قبل از سفر به کوهستان باید اصول و نکات پزشکی مهم را در نظر بگیرید تا در شرایط اضطراری از آن ها استفاده کنید. سفر به مناطق کوهستانی نیازمند همراه بردن وسایل ضروری به خصوص در زمستان است. همراه بردن لوازم پزشکی، پوشاک و مواد غذایی به اندازه کافی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
بسیاری از علاقهمندان و دوستداران طبیعت را کسانی تشکیل میدهند که به صورت حرفهای از اصول ایمنی سفر به مناطق کوهستانی و کوهپیمایی اطلاع مناسبی ندارند. این نوشتار کوتاه دربردارنده توصیههایی است که اگر در شرایط خطر قرار بگیرید ممکن است کمک کند جانتان را نجات دهید.
اگر دوستدار طبیعتید و میل دارید با کولهای به دل کوه بزنید، پیش از سفر و تفریح خود این اصول را رعایت کنید:
کفش مناسب کوهستان باید کفش عاجدار داشته باشد و آنقدر بلند باشد که از قوزک پا محافظت کند.
لباسها باید ضدباد و ضدآب باشد و بدن را گرم کند، البته برخی کوهنوردان از لباسهای دو لایه استفاده میکنند که انتخاب خوبی است.
حتی در فصل تابستان نیز باید لباس اضافی گرم به همراه داشته باشید. لباسهایی مثل کلاه گرم و دستکش.
سعی کنید غذاهایی با خود به کوهستان ببرید که انرژیزا باشند. حتما به میزان کافی آب با خود به همراه داشته باشید. شکلات و آجیل؛ تنقلات خوبی در کوهستان هستند، حتی در فصل زمستان نیز آب با خود به همراه داشته باشد، چون در فصل زمستان نیز ممکن است بدن دچار بی آبی شود.
وسایل ضروری را در دسترس بگذارید.
حتما با خودتان نقشه و قطبنما به همراه داشته باشید.
اگر توانستید تلفن همراه یا جیپیاس هم با خود ببرید. البته روی موبایل خود زیاد حساب نکنید، چون ممکن است در کوهستان موبایلتان آنتن نداشته باشد.
اگر با خود جیپیاس به همراه میبرید، مطمئن شوید که تنظیماتش را درست انجام دادهاید.
حتما با خود یک سوت به همراه داشته باشید تا در مواقع خطر یا آسیب دیدن و زمانی که نمیتوانید به دلیل آسیبدیدگی حرکت کنید، از سوت برای کمک خواستن استفاده کنید.
سعی کنید سوتزدن استاندارد را که معنایش درخواست کمک است، یاد بگیرید و به خاطر بسپارید، به این روش که ٦ سوت بلند و طولانی در یک دقیقه، برای یک دقیقه سکوت و بعد دوباره ٦سوت بلند طولانی در یک دقیقه. همینطور به سوت زدن ادامه دهید، حتی اگر پاسخ شنیدید، باز هم ادامه دهید.
چراغقوه حتما به همراه داشته باشید. باتری اضافی را هم فراموش نکنید. سعی کنید روش استفاده از چراغقوه برای درخواست کمک در شب را هم یاد بگیرد و به خاطر بسپارید.
در زمستان بدون داشتن یخشکن روی کفشهایتان و تبر مخصوص به کوهستان نروید. البته باید طرز استفاده از آنها را یاد بگیرید.
در زمستان از لبه کوه حرکت نکنید، چون ممکن است باعث ایجاد بهمن شوید.
خطرناکترین زمان برای به راه افتادن بهمن، ٢٤ یا ٤٨ ساعت بعد از بارش برف سنگین است.
اگر با بهمن مواجه شدید و زنده ماندید، بلافاصله آخرین مکانی که قربانیان بهمن را دیدید، جستوجو کنید.
زمانی به کوهستان بروید که آموزشهای لازم را دیده باشید تا بتوانید در مواجهه با خطرات احتمالی قدرت تحلیل و یافتن راهحل را داشته باشید.
نقشهخوانی و استفاده از قطبنما را یاد بگیرید.
توانایی خود را برای استفاده همزمان از تجهیزات، تجربه، توانایی و اشتیاق بالا ببرید. به هیچکدام از این موارد به تنهایی اتکا نکنید. همه موارد باید در کنار هم به کار گرفته شوند. استفاده از هر کدام بدون دیگری منجر به حادثه خواهد شد.
قبل از اینکه به کوهستان بروید، موبایل خود را بهطور کامل شارژ کنید. بسیاری از حوادث در ساعات پایانی سفر رخ میدهند. درست زمانی که هم شما و هم موبایلتان انرژی لازم را ندارد.
برای انتخاب مسیر کوهستانی مواردی نظیر فصل مناسب را در نظر بگیرید و مسیریان را با توجه به آن انتخاب کنید.
پیش از حرکت پیشبینی هوا را چک کنید. میتوانید با سازمان هواشناسی تماس بگیرید یا از وبسایتهایی که این خدمات را ارایه میدهند، استفاده کنید.
برنامه سفر خود را به فردی قابل اعتماد بدهید. در برنامه سفر خود نقطه آغاز، مسیر حرکت و نقطه پایان سفر را بهطور کامل درج کنید.
زمان تقریبی سفر خود را به فردی مورد اعتماد اطلاع دهید تا در صورت تأخیر بیش از اندازه شما آن فرد بتواند با گروههای امدادی تماس بگیرد.
قبل از اینکه حرکت را آغاز کنید، حتما خوب غذا بخورید.
حواستان به همراهانتان باشد. افرادی که آرامتر حرکت میکنند را در میانه صف قرار دهید. حواستان به جوانترها و بیتجربهها باشد.
در زمستان همواره حواستان به لرزش، رنگ پریدگی، عملکرد درست انگشتان دست و پا و هوشیاربودن درخصوص جهتیابی باشد. اینها میتواند نشانه عملکرد نامناسب جسمانی در زمستان باشد.
اگر تنها به کوهستان میروید به یاد داشته باشد که دارید به استقبال خطر میروید، بنابراین به افراد دیگری اطلاع دهید که از چه مسیری میروید.
اگر برنامه سفر خود را به کسی اطلاع دادید، در سفر برنامه را تغییر ندهید. اگر دچار حادثه شدید کسی نمیتواند شما را پیدا کند.
از آویزانشدن به سنگهای بیثبات خودداری کنید.
از حرکت روی یخ و شیبهای تند بدون داشتن وسایل لازم خودداری کنید.
سعی کنید در همه حال بر خود مسلط باشید و از تجربه و هوش محیطی خود استفاده کنید.
هنگامی که مسیر را گم کردید، بر خود مسلط باشید و از ترسیدن پرهیز کرده و سعی کنید به همان جایی که از ابتدا بودید، بازگردید و بار دیگر نقشه را چک کنید.
مراقبت تغییرات آب و هوایی ناگهانی باشید.
در شرایط مه، باران، برف و بوران، اگر مسیر را بهخوبی نمیدانید، از حرکتکردن خودداری کرده و سعی کنید چادر بزنید.
برای گرما و سرمای بیش از اندازه برنامه و تجهیزات مناسب داشته باشید.
همیشه مراقب گذشت زمان در کوهستان باشید و برنامه خود را بهطور منظم با زمانی که در طول روز دارید، تنظیم کنید.
حتما با خود کاردی تیز به همراه داشته باشید.
وسایل کمکهای اولیه از قبیل چسب زخم، محلول ضدعفونیکننده و وسایل بانداژ و پماد مخصوص بانداژ را به همراه داشته باشید.
شهروند