برخی از مواد غذایی هستند مانند تردی چیپس و سیب زمینی با اینکه بسیار خوشمزه می باشند ولی خوردن آن باعث به خطر افتادن سلامت روده ها می شود. ولی برخی از مواد غذایی هستند مانند سبزیجات که خوردن آن ها برای سلامتی روده بسیار مفید است.
در این زمان احتمالا به تنها چیزی که فکر نمیکنید تاثیر این تنقلات بر دیواره رودههاست.
اما تنها به این دلیل که پس از بلعیدن غذا و لذت بردن از آن دیگر به آنچه درون بدن رخ میدهد، فکر نمیکنید، باعث نمیشود تا اثری بر سلامت شما نگذارد. واقعیت این است که این مواد باعث بیماری به نام روده نشتپذیر میشود.
آسیب دیدن دیواره رودهها میتواند به نشت ذرات غذا به داخل جریان خون منجر شود. بله درست است، اتصالات به هم پیوستهای که سلولها را در امتداد دیواره روده کنار هم نگه میدارند، میتوانند شل شده و به ذرات غذا اجازه عبور از این سد را بدهند.
هنگامی که این ذرات، مانند باکتریها، گلوتن، افزودنیهای غذایی و حتی ذرات گوارش نشده غذا، از سد روده عبور میکنند، بدن آنها را به عنوان مهاجمان خارجی شناسایی کرده و واکنشی ایمنی برای مبارزه با آنها شکل میگیرد. زمانی که این اتفاق رخ میدهد، کیفیت سلامت شما تحت تاثیر قرار میگیرد.
احتمالا این مسئله را بارها و بارها شنیدهاید که التهاب نقطه کانونی بیشتر بیماریها محسوب میشود و حقیقت این است که روده نشتپذیر شما میتواند یکی از عوامل موثر در افزایش التهاب در بدن باشد و شاید دلیل تمام مشکلات سلامت شما!
حالا این سوالات مطرح میشود که آیا روده نشتپذیر آدم را بیمار میکند؟ و از کجا متوجه شویم که از اثرات روده نشتپذیر رنج میبریم؟
افراد مبتلا به روده نشتپذیر سردرد مکرر و نیاز مکرر به استفاده از دستشویی را تجربه میکنند. آنها ممکن است تشکیل بیش از اندازه گاز را احساس کنند. افزایش وزن میتواند یکی دیگر از نشانههای این شرایط باشد. اگر وزن اضافه کردهاید یا نمیتوانید وزن کم کنید، میتواند نشانهای از روده نشتپذیر باشد.
برخی نشانهها را ممکن است همیشه شاهد نباشید، که از آن جمله میتوان به کبد چرب یا مقاومت به انسولین اشاره کرد و این تا زمانی است که ابتلا به دیابت نوع 2 در شما تشخیص داده شود. فهرست مشکلات سلامت میتواند همین گونه ادامه داشته باشد.
نکته کلیدی این است که به جای انتظار برای ظهور نشانههای خارجی و تسکین نشانهها و علائم با مصرف دارو، مراقبت از روده باید در اولویت قرار بگیرد.
در همین راستا میتوانید پرهیز از 5 ماده غذایی و مصرف هرچه بیشتر 5 ماده غذایی دیگر را مدنظر قرار دهید.
مواد قندی
قند دشمن شماره یک محسوب است. قند و دیگر کربوهیدراتها ساده ارگانیسمهای مخمری را تغذیه میکنند که رشد بیش از اندازه آنها در روده شما میتواند روند گوارش را مختل کرده و به دیوارههای روده آسیب وارد و هرچه بیشتر آنها را نشتپذیر کند.
غلات فرآوری شده
گروهی از پروتئینها به نام مهارکنندههای آمیلاز تریپسین (ATIs) ممکن است به اندازه گلوتن در زمینه تحریک التهاب، مشکلات گوارشی و بیماریهای مزمن بد باشند. این مهارکنندهها و گلوتن در محصولات تهیه شده از گندم، آرد سفید، نان سفید، شیرینیها و کیکها، یافت میشوند.
چربیهای ناسالم و روغنهای بیکیفیت
گلرنگ، سویا، ذرت، پنبه دانه، بادام زمینی، سبوس برنج، روغن نباتی، روغن کانولا، و تمام انواع مارگارین – به طور مشخص، اسیدهای چرب امگا-6 موجب التهاب میشوند.
چربیهای ترانس
غذاهای سرخ شده، فست فودها، محصولات پخته شده به صورت تجاری و اقلامی که با روغن نیمه هیدروژنه، مارگارین و روغن نباتی تهیه شدهاند.
شیرینکنندههای مصنوعی
افزودنیهای غذایی، نگهدارندهها – آسپارتام، ساخارین، اسسولفام K، مونوسدیم گلوتامات، پروتئین گیاهی هیدرولیز شده، رنگهای غذایی، گلوتامات، پارابنها، مخمر، به علاوه فهرست طولانی از نگهدارندهها موادی نیستند که سلامت شما را بهبود ببخشند.
همانگونه که از فهرست بالا مشخص است رژیم غذایی فرآوری شده که بیشتر ما در دنیای مدرن امروز دنبال میکنیم، به معنای واقعی میتواند موجب مرگمان شود.
اما تنها راه برای مقابله با روده نشتپذیر دنبال کردن رژیم غذایی سالم است.
اما از جمله مواد غذایی مفید برای سلامت روده میتوان به پنج مورد زیر اشاره کرد:
آب گوشت
آب گوشت حاوی اسید آمینهها و کلاژن است، که به بهبود بخشهای آسیبدیده دیواره داخلی روده کمک میکند.
سبزیجات برگدار سبز
این نیروگاههای مغذی مقدار فراوان از مواد مغذی، آنزیمها و ترکیباتی است که به کاهش التهاب و بهبودی سریعتر کمک میکنند را در اختیارتان میگذارند.
غذاهای تخمیر شده
کلم ترش، ماست و سرکه سیب غذاهای پروبیوتیک قدرتمندی هستند که افزایش جمعیت باکتریهای خوب را تشویق و به تولید اسیدهای چرب زنجیره کوتاه در روده بزرگ کمک میکنند.
دانههای جوانهزده
این مواد غذایی سرشار از نیروی زندگی و مقدار فراوان فیبر هستند که به افزایش جمعیت باکتریهای خوب روده کمک میکنند.
اسیدهای چرب امگا-3
چربیهای امگا-3 به تسکین التهاب و بازسازی دیواره روده کمک میکنند. از جمله بهترین منابع برای چربیهای امگا-3 میتوان به دانههای چیا، دانههای کتان، سالمون، ساردین، تن، و گردو اشاره کرد.
منبع: کیهان