آنیکولیسیس

آنیکولیسیس به عارضه ای گفته می شود که ناخن از پوست زیرین خود جدا می شود، شاید این بیماری بسیار جدی نباشد ولی می تواند نشانه ای از یک بیماری نهفته باشد. در این مقاله از دکتر سلام به علائم و راه های درمان آنیکولیسیس پرداخته ایم. توصیه می کنیم که این مقاله را از دست ندهید و حتما آن را مطالعه کنید. با ما همراه شوید.

وقتی که ناخن از محل رویش یا از پوست زیر ناخن جدا می شود، چندین دلیل برای به وجود آمدن چنین عارضه ای وجود دارد. این عارضه می تواند برای چندین ماه طول بکشد و با رویش کامل ناخن به خودی خود ترمیم خواهد شد، اما تا قبل از رویش کامل، ناخن دوباره به پوست زیرش نخواهد چسبید. زمان ترمیم دوباره ناخن و درمان آنیکولیسیس به مقدار زیادی بستگی به رشد ناخن دارد. رشد کامل ناخن های دست به طور معمول در حدود چهار تا شش ماه طول می کشد اما ناخن های پا بالای هشت ماه طول می کشد.

نشانه ها

با مبتلا شدن فرد به این عارضه، ناخن ها شروع به عقب نشینی از بستر زیرین خواهند کرد. ممکن است بعضی افراد تغییر رنگ ناخن به سفید، خاکستری، زرد کم رنگ، سبز و بنفش را نیز مشاهده کنند. اینکه ناخن به چه رنگی تغییر رنگ می دهد وابسته به این است که چه عاملی سبب ایجاد آنیکولیسیس شده است. آنیکولیسیس به تنهایی دردناک نیست اما علل اصلی به وجود آورنده آن ممکن است باعث ایجاد درد شود.

عوامل ایجاد آنیکولیسیس

عامل ایجاد آنیکولیسیس در اشخاص مختلف بسیار متفاوت است. ممکن است که شخص در پی این عارضه متحمل ضربات روحی و جسمی زیادی شود.

ضربه خوردن های مکرر ناخن برای یک مدت طولانی، به تنهایی می تواند باعث جدا شدن ناخن از پوست شود. به عنوان مثال صدمات ناشی از لای در ماندن انگشتان دست یا پا و از ته گرفتن زیاد ناخن، می تواند باعث ایجاد آنیکولیسیس شود. برخی دیگر از دلایل متداول ایجاد این عارضه عبارتند از:

*واکنش به مواد شیمیایی مانند لاکها و براق کننده های ناخن، لاک پاک کن ها یا تمییز کننده های شیمیایی خانگی از قبیل وایتکس، انواع شیشه پاک کن و پودرها

*عفونت های قارچی، خصوصا در پاها

*پسوریاسیس

*واکنش های دارویی

بنابراین اگر ناخن شخصی در حال جداشدن از پوست زیرین باشد، ممکن است به دلیل یکی از علل اصلی فوق الذکر باشد. در غیر این صورت می تواند از اولین نشانه های عارضه جدی ای باشد که در بدن در شرف وقوع است.

بیماری هایی که می توانند باعث ایجاد آنکولیسیس شوند عبارتند از:

*عفونت های مخمری و کپک مانند پوست

* بیماری تیروئید

*کمبود ویتامین و مواد معدنی

درمان

اولین قدم در درمان آنیکولیسیس، مشخص کردن دلیل ایجاد این عارضه و جدایی ناخن از پوست است. تشخیص سریع به همراه یک روش درمانی مناسب باعث می شود به جای اینکه ناخن بیفتد و دوباره دربیاید، همان ناخن جداشده دوباره به پوست جوش بخورد و به آن بچسبد.

آسیب ها و صدمات حاصل ازضربه نیاز به درمان های اضافی ندارند اما اگر پوست در اثر ضربه شکاف برداشته و از هم باز شده باشد، تمیز نگه داشتن ناحیه آسیب دیده برای جلوگیری از عفونت مهم است. اما ناحیه زیر ناخن نیاز به تمیز کردن و شستشو ندارد، زیرا ممکن است آب باعث شود باکتری ها و قارچ ها بیشتر در پوست زیر ناخن فرو روند و عفونت گسترده تر شود.

در مورد عفونت های قارچی باید حتما از داروهای ضدقارچ استفاده کرد تا عفونت به طور کامل التیام یابد. داروهای ضد قارچ بیشتر به صورت کرم ها و پمادهایی هستند که اطراف ناخن و یا روی آن مالیده می شوند.

پسوریاسیس یک بیماری پوستی مزمن است که به صورت لکه های پوسته پوسته شده و قرمز روی پوست نمایان می شود. در بعضی موارد عوارض پسوریاسیس روی ناخن ها نیز اثرگذاراست. در این حالت ناخن ها معمولا به خاکستری تغییر رنگ داده و از پوست زیرین که به آن چسبیده اند جدا می شوند. پسوریاسیس معمولا با کرم های موضعی، پمادها، مواد دارویی متناسب با ساختار بدن، نوردرمانی و لیزر درمان خواهد شد.

از عوارض تیروئید می تواند ایجاد آنیکولیسیس باشد و اغلب نیازمند درمان های دارویی است که به تنظیم ترشحات هورمون های تیروئید کمک می کند.

کمبود ویتامین و مواد معدنی اغلب با تغییرات رژیم غذایی جبران می شود. در برخی موارد، پزشک یک یا چندین مکمل برای جبران این کمبودها تجویز خواهد کرد. شخصی که ناخن های شکننده یا از هم جداشده دارد ممکن است نیاز به مکمل های آهن داشته باشد تا به استحکام ناخن ها کمک شود.

روغن های حاصل ازعصاره گیاهان بخشی ازدرمان های خانگی است که ممکن است به درمان آنیکولیسیس کمک کنند. شواهدی وجود دارد که روغن درختچه های چای می تواند به درمان عفونتهای قارچی کمک کند. اغلب ترکیب یک روغن تقویت کننده با روغن درختچه چای، خواص ضد قارچی طبیعی دارد و اثرات آنها بعضی مواقع آنقدر زیاد است که دیگر نیازی نیست که شخص به دنبال درمان های بیشتری باشد و خود به تنهایی در بهبود علایم این بیماری بسیار موثر خواهد بود.

ناخن

پیشگیری از بیماری

همیشه امکان پیشگیری از آنیکولیسیس وجود ندارد. اما از آنجا که پیگیری همیشه بهتر از در مان است، رعایت موارد زیر در کاهش ابتلا به این بیماری موثر است::

*اجتناب از پوشیدن کفشهای گرم و نم دار به مدت طولانی

* پوشیدن دستکش ها، پاپوش ها، کفشها و چکمه های مناسب هنگام ورزش یا انجام کارهای دستی

* کنترل کامل پسوریاسیس با انجام اعمال درمانی و داروهای پزشکی

*داشتن یک رژیم غذایی متعادل و افزودن مکمل های ویتامین دی و آهن به آن در صورت نیاز

* مدیریت و درمان هر نوع بیماری مربوط به تیروئید

چه وقت مراجعه به پزشک ضروری است؟

به دلیل اینکه سلامت ناخن ها یک نشانه قابل رویت مستند برای بسیاری از بیماری های جدی است، جدی گرفتن آنیکولیسیس اهمیت فراوانی دارد.

صرف نظر از آنچه باعث ایجاد این عارضه می شود، ممکن است درمانها و معالجات بیشتری برای مبارزه و جلوگیری از عفونت لازم باشد و شخص در چنین مواردی باید بلافاصله پس از شروع اولین علایم در اولین فرصت پزشک خود را ملاقات کند و برای یک شیوه درمانی مناسب با عامل ایجاد بیماری از او کمک بگیرد.

نقطه نظر آخر اینکه وقتی علل اصلی بیماری تحت درمان و کنترل قرار می گیرد، معمولا آنیکولیسیس با یک دوره درمانی چند ماهه رفع خواهد شد.

کوتاهی در درمان نتیجه ای جز عوارض بیشتر یا عدم جوش خوردن ناخن و درمان این عارضه نخواهد داشت. بنابراین پیروی از دستورهای پزشک برای اطمینان از بهبود کامل بسیار حائز اهمیت است.

منبع: سلامت آنلاین