درمان های زیادی برای ترمیم و بازسازی پوست وجود دارد که از جمله می توان به انواع عمل های زیبایی اشاره کرد؛ البته می بایست در نظر داشت که هزینه انجام اینگونه عمل ها بسیار بالا است. میکرونیدلینگ یکی از کم هزینه ترین درمان ها برای ترمیم و بازسازی پوست است. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
میکرونیدلینگ که به درمان تحریک کلاژن سازی یا PCI نیز معروف است نوعی روش تحریک مکانیکال جهت ترمیم آسیب های ساختاری پوست است که منجر به بازسازی بافت آسیب دیده و تغییر یافته می گردد. هدف این درمان، بهبود ظاهر و عملکرد پوست میباشد.
طی فرایند میکرونیدلینگ، با استفاده از سوزن های بسیار ریز، میلیون ها میکروکانال در اپیدرم و درم ایجاد میگردد.
وارد کردن سوزن ها به داخل پوست، باعث افزایش انتشار فاکتورهای رشد از فیبروبلاست ها، پلاکت های خونی و بهبود عملکرد فاکتورهای رشد alpha و Beta میگردد. این فرایند منجر به افزایش تولید کلاژن و الاستین توسط فیبروبلاست ها می شود. کراتینوسیت ها نیز به محل نیدلینگ در اپیدرم منتقل شده و در آنجا تکثیر می شوند و در نتیجه باعث افزایش ضخامت اپیدرم می گردند.
در این روش نفوذ سوزن به داخل پوست می بایست به حدی باشد که خونریزی های ظریف داخل پوستی ایجاد گردد(pin point bleeding). در میکرونیدلینگ اپیدرم سوراخ می شود اما تخریب نمی شود، بنابراین اپی تلیال در مدت زمان کوتاهی بازسازی شده و در نتیجه دوران نقاهت پس از درمان بسیار کوتاه خواهد بود.
موارد استفاده از میکرونیدلینگ از زبان دکتر رحمانی
– ميکرونيدلينگ براي رفع خطوط و چروکهاي ريز پوست
– درمان پيري زودرس پوست
– برطرف کردن جاي زخم و آثار جراحت
– رفع آثار کشيدگي پوست
– درمان ضايعات رنگدانهاي پوست
– رفع لکههاي پيري
– درمان علائم بيماري روزاسه
– رفع آکنه
– رفع منافذ باز
– درمان ريزش مو
روش های میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ در دو حالت انجام می پذیرد که تفاوت این دو حالت میزان عمقی از پوست است که تحت تاثیر درمان قرار می گیرد. این نوع درمان در دو عمق 0.5 و 3 میلی متری صورت می پذیرد که عمق مورد استفاده، سطح درمان شما را تعیین خواهد نمود.
میکرونیدلینگ سطحی (جهت جوانسازی اولیه و حداکثر تا عمق ۰٫۵ میلی متر) روی اپیدرم کانال های بسیار ریزی ایجاد می کنند که باعث میشود فاکتورهای رشد از کراتینوسیتها آزاد شده و فعالیت آنها در اپیدرم افزایش یابد.
میکرونیدلینگ عمقی (جهت جوانسازی پیشرفته، اسکارها، استریا… از عمق ۰٫۵ تا حداکثر ۳ میلی متر) فرایند بهبود زخم موجب می شود کراتینوسیتها و فیبروبلاستها تحریک گردند، که نتیجه آن افزایش فعالیت TGF-β۳ و افزایش رشد و نمو سلول های اپیدرم، کلاژن، الاستین و GAG(گلیکوز آمین گلیکان)می باشد.
درماپن یا درمارولر؟
در چند سال اخیر روش میکرونیدلینگ مکانیزه شده که با ابزاری به نام درماپن که شبیه یک قلم است و تعدادی سوزن بر روی سر دستگاه تعبیه شده و با حرکت رفت و بر گشتی سوزن ها و جا به جا کردن آن ، عمل سوراخ شدن پوست انجام می شود. در دستگاه درماپن عمق نفوذ سوزن ها قابل تغییر است و از 0.25 تا 2.5 میلی متر قابل تنظیم می باشد. بعلاوه سرعت ضربه زدن هم از 25 تا 90 ضربه در ثانیه قابل تنظیم می باشد ، که بسیار سریع تر از درمارولر است. سوزن های درماپن یک بار مصرف هستند و تعداد آن قابل تنظیم است و بر اساس تعداد این سوزن ها و سرعت دستگاه تعداد 300 تا 1000 سوراخ در ثانیه در سطح پوست ایجاد می شود.درمان با درماپن بر اساس موضع درمان با سرعت های متفاوتی قابل تنظیم است که بر حسب موضع درمان تعریف می شود برای صورت 1 تا 5 پوست حساس 1 تا 3 پوست ضخیم 4 تا 5 بدن 6 تا 7.
عمق نفوذ درماپن بر اساس منطقه تعریف می شود: برای پیشانی 0.25 تا 0.5 میلی متر برای اطراف چشم و بینی 0.25 میلی متر برای چانه 0.5 تا 1 میلی متر و گونه 1.5 میلی متر است .درمان استرچ مارک و جای جوش و اسکار 1 تا 1.5 میلی متر می باشد.برای زیر چشم بدلیل نازکی پوست حداقل عمق نفوذ انتخاب می شود تا از کبود شدن موضع جلوگیری شود. یکی از امتیازات درماپن نسبت به درمارولر قابل استفاده بودن آن در نقاطی است که پهنای کوچکی دارند( از قبیل لب فوقانی و اطراف بینی) و با درمارولر نمی توان در این نقاط میکرونیدلینگ انجام داد.
نحوه انجام میکرونیدلینگ
دکتر رحمانی بیان کرد در این نوع درمان سوراخ هایی در پوست فرد ایجاد خواهد شد که البته به علت ریز بودن، این سوراخ ها با چشم غیر مسلح قابل دیدن نخواهند بود. البته این سوراخ ها به شکل زخم نیستند و پس از چند ساعت به صورت خود به خود بسته خواهند شد و علائم آنها نیز از بین خواهد رفت.
دکتر رحمانی در ادامه افزودن مدت زمان هر جلسه حدود 60 دقیقه است که 45 دقیقه برای بی حسی و حدود 15 دقیقه درمان با درماپن زمان می برد. بر اساس ناحیه صورت عمق درمان در آن موضع متفاوت است. با ادامه جلسات درمانی نفوذ کرم ها و پمادهای پوستی تسهیل شده و این یکی از مزیت های میکرونیدلینگ است چرا که در حالت عادی پمادها و کرم های پوستی فقط تا لایه سطحی اپیدرم نفوذ می کنند و به لایه های زیرین پوستی نمی رسند.
حین عمل میکرونیدلینگ می توان مواد و سرم هایی از قبیل اسید هیالورونیک و کوکتل های مزوتراپی را برای نفوذ به لایه درم استفاده کرد. هیالورونیک اسید به تحریک کلاژن سازی کمک کرده و به جوانسازی پوست کمک می کند. بعلاوه برای تیرگی زیر چشم محلول های روشن کننده و برای درمان لک از کوکتل های ضد لک استفاده می شود. در مواردی که آسیب پوست زیاد باشد قبل از میکرونیدلینگ سابسیژن انجام می شود که تاثیر درمان را دو چندان می کند. از دیگر مزایای میکرونیدلینگ این است که در انواع پوست و در تمام نقاط بدن و در چهار فصل سال قابل انجام است و این در حالی استکه استفاده از لیزرهای لایه بردار در پوست های تیره و فصول گرم سال و نقاط نزدیک به چشم محدودیت هایی دارد و در پوست های تیره امکان سوختگی و ایجاد لک وجود دارد.
هشدار!
موارد منع مصرف دائم
– واکنش های آلرژیک به مواد مورد استفاده
– بیماری های پوستی (مانند کلوئید، کهیر و …)
– سرطان پوست
– مشکلات گردش خون
– هموفیلی
– مصرف کومارین ها یا دیگر داروهای ضدانعقاد خون
– دیابت
– صرع
– بیماری های مربوط به سیستم ایمنی بدن
موارد منع مصرف موقت
– سرما خوردگی
– عفونت های تب زا یا بیماری های عفونی
– مصرف الکل یا مواد مخدر
– مصرف آنتی بیوتیک ها
– بارداری و شیردهی
– تبخال
– ورم ملتحمه
– پس از انجام جراحی زیبایی (توصیه می شود حداقل یک سال بین جراحی زیبایی و میکرونیدلینگ فاصله باشد).
– پس از شیمی درمانی یا پرتودرمانی (توصیه می شود حداقل ۸ ماه بین شیمی درمانی یا پرتودرمانی با میکرونیدلینگ فاصله باشد).
پس از انجام IPL یا لیزر درمانی، میکرودرم ابریژن یا درمان با استفاده از اسیدهای میوه (توصیه می شود حداقل یک هفته بین این درمان ها با میکرونیدلینگ فاصله باشد).
عوارض میکرونیدیلینگ از زبان دکتر رحمانی
قرمزی و تورم: در طول روزهای اول پس از درمان ممکن است تورم و قرمزی در پوست ایجاد شود. دلیل این امر آن است که نفوذ سوزن به داخل پوست باعث ایجاد کانال های بسیار ریز در پوست شده که طی فرایند بهبود پس از درمان برطرف خواهند شد. زخم های کوچک ایجاد شده بلافاصله بسته شده و حدود ۳ ساعت پس از درمان می توان از لوازم آرایشی استاندارد استفاده نمود.
کلوئید: اگر پوست بیمار مستعد کلوئید سازی باشد، زخم های بسیار ریزی که حین درمان در پوست ایجاد می شود ممکن است منجر به بروز کلوئید در پوست گردد.
هایپرپیگمنتیشن: در صورت قرار گرفتن در معرض آفتاب پس از درمان، ممکن است هایپرپیگمنتیشن ایجاد شود، اگرچه احتمال آن بسیار کم است. استفاده از کرم ضدآفتاب با SPF بالای ۳۰ می تواند از بروز آن جلوگیری کند.
تبخال: در صورتی که بیمار سابقه تبخال داشته باشد انجام میکرونیدلینگ ممکن است باعث ایجاد این ضایعه شود. استفاده از داروهای پیشگیری کننده (ضد تبخال) می تواند در جلوگیری از بروز آن مؤثر باشد.
– هماتوم (کبودی)
– التهاب
– خارش و درد خفیف