امروزه حمله قلبی از مهمترین دلایل مرگ و میر در سنین مختلف به شمار می رود. برای پیشگیری و مقابله با سکته قلبی می توانید از روش های مختلفی کمک بگیرید، از عوامل موثر در بروز حملات قلبی و ایجاد لخته خون می توانیم به فشار خون، کلسترول بالا، چاقی، کشیدن سیگار، دیابت و سبک زندگی بیحرکت اشاره کنیم.
حمله قلبی زمانی رخ میدهد که جریان خون به عروق کرونر کاهش یافته و یا سد می شود و در نتیجه رسیدن جریان خون به قلب متوقف میشود.
ایجاد پلاک معمولاً طی چندین سال رخ میدهد. اگر پلاک درعروق قلب بشکند، باعث ایجاد لخته خون در اطراف آن میشود. شکل گیری لخته خون میتواند جریان خون به عضلات قلب را مختل کند و در نتیجه، بخشی از عضله قلب اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز را دریافت نکرده و اگر به سرعت برای درمان این انسداد اقدام نشود، بافت شروع به مردن میکند. در نهایت بافت آسیب دیده شروع به جایگزین شدن با بافت قلب سالم میکند.
اگر برخی از عضلات قلب بمیرند، فرد درد قفسه سینه و قلب درد را تجربه می کند.
بیشتر حملههای قلبی به دلیل وجود مشکل در عروق کرونر رخ میدهند. بیماری خاصی وجود دارد که عروق کرونر را با چربی مسدود میکند. در اوایل دههی 80 میلادی، محققان دریافتند علت تمامی حملات قلبی، پلاک مسدود کننده نیست. در عوض تشکیل ناگهانی یک لخته خون که در جریان خون قرار میگیرد است که باعث گرفتگی عروق میشود. .
هنوز هیچ فرآیند گام به گام و منظمی که علت حملهی قلبی باشد، مشخص نشده است. فقط عوامل مشکلساز شناسایی شده و به راحتی میتوان آنها را کنترل کرد.
از دلایل اصلی حملهی قلبی به موارد زیر می توان اشاره کرد:
فشار خون
کلسترول بالا
چاقی
کشیدن سیگار
دیابت
سبک زندگی بیحرکت (بدون ورزش)
سابقهی بیماری قلبی در خانواده، خطر بروز حملهی قلبی در مردان و زنان در سنین پایینتر را افزایش میدهد.
احتمال بروز حملهی قلبی در مردان بالای 50 سال با سابقه خانوادگی بیماری قلبی بیشتر است. همچنین در مورد زنان باید گفت، احتمال میرود سطح بالای استروژن برای زنان قبل از یائسگی مفید باشد اما خطر بروز سکته را بعد از یائسگی به طور قابل توجهی افزایش میدهد.
دانشمندان در مورد خطرات خاص حمله قلبی مانند دیابت دوران بارداری در حال مطالعه هستند. همچنین بیماریهای التهابی و خود ایمنی که در زنان شایعتر است، این احتمال را افزایش میدهد.
یک متخصص قلب و عروق با انجام آزمایشهای مختلف میتواند خطر حملهی قلبی را تشخیص دهد. با این آزمون بخشهای مسدود شده و آسیبهای بافتی را میتوان تشخیص داد.
برای ارزیابی وضعیت بیمار، پزشک متخصص نوار قلبی را برای تشخیص ریتم و فعالیت الکتریکی قلب تجویز میکند. جواب این تست و نتیجهی آزمایش خون، وضعیت بیمار را مشخص میکند. همچنین با روشهای اسکن و آنژیوگرافی میتوان از قلب تصویربرداری کرد.
با اکوکاردیوگرافی عملکرد قلب را ارزیابی میکنند. میتوان با این روش از صحت و سلامت عضلهی قلب نیز اطمینان یافت.
با چنین دادههایی پزشک متخصص میتواند وضعیت قلب را پیشبینی کرده و بهترین درمان را در نظر بگیرد یا روشهایی برای جلوگیری از سکته پیشنهاد دهد
سکته بالاترین آمار مرگ و میر و ناتوانی را دارد. اما طبق آخرین تحقیقات دانشمندان، اکثریت غریب به اتفاق این سکتهها را میتوان قبل از این که مشکلی ایجاد کنند از بین برد. محققین ده عامل مهمی که روی افراد تاثیر میگذارند و باعث سکتهی قلبی آنها میشوند را شناسایی کردهاند. با مطلع شدن از این موضوع و در صورت رعایت نکات به خصوصی، میتوان از هر 10 سکته 9 مورد را پیشگیری کرد و زندگی سالمتری داشت.
در میان این عوامل، فشار خون بالا یا هایپرتنشن، بالاترین آمار را در اختیار دارد. دکتر مارتین اُدانل رهبر محققین این تحقیق در این باره میگوید:
این تحقیق با دلایل محکمی به ما ثابت کرده است که فشارخون بالا مهمترین عامل از عوامل خطرناک برای سکتهی قلبی است. کنترل فشارخون باید اولین اولویت تمام جوامع بشری برای کاهش آمار سکته باشد.
محققین اذعان داشتهاند، پیشگیری از سکتهی قلبی باید اولین اولیت تمام کشورها باشد و در این راه دانستن عوامل خطرساز و موثر در سکته، بسیار کارآمد خواهد بود. همچنین دکتر اُدانل به همه این اطمینان را داده است که این تحقیق در سایز و محدودهی لازم و کافی در جوامع آماری بسیاری از مناطق جهان انجام شده است و دقت بسیار بالایی دارد. وی همچنین افزوده است:
با استفاده از تحقیقات ما میتوان از هر 10 سکته 9 مورد را پیشگیری کرد.
طبق گزارش نهایی، کنترل فشار خون، ریسک سکته را تا 48 درصد کاهش میدهد.
کنترل کردن و از بین بردن هر کدام از موارد زیر میتواند به مقدار ذکر شده از ریسک سکته بکاهد:
عدم فعالیت فیزیکی 36 درصد
تغذیه نامناسب 23 درصد
چاقی 19 درصد
سیگار کشیدن 12 درصد
مشکلات قلبی 9 درصد
دیابت 4 درصد
استفاده از مشروبات الکلی 6 درصد
استرس 6 درصد
چربی خون (لیپیدها) 27 درصد
پیشگیری از سکته قلبی
مجموع این اعداد و ارقام 90.7 درصد است. یعنی با کنترل کردن تمامی این 10 مورد تقریبا میتوان سکته را ریشه کن کرد و میتوان از هر 10 سکته 9 مورد را پیشگیری کرد. این تحقیقات در مناطق مختلفی انجام شدهاند و خطرات هرکدام از این موارد در کشورهای مختلف متفاوت است. اما در مجموع و به صورت میانگین اعداد بالا به دست آمدهاند.
دکتر سلیم یوسف، یکی دیگر از محقیقن اصلی این تحقیق دربارهی پیشگیری از سکته قلبی میگوید:
تحقیقات ما نهادهای بسیاری از جمله مجمعهای کنترل جمعیت را آگاه خواهد کرد. این مجامع قادر خواهند بود با کم کردن میزان سکته، جمعیت را کنترل کنند. البته با توجه به تفاوت میزان عوامل منتشر شده توسط ما در کشورهای مختلف، بهتر است هر کشوری برای کنترل آمار سکته و آمار مرگ و میر، ستادی تشکیل داده و به دنبال حل این مشکل باشد.
منبع: