از عوارض جانبی عمل لیپوساکشن چه میزان اطلاع دارید؟ این عمل برای برداشتن چربی های اضافی از نقاط مختلف بدن انجام می شود. از دکتر محمدعلی تقی پور متخصص جراح عمومی در رابطه با خطرات و عوارض جانبی و نحوه انجام عمل لیپوساکشن سوالاتی پرسیده ایم. با ما همراه باشید.
یک متخصص جراح عمومی با اشاره به روشهای مختلفی که برای برداشتن چربی شل شده بدن یا لیپوساکشن وجود دارد، گفت: در هر روش ممکن است عوارضی خفیف یا وخیم و حتی خطر مرگ وجود داشته باشد و به طور کلی این روش ها برای برداشتن چربی های اضافی توصیه نمی شود.
محمدعلی تقی پور با اشاره به دو روش قدیم و جدید در لیپوساکشن، افزود: چه در روش قدیم که با حرکت دست انجام میشود و یا روشهای جدید، نظیر «لیپوماتیک» و استفاده از لیزر و موارد دیگر در کل دنیا این عمل با خطرات و عوارضی همراه است.
وی تصریح کرد: در کشیدن چربی شل شده با لیپوساکشن اینطور نیست که بگوییم روش جدید عوارضی ندارد و یا در روش قدیم کمترعارضه دیده میشود، بلکه در هر کدام بسته به اینکه انتخاب درستی با توجه به راهنماییها و پرسشهایی که پزشک از بیمار به منظور کسب اطلاعات از وضعیت جسمانی و سابقه بیماریهای فرد میکند و یا نحوه عمل میتواند در ایجاد عارضه و شدت آن نقش داشته باشد.
این متخصص جراحی عمومی گفت: عوارضی نظیر ورم بافت، کبودی، آمبولی چربی، زیاد ماندن بیمار روی تخت، لخته شدن خون در پا از جمله عوارض لیپوساکشن است که در روشهای مختلف ممکن است دیده شود، البته در برخی مطالعات روش جدید را از عارضه کمتری برخوردار میدانند اما در مواردی هم آن را یکسان دانستهاند.
تقیپور در پاسخ به این پرسش که چه افرادی نباید لیپوساکشن انجام دهند،افزود: در هیچ منبعی ذکر نشده است که در چه سنی افراد میتوانند اقدام به این کار کنند، اما آنچه مسلم است تا هنگامی که رشد بدن کامل نشده یعنی در افراد زیر ۱۸ الی۲۰ سال به هیچ وجه توصیه به این عمل نمیشود و یا در ۱۰ سالگی اگر کودکی دچار چاقی بیش از اندازه شده باشد، نباید در این سن لیپوساکشن انجام شود.
وی در ادامه با بیان اینکه از طرفی افراد مسن هم واجد شرایط نیستند، پاسخ داد: اما در مورد سایر افراد با انتخاب درست بیمار از نظر اینکه بیماری زمینهای، سابقه له شدگی پا و استخوان پا نداشته باشد، لخته شدن خون در پای خود و یا زمینه فامیلی نداشته و قرص حاملگی معمولا یک هفته تا ده روز قبل از عمل مصرف نکرده باشد و سایر آزمایشهای لازم میتوانند لیپوساکشن کنند.
این متخصص جراحی عمومی در پاسخ به این پرسش که چرا آمار تلفات در لیپوساکشن زیاد است توضیح داد: با توجه به دو عامل مهم انتخاب درست در حین معاینات که در کل دنیا تاکید بر آن میشود طبق آنچه گفته شد و میزان بالا بودن این عملها، تقریبا از هر سی تا چهل هزار نفر یک نفر با مرگ در اثر عارضه شدید آمبولی چربی که مهمترین عامل مرگ در این مساله است، مواجه خواهد شد.
به گفته وی آمبولی خفیف شیوع بیشتری دارد و خود به خود با مراقبتهای بعد از عمل برطرف میشود و تنها در موارد شدید آن، عوارض شدت یافته و احتمال مرگ وجود دارد، که یکی از مهمترین علتها اصول رعایت نشده به دلیل انتخاب نادرست بیمار با توجه به راهنماییهایی است که پزشک قبل از عمل از بیمار درخواست میکند.
وی در پاسخ به اینکه آیا احتمال برگشت در لیپوساکشن وجود دارد، اظهار کرد: در برخی موارد به دلیل راهنمایی نادرست و رعایت نکردن برخی اصول تصورذهنی بیمار با آنچه که اتفاق میافتد یکسان نخواهد آمد به طور مثال خانمی که بر اثر بارداری پوست شکم او شل شده است و مبتلا به چاقی هم هست در صورتی که تحت عمل لیپوساکشن قرار گیرد و لازم است که همزمان با این عمل کشیدن پوست و برداشتن پوست اضافه هم صورت گیرد به همین دلیل ممکن است فرد احساس کند عارضهای پیش آمده است.
عضو هیات درمان قلب بیمارستان شهید رجائی همچنین در پاسخ به این سوال که چه افرادی بیشتر برای لیپوساکشن مراجعه میکنند و چه مدت طول میکشد تا عوارض آن برطرف شود، گفت: مراجعین معمولا خانمهای ۳۰ تا ۴۰ سال هستند و عوارض بیمار اعم از کبودی و ورم یک الی دو هفته طول میکشد و با مراقبتهای بعد از عمل کم کم برطرف خواهد شد، اما در موارد شدید ۲۴ الی ۴۸ ساعت اول یا حین عمل عوارض نمایان میشود، که بعد از چند بار بررسی میتوان آن را برطرف کرد.
سلامت آنلاین