آیا شما هم در بین دوستانتان فردی را می شناسید که با خوردن هیچ چیزی چاق نمی شود؟ درست است که ژنتیک در این موضوع دخیل است اما نوع رژیم غذایی و عوامل مربوط به سبک زندگی هم در چگونگی مدیریت وزن واقعا موثر هستند. در این مطلب قصد داریم شما را با دلایل موثر بر اضافه وزن آشنا نماییم.
اینکه بعضی از افراد واقعا سریعتر از دیگران دچار افزایش وزن میشوند، فقط به نقش ژنها محدود نمیشود. مردان حامل ژن FTO تمایل دارند به اینکه کالریهای بیشتری دریافت کنند.
ژنتیک و افزایش وزن
همانطور که ژنها روی قد و رنگ چشمها تاثیر میگذارند، ساختار وزنی بدن و نحوه افزایش سریع یا کاهش سریع وزن را هم تعیین میکنند. طبق گزارش National Institutes of Health، محققان با مطالعه درباره ژنوم انسان توانستهاند که ژنهای دخیل در توزیع و گسترش چربیها، شاخص توده بدن و اشتها را کشف کنند. یکی از مطالعات منتشرشده در مجله معتبر Genes and Nutrition نیز نشان میدهد که نوعی جهش ژنتیکی مربوط به بافتهای چربی وجود دارد که در حدود یکسوم از جمعیت زنان جهان مشاهده میشود. این ژن خاص که MMP۲ نام دارد، میتواند باعث تجمع چربی و افزایش وزن در زنان حامل این ژن شود. بهعلاوه، مطالعه دیگری نشان میدهد که نوعی ژن جهشیافته دیگر بهنام FTO در بدن ۸۷ درصد از جمعیت مردان جهان وجود دارد که خطر ابتلا به اضافهوزن را بالا میبرد.
رژیم غذایی و افزایش وزن
اینکه بعضی از افراد واقعا سریعتر از دیگران دچار افزایش وزن میشوند، فقط به نقش ژنها محدود نمیشود. مردان حامل ژن FTO تمایل دارند به اینکه کالریهای بیشتری دریافت کنند و ذاتا به خوراکیهای چرب و شیرین علاقهمند هستند، اما هیچکس آنان را به خوردن این خوراکیها مجبور نمیکند.
بنابراین، انتخابهای غذایی افراد واقعا بر وضعیت وزنیشان تاثیرگذار است. مصرف دو بطری تکنفره کوکا در روز که مجموعا بالای ۴۰۰ کالری به بدن میرساند، میتواند باعث افزایش وزن ۵۰۰ گرمی در پایان هر هفته شود. بنابراین، خودداری از مصرف خوراکیها و هلههولههایی که فقط کالری دارند و هیچ ماده مغذیای را به بدن نمیرسانند، از مهمترین استراتژیها در کنترل و مدیریت وزن است. بهعلاوه، مواد غذایی کمکالری و مغذی مانند میوهها، سبزیها، پروتئینهای بدون چربی و غلات سبوسدار باید جایگزین خوراکیهای ناسالم شوند. به این نکته هم توجه داشته باشید که رژیم گرفتن، ترک برنامه رژیمی و تکرار دائمی این چرخه، شانس مبتلا شدن شما به اضافهوزن را نسبت به دیگران افزایش میدهد. بنابراین، خود رژیمهای غیراستاندارد نیز از عوامل موثر در افزایش وزن هستند.
عوامل دیگر و افزایش وزن
وقتی که شما به استرس مزمن مبتلا باشید یا به اندازه کافی نخوابید، خیلی راحتتر از انسانهای دیگر دچار افزایش وزن میشوید. استرس مستقیما بر انتخابهای غذایی تاثیر میگذارد و تمایل شما به مصرف خوراکیهای ناسالم، چرب و شیرین را بیشتر میکند. بیخوابی نیز از عوامل دیگری است که عملکرد عادی هورمونهای لپتین و گرلین را مختل میسازد و درنتیجه ساختار اشتها و سیری شما را دچار آشفتگی میکند. محققان میگویند که تکنیکهایی مانند یوگا، مدیتیشن، تنفس عمیق، گوش دادن به موسیقی و کتاب خواندن، همگی میتوانند به کنترل استرس و درنتیجه مدیریت وزن کمک کنند.
منبع: تی نیوز