بسیاری از دارو ها برای درمان بی خوابی در دسترس هستند، اما عوارض جانبی آنها ممکن است خطرناک باشد. در مورد خطرات قرص های خواب آور جستجو کنید. از نظر ظاهر قضیه، تجویز قرص های خواب آور می تواند شبیه به یک درمان کامل برای بی خوابی به نظر آید: یک قرص بردارید، و چند دقیقه بعد به یک خواب آرام فرو می روید.
دکتر مارک لیوی، پزشکی داخلی در بیمارستان Mercy در بالتیمور می گوید: اگرچه آنها دارای استفاده مشروع هستند، اما قرص های خواب با خطرات قابل توجه و عوارض جانبی نیز همراه است، که بسیاری از مردم متوجه نیستند. وی می افزاید: “آنها نسبتا امن و قابل تحمل هستند”. اما هنگامی که شما از آنها استفاده نادرست داشته باشید، با مشکلاتی رو در رو خواهید شد. قبل از اینکه برای به خواب رفتن از دارو ها کمک بگیرید، این مشکلات احتمالی مربوط به قرص های خواب آور را بخوانید:
1- شما می توانید به سرعت نسبت به قرص های خواب آور تحمل ایجاد کنید
هنگامی که قرص های تجویزی خواب آور را برای مدت طولانی مصرف می کنید، بدن شما به دارو عادت کرده، و شما نیاز به دوز های بالاتر و بالاتر برای به دست آوردن همان اثرات مشابه سابق برای خواب دارید. اما اگر شما یک دوز به اندازه کافی بالا مصرف کنید، این می تواند منجر به تنفس افسرده در هنگام خواب شده که می تواند حتی باعث مرگ شود. برای کاهش خطر ابتلا به این عوارض جانبی، قرص های خواب آور را برای بیش از یک یا دو هفته مصرف نکنید. “اگر اختلال خواب کوتاه مدت دارید ( نیاز به ایجاد دوباره الگوهای طبیعی خواب)، این یک دلیل روشن برای استفاده از این داروها است. دکتر لیوی می گوید:”زمانی دچار مشکل خواهید شد که بیش از 10 – 7 روز از آنها استفاده کنید.”
2- رانندگی خواب آلود
داده های جدید نشان می دهد که افرادی که فرم های خاصی از قرص خواب زولپیدم را دریافت می کنند، ممکن است در صبح روز بعد به اندازه کافی از این دارو در بدن خون داشته باشند تا فعالیت هایی مانند رانندگی را مختل کند. زنان و افرادی که به مدت طولانی از این قرص ها استفاده می کنند بخصوص، در معرض خطر هستند. به همین علت، اداره غذا و دارو ی ایالات متحده به تولید کنندگان دارو توصیه کرده که دوز توصیه شده برای زنان را کاهش دهند، و پزشکان برای مردان نیز این دوز مصرفی را کاهش دهند. دکتر لیوی می گوید: “[اثرات دارو] واقعا می تواند درطی روز انتقال پیدا کند، “برای جلوگیری از خواب آلودگی روز بعد، دستورالعمل دوز دکتر خود را دنبال کنید و قرص های خواب آور مانند Ambien را مصرف نکنید مگر اینکه بی خوابی شما حداقل هفت ساعت طول بکشد.
3- اثرات جانبی رفتار ناپایدار
همه ما با این مسئله که در خواب های مان کار های عجیب انجام می دهیم، به خوبی آشنا هستیم. اما قرص های تجویزی خواب آور، به ویژه بنزودیازپین هایی مانند تریازولام، به این معروف هستند که باعث عوارض جانبی مانند راه رفتن در خواب و فراموشی می شوند. دکتر لیوی می گوید: “شما از خواب بیدار می شوید و نمی دانید کجا هستید”. این حالت همچنین در افرادی که قرص های جدیدتری برای کمک به خواب خود مصرف می کنند دیده شده است؛ قرص هایی مانند: Ambien . اگر شما (یا دیگر افراد مهم برای شما) رفتارهای عجیبی مانند آنچه ذکر شد را از زمانی که قرص های خواب آور مصرف می کنید، مشاهده کردید، گزارش این مشکلات را با قرص های خواب آور، بلا فاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
4- افتادن و سقوط
بر اساس یک مطالعه که اخیرا در مجله “پزشکی بیمارستان” منتشر شده ، بیماران بیمارستانی که زولپیدم را مصرف کرده بودند، چهار برابر بیشتر از افرادی که درطول مدت اقامت خود در بیمارستان از این دارو استفاده نکرده بودند، تجربه سقوط و افتادن داشتند. دکتر لیوی می گوید: «افتادن و سقوط نیز قطعا یک مشکل است. تمام بدن شما بر روی دو پا تعادل دارد. شما دارای حسگر هایی روی پاهای خود هستید که به طور مداوم، مرکز جاذبه خود را از جایی که هستید اندازه گیری می کند. اگر به شما یک دارویی بدهم که این سیستم را خنثی می کند، سقوط خواهید کرد.» وی اضافه می کند:” بیماران سالمند بخصوص، در معرض این مشکل با قرص های خواب آور هستند.”
5- سرطان و مرگ
افرادی که قرص های تجویزی خواب آور مصرف می کنند، نسبت به افرادی که از این قرص ها استفاده نمی کنند، احتمال بیشتری برای مرگ و یا سرطان دارند. اگر چه نتایج آن به این دارو ها مرتبط است، اما لزوما به این معنی نیست که این دارو ها قطعا عوارض جانبی منفی را ایجاد می کنند. دکتر لیوی می گوید: “من واقعا می خواهم شواهد بیشتری در مورد آن داشته باشم”. نویسندگان این تحقیق پیشنهاد می کنند که درمان رفتاری شناختی، (یک نوع درمان که به تغییر الگو های تفکر شما کمک می کند)، برای بی خوابی مزمن، می تواند درمان مناسب و بهتری نسبت به مصرف دارو ها باشد.
6- شما ممکن است برای قطع قرص های خواب آور دچار مشکلاتی باشید.
یک بار که شروع به مصرف قرص های خواب آور کنید، قطع آن می تواند برای شما سخت باشد، چه برسد به اینکه اگر این قرص ها را برای طولانی مدت مصرف کرده باشید. بعضی از مردم “بی خوابی ناگهانی” را تجربه می کنند؛هنگامی که یک بار مصرف دارو را متوقف می کنید، مشکلات خواب عمدتا بدتر می شود. اگر می خواهید مصرف قرص های خواب آور خود را دیگر ادامه ندهید، به جای ترک یکباره آن، با پزشک خود درباره تنظیم برنامه ای برای کاهش تدریجی دوز مصرفی خود صحبت کنید. دکتر لیوی می گوید: “ممکن است در ابتدا کمی خشن به نظر بیاید، اما در نهایت همه چیز بهتر خواهد شد.”
در این باره بیشتر بخوانید: آیا به قرص خواب نیاز دارید؟
برگردان: سیما آزادفلاح
هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.