مراقب برخی بیماری های واگیردار در مهدهای کودک باشید. این عارضه ها از کودکی به کودک دیگر انتقال پیدا میکنند و به سرعت به دیگر اطفال در مهد سرایت کرده و منتقل می شوند. شپش از رایج ترین این بیماری هاست که مانند شوره سر در لابلای موها پنهان شده و شروع به رشد و تخمگذاری میکند.
متاسفانه همیشه مسائل بهداشتی یکی از دغدغه های خانواده ها در مدارس و مهدهای کودک بوده، اخیرا هم اخباری مبنی بر شیوع شپش در مهد کودک ها شنیده شده است، باید اشاره کرد شپش را نباید یک مشکل بهداشتی دانست، بلکه بهتر است از آن به عنوان مشکل فرهنگی نام برد، چرا که فرد مبتلا اگر به موقع به پزشک مراجعه و خود را درمان کند و اقدامات پیشگیرانه را رعایت کند، از انتقال آن به دیگران جلوگیری می شود.
ولی متاسفانه به علت کم توجهی فرد مبتلا در محیط مدرسه یا مهد، به راحتی این حشره را به دیگری منتقل می کند و زمانی فرد متوجه شپش سر می شود که دچار خارش های شدید شده است. ناگفته نماند شپش ها به راحتی درمان می شوند، این درمان ساده می تواند از انتقال بیماری جلوگیری کند و برای این کار، همه اعضای خانواده باید درمان شوند.
دکتر امیر هوشنگ احسانی متخصص و پوست و مو بیان کرد: شپش اکثرا در کودکان مشاهده می شود، عامل پیدایش آن، انگلی است که وارد پوست سر شده و فرد را درگیر خارش، التهاب و عفونت در ناحیه کف سر می کند. اندازه موی سر به بروز شپش ارتباطی نداشته و لزومی به کوتاه کردن موی سر در صورت مشاهده شپش وجود ندارد.
وی افزود: تخم های سفید شپش مانند شوره بوده اما به طرز محکمی به تنه موها چسبیده و از آن جدا نمی شود و فرد احساس می کند جسمی خارجی در کف سرش حرکت می کند. شپش به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود اما محل های تجمع مانند مدرسه ها و مهدهای کودک احتمال انتقال این بیماری را افزایش می دهد. کودکان نیز می توانند شپش را به والدین و دیگر اعضای خانواده خود منتقل کنند.
به گفته احسانی، مهم ترین علامت بیماری شپش، خارش سر است. شپش حتی می تواند در کناره های گردن نیز بوجود آید.
این متخصص پوست و مو در رابطه با نوع درمان شپش گفت: شپش با دو نوبت استفاده از یک شامپوی خاص که پزشک تجویز می کند به سادگی درمان می شود و در نوبت اول استفاده از این شامپو، خاصیت انتقال پذیری آن از بین می رود. معمولا درمان شپش باید طی 2 دوره درمانی تکرار شود. درمان آن نوعی شامپو است که به مدت ده دقیقه روی سر قرار میگیرد، یک هفته بعد هم باید تکرار شود، همچنین همه افرادی که با فرد مبتلا زندگی میکنند اگر علامت هم نداشتند باید برای یک بار هم شده از این شامپو استفاده کنند. مبتلایان دقت داشته باشند مصرف زیاد شامپوهای ار بین برنده شپش حساسیتهای پوستی ایجاد میکند، بنابراین مصرف شامپو دو بار کافی است.
وی توصیه کرد: فردی که دچار شپش شده باید روسری، روتختی و روبالشی او را در آب، جوشاند. به عبارتی توصیه می شود تمام وسایل شخص مبتلا که قابل جوشاندن است بهتر است جوشیده شود به این ترتیب شپش به کلی از بین میرود.
به گفته این متخصص، برای درمان شپش سر نیازی به تراشیدن مو نیست و به راحتی با یک شامپو می توان آن را برطرف کرد. این شامپوها باعث مرگ شپش ها شده و به مرور زمان تخم های آن ها از مو جدا می شود.
احسانی در خصوص تفاوت ظاهری شپش با شوره سر گفت: تخم شپش به تنه مو میچسبد و جابجا نمیشود، سفید رنگ و مایل به خاکستری است، اما شوره سر به راحتی جابجا میشود.
این متخصص در پایان خاطرنشان کرد: مسؤلان مدارس نیز در صورت مواجه با دانش آموزان مبتلا باید درمان او را جدی بگیرند و مراقب بهداشت سایر دانش آموزان باشند. همچنین والدین دقت داشته باشند از کودک مبتلا خود خجالت نکشند و او را مقصر ندانند، و حتما به مسئولان مدرسه و یا مهدکودک اطلاع دهند.
جام جم