خوابیدن یکی از اصلی ترین نیاز های روز مره انسان است. هر فرد در طول شبانه روز به چند ساعت خواب احتیاج دارد؛ اما امان از روزی که از خوابیدن بترسیم! دیدن کابوس های شبانه از جمله اختلالاتی است که هر فردی ممکن است به آن مبتلا شود. در ادامه قصد داریم تا به بررسی این اختلال و روش های درمان آن بپردازیم. با دکتر سلام همراه باشید.
همه ما معمولا هنگام خواب رویاهایی میبینیم، اما به جز آنهایی که باعث بیدار شدنمان از خواب میشوند، جزئیات بقیه را فراموش میکنیم.
چه چیزی باعث دیدن کابوس های شبانه میشود؟ همه ما معمولا هنگام خواب رویاهایی میبینیم، اگر چه اغلب ما جزئیات آن رویاها را به جز آنهایی که برای ما بسیار عجیب به نظر می رسد و باعث میشود که ما از خواب را بیدار شویم، بقیه این نوع رویاها را فراموش میکنیم.
«ما نباید از این وضعیت نگران باشیم چرا که رویاهایی که هنگام خواب میبینیم، به منزله درمانی برای مغز ما به شمار می رود».
طبق گزارش این روزنامه، نتایج یک پژوهش علمی جدید که در مجله روانشناسی«Psychosomatic Medicine» منتشر شده، نشان داده که رویاها در هنگام خواب به مغز کمک میکند تا انسان در برابر برخی مسائل کمتر افسرده شود یا از برخی مسائل کمتر نگران شود.
در این پژوهش به چند داوطلب قبل از خوابیدن فیلمهای غمانگیز و ناراحت کنندهای نشان داده شده و سپس از این افراد خواسته شد که در محل پژوهش بخوابند. برخی از آنها هنگام خواب رویاهایی را دیدند که پژوهشگران آنها را در همان زمان بیدار کردند. برخی نیز هیچ رویایی ندیدند ولی پژوهشگران آنها را نیز بیدار کردند. روز بعد مسئولان این پژوهش از آنها خواستند که فیلمهایغم انگیزی مشاهده کنند.
با نشان دادن فیلمهای غمانگیز به این افراد مشخص شد گروهی که هنگام خوابیدن رویاهایی دیده بودند، وقتی فیلم را دوباره مشاهده کردند نگرانی کمتری داشتند تا آنهایی که رویایی در خواب ندیده بودند. این آزمایش نشان داد کسانی که رویاهای در خواب دیده بودند مغزشان در برطرف کردن مشکلات نگرانی بسیار خوب عملکرده است.
پروفسور ریچارد وایتزمن، استاد روانشناسی دانشگاه هرتفوردشایر، در این زمینه میگوید: «در آغاز پژوهشهایم درباره عالم رویاهای خواب که چند سال پیش شروع کردم، وقتی کابوسی در خواب میدیدم و خیس عرق از خواب میپریدم، همیشه یک جسم ترسناک را می دیدم که در مقابل کمد لباسم ایستاده بود».
این پرفسور افزود: «یک سال پس از آن رویدادها، یک کارشناس ارشد متخصص خواب به نام دکتر کریس دزيكوفسكي را به صورت تصادفی ملاقات کردم، از او در باره کابوسی که مکرر آن را می دیدم پرسیدم، او در پاسخ به من گفت که آنچه را که من میدیدم رویای “وحشتناک شبانه” نام دارد».
وی افزود: «دو درصد از آدمهای بالغ رویای «وحشتناک شبانه» حقیقی را میبینند، برعکس خوابهای بد دیگر که همیشه میبینیم، در این نوع رویاها موسوم به رویای “وحشتناک شبانه” گاهی شخص با اینکه هنوز خواب است اما با چشمان باز برمیخیزد و داد و فریاد میکند، درست مانند کسی که شلاق میخورد. رویاهای وحشتناک معمولا در ساعات اولیه هنگامی که ما در خواب عمیق به سر می بریم سراغ ما میآید.
دانشمندان بر این باورند که این نوع خوابها نتیجه تلاش مغز برای انتقال از خواب عمیق به بیداری است، بنابرین شما در چنین شرایطی در یک وضعیت عجیب و غریب قرار میگیرید به طوری که در حالت «کما» به سر می برید یعنی نه خواب خواب و نه بیدار.
این پژوهش نشان داد، خستگی مفرط، تلاش فراروان روزانه، گرمای زیاد، اضطراب و سر و صداهای زیاد در اغلب اوقات باعث میشود که انسان رویاهای وحشتناکی را هنگام خواب ببیند.
با این حال انجام برخی کارهای ساده مانند نگه داشتن دمای اتاق خواب در سطح 18 درجه سانتیگراد، تاریکی ملایم اتاق خواب اجتناب از پتو یا لحاف ضخیم و خوابیدن روی یک تخت بزرگ، می تواند شما را از دیدن رویاهای وحشتناک رهایی بخشد.
پرفسور وایتزمن، در پایان پژوهش تاکید کرده که پس از اینکه به توصیههای دکتر کریس دزيكوفسكي عمل کردم بسیاری از مشکلاتی که بر اثر رویاهای وحشتناک با آن مواجه می شدم، حل شد.
منبع: باشگاه خبرنگاران