جوش و آکنه ولگاریس از بیماری های شایع پوستی می باشند که همه افراد در طول زندگی خود دچار آن شده اند. در این مقاله از دکتر سلام پاسخ 10 سوال رایج و شایع در خصوص جوش و آکنه صورت را آماده کرده ایم. توصیه ما این است که حتما این مقاله را مطالعه کنید و از دست ندهید. با ما همراه شوید.
هر ماه درست قبل از شروع عادت ماهانه ، چند جوش در اطراف چانه های من ایجاد می شوند . هیچ جای دیگری از بدن من به غیر از چانه ام جوش نمی زند ، آیا این آکنه می باشد ؟
بله ، احتمالا شما دچار آکنه هستید . آکنه بر اثر واکنش غیر طبیعی پوست به هورمون ها ایجاد می گردد ، بنابراین تغییرات هورمونی که در هنگام پریود یا عادت ماهانه رخ می دهد ، می تواند باعث بروز آکنه شود . نحوه ی درمان آکنه های شما که فقط برای چند روز ایجاد می شوند با کسانی که به طور دائمی دچار آکنه هستند متفاوت می باشد .
آیا کسی که در اطراف دهانش دارای جوش هایی می باشد ، می تواند با بوسیدن سایرین ، باعث انتقال این جوش ها به آنها شود؟
خیر ، بسیاری از مردم فکر می کنند که جوش ها می توانند از این طریق انتقال یابند اما اینطور نمی باشد .
من شنیده ام که ممکن است به علت مشکلی که در تخمدان های من وجود دارد دچار آکنه شده باشم . اگر چنین است ، این مشکل چه می باشد و چرا پسرها هم دچار آکنه می شوند؟
شما ممکن است دچار بیماری تخمدان پلی کیستیک باشید . در این وضعیت تخمدان های شما دارای کیست های متعددی می باشند . در چنین مواردی تخمدان های شما قادر به تولید معادل هورمون ها نخواهند بود و مقدار زیادی هورمون جنسی مردانه تستوسترون ترشح می کنند . افزایش هورمون جنسی مردانه در خانم ها باعث بروز آکنه های شدیدی به همراه پرمویی در آنها می گردد و عادت ماهانه آنها نیز مختل می گردد . این افراد همچنین در ایجاد حاملگی نیز مشکل خواهند داشت . برای بررسی این مشکل ، باید اقدام به انجام آزمایش خون و سونوگرافی از تخمدان ها نمود .
این یکی از معدود وضعیت هایی است که برای بررسی آکنه نیاز به انجام آزمایش می شود . آکنه شما به درمان متفاوت و قوی ای احتیاج خواهد داشت و همچنین تخمدان های شما نیز ممکن است احتیاج به درمان داشته باشند . با وجود کیست هایی که در تخمدانها وجود دارد ، اندازه آن ها بزرگتر بوده و بنابراین با عمل جراحی می توان تعدادی از این کیست ها را خارج نمود تا ترشح هورمونی آنها به مقدار طبیعی برسد .
گر چه دختر ها نیز بطور طبیعی دارای مقداری هورمون جنسی مردانه تستوسترون هستند ، اما در بیضه پسر ها ( که معادل تخمدان ها در دخترها می باشد ) مقادیر خیلی زیادی از این هورمون ترشح می شود و به همین دلیل است که پسر ها بیشتر از دخترها دچار آکنه می شوند .
من اخیرا پی برده ام که دخترم به شیر و پنیر حساسیت دارد . آیا این حساسیت یا آلرژی می تواند باعث آکنه او شده باشد؟
خیر . خیلی خوب بود اگر همه چیز به این سادگی ها باشد . اما تحقیقات نشان داده است که ارتباطی بین رژیم غذایی و بروز آکنه وجود ندارد . از آنجایی که پوست افرادی که دچار آکنه هستند ، چرب تر می باشد ، منطقی است که فکر کنیم که کم کردن مصرف چربی ها و روغن ها می توانند به بهبود آکنه کمک نمایند . اما در واقع چنین نمی باشد . حتی اگر شما قادر به پیدا کردن علت بروز آکنه در دخترتان نباشید ، عاقلانه است که شما درمان را برای او شروع نمایید .
دختر من فقط ۹ سال دارد اما به نظر می رسد که در اطراف بینی او تعدادی دانه های سر سیاه وجود دارد . آیا اینها آکنه هستند؟ خود من هم قبلا آکنه داشته ام ؟
به نظر می رسد که بلوغ دخترها امروزه خیلی زودتر اتفاق می افتد و بسیاری از دخترهای ۹ ساله شروع به تغییرات هورمونی می کنند . جوش های سر سیاه یکی از انواع جوش هایی می باشد که در آکنه رخ می دهد . بنابراین دختر شما دارای آکنه می باشد . تقریبا تمام نوجوانان در هنگام بلوغ دارای جوش های سرسیاه و سایر انواع جوش ها می شوند بنابراین ممکن است جوش های دختر شما بدتر نشوند . اما این ممکن است بستگی به جوش های شما در دوره ی جوانی تان داشته باشد .
پزشکان هنوز از نقش ژنها و توارث در بروز انواع آکنه و جوش مطلع نیستند اما در بعضی از خانواده ها دیده می شود که تعداد بیشتری از افراد دچار آکنه هستند . اگر شما قبلا دچار آکنه شدیدی بوده اید ارزشش را دارد که برای کم کردن تعداد جوش های سرسیاه دخترتان ، درمان های ساده ای را بکار ببرید .
چرا من تنها کسی هستم که در کلاس مان دچار آکنه شده ام ؟
مهمترین جوش ها آنهایی هستند که شما دچار آن شده اید و شما بیشتر از هر کس دیگری به آنها آگاهی دارید . سایر دانش آموزان کلاس شما هم ممکن است دچار جوش هایی باشند که شما نمی توانید آنها را ببینید . مانند جوش هایی بر روی سینه ، گردن و یا پشت ، همچنین ممکن است آنها جوش های خود را درمان کرده و یا اینکه با استفاده از موادآرایشی جوش ها را پنهان کنند . نگران این جوش ها نباشید و این دوره ، اقتضای سن شماست .
من ۱۵ سال دارم و دچار آکنه شده ام . می توانید به من بگویید که چه مدت طول می کشد که من از دست این جوشها خلاص شوم ؟
جوش های شما با گذشت زمان ، بهتر خواهند شد اما هیچکس نمی تواند به شما بگوید که چه هنگامی شما کاملا بهبود خواهید یافت . وقتی که تغییرات هورمونی در هنگام بلوغ فرد ایجاد می شود ، آکنه شروع می گردد . این سطوح جدید هورمونی برای چندین سال در فرد ، ثابت باقی می ماند .یعنی تا هنگام یائسگی در خانم ها و تا چندین سال بعد برای آقایان . بسیاری از افراد بعد از مدتی از دست آکنه خلاص می شوند اما در بعضی از افراد ، این مشکل تا چندین سال باقی می ماند . شما باید به آکنه به صورت یک مشکل فعلی تان نگاه کنید و به درمان آن بپردازید تا از ایجاد جوشگاه ( جای جوش ) جلوگیری نمایید و نگران این هم نباشید که تا چند سال دچار این مشکل هستید .
حدود یکسال قبل من دچار جوش هایی در ناحیه ی پیشانی شدم سپس بعد از مدتی ، قسمت های پایین تر صورتم و از یک ماه گذشته ، چانه من پر از جوش شده است . به نظر می رسد که این جوش ها از بالا به پایین شروع به پیشرفت کرده اند ، آیا این وضعیت طبیعی است ؟
اگر این اتفاق برای شما افتاده است پس طبیعی است . هیچگاه خودتان را با دیگران مقایسه نکنید و نگران این نباشید که نحوه ی بروز آکنه در شما با دیگران فرق می کند . دلیل اینکه چرا جوش های شما از بالا شروع شده اند و کم کم به پایین می آیند احتمالا این است که قسمت های مختلف صورت شما دارای میزان متفاوتی از Sebum (چربی) می باشد . پیشانی اغلب چرب تر از بقیه قسمت های بدن می باشد .
پدر من دارای جوشگاه های ( جای جوش ) زیادی بر روی صورت و بدنش می باشد . او می گوید که سابقا دچار نوعی آکنه به نام کونگلوباتا بوده است . آیا ممکن است من هم دچار چنین وضعیتی شوم ؟
آکنه کونگلوباتا یک نوع شدید آکنه است که می تواند باعث ایجاد جوشگاه های دائمی شود . این آکنه سبب ایجاد آبسه های عمیق و صدمات شدیدی در پوست می گردد . معمولا تعداد زیادی جوش های سر سیاه بر روی صورت ، گردن ، قسمت های فوقانی بازوها و تنه تا باسن وجود دارد . در جاهایی که تعداد زیادی کومِدونها ( نقطه شروع تمام انواع آکنه ها ) در نزدیکی یکدیگر قرار می گیرند ، ندول ها تشکیل می شوند . این ندول ها می توانند پاره یا زخمی شده و باعث بروز جوشگاه ( جای جوش ) شوند . این نوع آکنه معمولا در سنین ۱۸ تا ۴۰ سالگی ، افرادی را گرفتار می سازد که قبلا دچار آکنه های متوسط یا شدیدی بوده اند . علت آن هنوز مشخص نشده است . شما باید در این مورد به پزشک خود اطلاع دهید تا بیشتر مراقب آکنه های شما باشد .
من تقریبا ۴۰ سال دارم و تاکنون هیچگاه جوش نداشته ام . به تازگی بینی من دارای عروق خونی فراوانی به همراه تعدادی جوش قرمز شده است . چرا بینی من اینچنین بزرگ و قرمز شده است ؟
به نظر می رسد که شما دچار وضعیتی شده اید که اصطلاحا به آن روزاسه Rosacea می گویند . این بیماری در افرادی در سنین شما شایع می باشد و تا حدودی شبیه آکنه می باشد . قبلا به این بیماری آکنه روزاسه گفته می شد اما امروزه دیگر از کلمه آکنه در این موارد استفاده نمی شود . در بیماری روزاسه ، پاپول و پوستول دیده می شود اما کومدون وجود ندارد . پاپول ها و پوستول ها در این وضعیت دارای زمینه قرمزتری می باشند که به علت گشاد شدن رگ های کوچک خونی در بینی است . گاهی اوقات بافت موجود بر روی بینی شروع به تورم و بزرگ شدن می کند و باعث ایجاد ظاهر زشتی می کند که با مصرف مشروبات الکلی مرتبط می باشد . روزاسه را می توان درمان نمود و شما باید با پزشکتان در این مورد مشورت کنید .
منبع: عصر ایران