تاریخچه ی پیدایش و پیشرفت ورزش رزمی بوکس در ایران و جهان

 

بوکس، یکی از رشته های ورزشی و رزمی است. در این بخش با تاریخچه ی پیدایش و همچین پیشرفت های آن در جهان و ایران بحث می شود. ابتدا در سال 1914 برابر با 1292 شمسی فردی انگلیسی به نام باستر گرویل مقداری وسایل بوکس با خود به ارومیه آورده و مشغول به تمرین گردید که باعث روی آوردن علاقمندان به این ورزش شد .


کم کم این ورزش در سطح ایران شناخته شد و برای اولین بار در سال 1315 بین دو نفر ایرانی در تهران مسابقه ای انجام گفت که منجر به انجام چندین مسابقه در گوشه و کنار ایران گردید و در سال 1324 بنا به دستور شاه سابق مسابقه قهرمانی در ایران انجام شد و در سال 1325 چون این ورزش فدراسیون نداشت بنا به تقاضای مسئول ورزش کشور، فدراسیون بوکس هم تشکیل شد و اولین رئیس آن بنام سر تیپ بهارمست بود که در همان سال ایران عضو فدراسیون بین المللی شد ، و رفته رفته به ترتیب مرحوم عبد اله نادری به مدت 5 سال و در سال 1332 ، آقای امیر علایی (برای اولین بار ) و نیز آقای علی عبدو و بعد آقای ساکی نیا و سپس آقای مهندس قطبی و مجددا” آقای امیر علایی و آقای پطروس نازاربکیان ، به عنوان دبیر با روسای فوق الذکر همکاری داشتند و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مدتی فدراسیون شورایی اداره شد و سپس آقای شهیدی پس از ایشان سرهنگ قهرمانی و چند ماهی هم آقای ابوالقاسم صادقی که پس از آن فدراسیون تعطیل و پس از 8 سال وقفه در سال 1368 با همت بعضی از بزرگان و پیشکسوتان ، فدراسیون به دست با کفایت حاج آقا احمد ناطق نوری اداره گشت .
در ورزش بوکس نیروی بدنی و استفاده از تکنیک دارای اهمیت بسیاری است و به جهت طبیعت خاص این ورزش ، افرادی که دارای عادتهای روانی جنگجویی و مبارزه طلبی می باشند به آن روی می آورند . در این ورزش شهامت و قدرت زیاد مورد نیاز است و تکنیهای آن شامل عملکردهای سریع و عکس العملهای فعال می باشد .
ورزش بوکس در راند های 3 دقیقه ای و با کنترل دقیق داور وسط در داخل رینگ انجام می شود . هدف طرفین مبارزه گرفتن امتیاز بوسیله وارد کردن ضربات و به زانو درآوردن حریف می باشد . امتیاز به ضربات کوبنده ای تعلق می گیرد که با مشت بسته بوسیله هر کدام از دستها به طرفین سر ، صورت و یا تنه در بالای کمر اصابت نماید .
ابعاد داخل رینگ برای مابقات بوکس اماتور حد اقل 9/4 × 9/4 متر است . لیکن مسابقات قهرمانی و بین المللی باید در فضای 1/6 × 1/6 متر صورت گیرد . ارتفاع کف رینگ 91 الی 122 سانتیمتر بالا تر از سطح زمین می باشد .
رینگ مشت زنی در مرکز سالن مستقر می شود به گونه ای که امکان دید از تمام جهت به داخل آن وجود داشته باشد . تعداد جمعیت تماشاچی در مسابقات به حساسیت مسابقه و امکانات سالن بستگی دارد . در مسابقات سرنوشت ساز در سطح بین المللی می توان تا 15000 نفر تماشاچی نیز پیش بینی نمود.

گردآوری این مطلب توسط بهزاد زیبائی – کارشناس ارشد تربیت بدنی و علوم ورزشی