگیهای رایج هستند که خیلی راحت به دیگران سرایت میکنند. بهعلاوه، یافتههای علمی نشان میدهند که این سرایتپذیری براساس نوعی سازگار شدن با خشم و خصومت اتفاق میافتد، نه براساس نوعی تقلید ناخودآگاه مانند تکرار کردن خمیازه دیگران.
مطالعات علمی هنوز نشان ندادهاند که چرا سرایتپذیری بیادبی و خشونتورزی در محل کار شیوع بیشتری دارند، اما فرضیه محققان این است که فشار و استرس زیاد در محیطهای کاری و وقتگذرانی زیاد با همکاران، دو عامل موثر در این زمینه هستند. همچنین، اگر افراد در زندگی گذشته خودشان در معرض خشونت و بیادبی دیگران قرار گرفته باشند، در آینده حساسیت بیشتری نسبت به این رفتارها پیدا میکنند. طبق مطالعات فعلی، اثر منفی ناشی از بیادبی و خشونتورزی در محل کار میتواند تا یک هفته کامل پابرجا باقی بماند. ریسکپذیری پروفسور جان دوهرتی (استاد روانشناسی در کالتچ) میگوید که اگر انسانها شاهد ریسک کردن اطرافیان خودشان باشند، بیشتر به ریسکپذیری (خصوصا ریسکهای مالی) تمایل پیدا میکنند. درواقع، واکنشهای رفتاری و عصبی نسبت به ریسکپذیری دیگران میتواند از طریق مشاهده ریسک در زندگی دیگران تغییر کند.
محققان میگویند که متمایل شدن انسانها به رفتارهای پُرخطر نیز تحت تاثیر مشاهده این رفتارها در زندگی دیگران قرار دارد. درواقع، اگر اطرافیان ما به استعمال دخانیات، مصرف مواد مخدر و استفاده از نوشیدنیهای غیرمجاز علاقهمند باشند و این کارها را در حضور ما انجام بدهند، شانس علاقهمندی ما به استفاده از این محصولات مخرب را بیشتر میکنند. طبق گزارش Clinical and Experimental Research Journal، قرار گرفتن در موقعیتهای اجتماعی دارای تاثیر زیادی در زمینه ریسکپذیری و تمایل پیدا کردن به رفتارهای پُرخطر است. عادتهای غذایی این قضیه هم دارای جنبه مثبت و هم دارای جنبه منفی است.
درواقع، هم عادتهای غذایی سالم و هم عادتهای غذایی ناسالم میتوانند از طریق دوستان، اعضای خانواده و همکاران به ما منتقل شوند. یکی از مطالعات علمی در همین زمینه نشان میدهد که اگر دوستان ما چاق باشند (طبق شاخص BMI)، شانس چاق شدن ما هم در درازمدت حدود ۵۷ درصد بیشتر میشود. جالب است بدانید که اگر یکی از دوستانِ دوستِ شما هم چاق باشد، باز هم خطر چاق شدن شما به ۱۰ درصد بیشتر از دیگران میرسد. بهعلاوه، اگر همسر شما چاق باشد، خطر مبتلا شدن شما به چاقی حددوا ۲۷ درصد بالاتر میرود. به همین دلیل، محققان میگویند که اگر میخواهید سبک زندگی خودتان را تغییر بدهید و وضعیت وزنی خودتان را کنترل کنید، حتما با افرادی معاشرت کنید که زندگی سالمی دارند و وزنشان مطلوب است. این استراتژی، شما را به پذیرش رفتارهای سالم آنان وادار میکند و سبک زندگی شما را در درازمدت تغییر میدهد.
منبع/سلامتیسم