از بوی شیرین بیسکویت های تازه پخته شده گرفته، که باعث گرمی وجود و لذت درونتان می شود تا بوی خوش گل های شادابی که در فصل بهار می روید، به احتمال زیاد باعث احساس شادی و لبخند در شما می شود؛ بله، حس بویایی شما یک تاثیر فوق العاده بر احساسات شما دارد.
دکتر مریلنا آیلو محقق علوم اعصاب شناختی در مدرسه بین المللی مطالعات پیشرفته در ایتالیا و همکارانش در مطالعه جدیدی که در جستجوی ارتباط بین رایحه ها و احساسات بودند، اظهار داشت: به همین دلیل است که یک همپوشانی جزئی بین مناطقی از مغز ما که با ادراک بویایی و سایر قسمت هایی که احساسات را پردازش می کنند، وجود دارد. اما اگر با احساسات خود مشکل داشته باشید، چه اتفاقی برای احساس بویایی شما می افتد؟ دراین مطالعه دکتر آیلو و همکارانش در مورد چگونگی تاثیر عطرهای خاص به افرادی که دارای اختلال آلکسیتیمیا Alexithymia* هستند، تحقیق می کردند. این افراد، به سختی قادر به بیان احساسات خود هستند.
* – در یونان، بر طبق یک مطالعه در مورد این واژه یعنی آلکسیتیمیا، معنی «هیچ کلمه برای احساسات» انتخاب شده است. برآورد شده است که 1 نفر از هر 10 نفر دارای این اختلال است. افراد مبتلا به این اختلال، مشکلاتی در رابطه با پردازش و وابستگی با احساسات مختلف مانند شادی، خشم یا نفرت دارند. با توجه به ارتباط بین بو ها و احساسات، محققان در پی چگونگی پاسخ افراد مبتلا به آلکسیتیمیا نسبت به عطرهای مختلف، این مطالعه را انجام داده اند.
برای انجام این مطالعه، محققان گروهی متشکل از 62 نفر را که به این اختلال مبتلا بودند، به سه گروه تقسیم بندی کردند: افراد با آلکسیتیمیای با شدت علائم بالا- شدت علائم متوسط و شدت علائم پایین. آنها شرکت کنندگان را در معرض بو های مختلفی قرار می دادند؛ میزانی از بو های نامطبوع تا بو های خنثی برای تمیز کردن هوا. محققان از شرکت کنندگان خواسته بودند تا بوها را شناسایی کنند. علاوه براین محققان آستانه شناسایی شرکت کنندگان را برای تشخیص رایحه های مختلف نیز ارزیابی کردند.
سپس از شرکت کنندگان خواسته شد تا سه دسته بوی مختلف را بر اساس نوع بویی که آن را احساس می کنند، امتیاز بندی کنند: بوهای ناخوشایند – بوهای خنثی – و پاک کننده هوا که نشان دهنده عدم وجود بو می باشد. درطی این آزمایش، محققان میزان ضربان قلب و پاسخ دهی پوست شرکت کنندگان را که برای اندازه گیری سطح تحریک و هیجان فرد در نظر گرفته شده بود، مورد بررسی قرار دادند. محققان در بیانیه ای اظهار داشتند که این اندازه گیری برای واکنش های فیزیکی شرکت کنندگان در مورد رایحه ها می باشد.
برطبق این مطالعه، افراد شرکت کننده در این مطالعه همچنین پرسش نامه هایی را در مورد آگاهی خود از بو های مختلف در محدوده محیط زندگی خود و همچنین توانایی تصور بو های مختلف را تکمیل کردند. محققان دریافتند افرادی که دارای سطح آلکسیتیمیای متوسط تا بالا بودند، در مقایسه با افرادی که دارای آلکسیتیمیای کم بودند، واکنش فیزیولوژیک بیشتری نسبت به رایحه ها از خود نشان دادند؛ ضربان قلب آنها افزایش یافته و میزان هدایت پوست آنها نیز بیشتر شده بود. این یافته ها برخلاف آن چیزی بود که در مطالعات قبلی نشان داده شده بود؛ یعنی: «افراد مبتلا به آلکسیتیمیا، اغلب دارای واکنش کم یا بدون هیچگونه واکنش فیزیولوژیک نسبت به تحریک توسط رایحه ها هستند.»
محققان در بیانیه ای اظهار کردند: نتایج به دست آمده نشان می دهد که یکی از ویژگی های این بیماری، «واکنش فیزیولوژیکی تغییر یافته»، نسبت به محرک های بویایی می باشد. برخلاف آنچه انتظار می رود، این مطالعه نشان می دهد که واکنش های فیزیولوژیکی افراد مبتلا به این اختلال نسبت به احساسات، ناشی از بوهای کمتر نیست، بلکه نسبت به بو های شدید تر است. محققان اظهار داشتند که این یافته، یک نظریه علمی غیر منتظره ولی بسیار مهم از نظر علمی است.
به نظر می رسد که اگر این افراد، خود را در یک موقعیت از فعال شدن شدید در رابطه با احساسات خود بیابند، آن وقت است که به نظر می رسد که نسبت به تغییرات در آن، غیر حساس باشند؛ علاوه براین نتایج این مطالعه نشان داد که شرکت کنندگان مبتلا به آلکسیتیمیای شناختی، که توانایی شناسایی، ابزار و تشخیص احساسات در آنها مختل شده است، در مقایسه با افرادی که به آلکسیتیمیای عاطفی مبتلا بوده، و این اختلال مانع از احساسات، تخیل و خلاقیت آنها می شود، نسبت به بو های مختلف واکنش متفاوتی از خود نشان می دهند.
محققان این مطالعه اظهار داشتند: ما نتیجه می گیریم که آلکسیتیمیا با واکنش فیزیولوژیکی تغییر یافته نسبت به محرک های بویایی مشخص می شود؛ علاوه بر این ما بر اهمیت ارزیابی اجزای مختلف این اختلال تاکید می کنیم، زیرا آنها بر محرک های احساسی، به روش های مختلفی اثر می گذارند. این مطالعه در 26 اکتبر 2017 در نشریه Scientific Reports منتشر شد.
در این باره بیشتر بخوانید: تست جامع خودشناسی! تیپ شخصیتی شما
برگردان: سیما آزادفلاح
هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک مستقیم مجاز است.