زیتون

روغن زیتون، یکی از بهترین روغن های موجود در بازار می باشد که از طرفدارهای بسیاری هم برخوردار است. این روغن علاوه بر طعم خوبی که دارد دارای فواید درمانی بسیاری می باشد و حتما باید روغن زیتون را در برنامه غذایی خود جای بدهید. مصرف این روغن ابتلا به سرطان را در افراد به صورت چشمگیری کاهش می دهد.

روغن زیتون، عصاره میوه زیتون بوده و یکی از پرطرفدارترین روغن‌های گیاهی است که نه تنها طعم خوبی دارد، بلکه سرشار از خاصیت است. تمام چربی‌هایی که می‌خوریم بد نیستند و در واقع لازم است در برنامه غذایی خود حتما مقداری چربی، بگنجانیم چرا که چربی‌ها، کمک خوبی برای جذب مواد غذایی در بدن هستند.

برخی چربی‌ها به سلامت بدن کمک می‌کنند و برخی دیگر، موجب بیماری‌ می‌شوند، پس باید نوعی از چربی را انتخاب کنیم که سلامت بدن را تضمین کند که روغن زیتون نیز، از همین دسته است.

مدیر گروه تحقیقات صنایع غذایی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی اظهار کرد: روغن زیتون، سلامت شریان‌ها را تأمین می‌کند.

«محرمعلی برخورداری» خاطرنشان کرد: روغن زیتون دارای آنتی‌اکسیدان‌های قوی مثل پلی‌فنول‌ها و فلاوونوئیدها است که این آنتی‌اکسیدان‌ها باعث کاهش پراکسیداسیون چربی‌ها در بدن و به‌دنبال آن کاهش استرس اکسیداتیو می‌شوند، در نتیجه بدن را از صدمه رادیکال‌های آزاد حفظ می‌کند و بدین طریق باعث کاهش ابتلا به انواع سرطان‌، بخصوص سرطان پوست، روده و سرطان پستان در زنان می‌شود.

وی روغن زیتون را نوع خوب چربی دانست و ادامه داد: روغن زیتون حاوی چربی اشباع نشده است که نوع خوب چربی محسوب می‌شود. چربی‌های اشباع نشده، سطح کلسترول بد خون( LDL ) را کاهش داده و باعث افزایش سطح کلسترول خوب خون ( HDL ) می‌شوند.

وی یادآور شد: زیتون با داشتن چربی نسبتاً بالا، میوه‌ای غیرمعمولی محسوب می‌شود. زیتون محتوی ۱۱ تا ۱۵ درصد چربی است. ۷۴ درصد از چربی موجود در زیتون از نوع اسید اولئیک است که جزو اسیدهای چرب تک‌سیرنشده است. اسید اولئیک جزو مواد اصلی تشکیل‌دهنده‌ی روغن زیتون است و فواید زیادی برای سلامتی دارد. کاهش التهابات، کاهش خطر بیماری‌های قلبی و مبارزه با سرطان، جزو خواص روغن زیتون برای سلامتی هستند.

وی از امتیازات بالای روغن زیتون گفت و افزود: یکی از امتیازات بزرگ روغن زیتون نسبت به دیگر روغن‌ها،‌ استفاده از آن به صورت خام و تصفیه نشده است. از اینرو، این روغن سرشار از ویتامین E, D, C, B2, B1, A و K است.

برخورداری با اشاره به تأثیرات روغن زیتون برای مو خاطرنشان کرد: روغن زیتون به موها نرمی و لطافت خاصی می‌بخشد و باعث تقویت مو می‌شود.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی نیز اظهار کرد: روغن زیتون تنها روغنی است که توسط معده بسیار خوب تحمل می شود. در واقع روغن زیتون عملکرد محافظتی برای معده داشته و این ارگان را از زخم و التهاب محافظت می‌کند.

«جابر سلیمانی» با اشاره به میزان انرژی موجود در روغن ریتون افزود: روغن زیتون مانند سایر چربی‌ها، ۹ کیلو کالری انرژی دارد و به نظر می‌رسد که مصرف آن باعث چاقی می‌شود. اما ثابت شده رژیم غذایی غنی از روغن زیتون بیشتر از غذاهای کم چرب به کاهش وزن کمک می‌کند، پس یکی دیگر از خواص روغن زیتون درمان چاقی است و در واقع آنچه در بروز چاقی مؤثر است، نوع چربی مصرف شده است، نه مقدار چربی موجود در غذا.

وی خاطرنشان کرد: نقش روغن زیتون در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی از مدت‌ها پیش اثبات شده است. دانشمندان دریافته‌اند که در روغن زیتون نوعی آنتی‌اکسیدان وجود دارد که سلول‌های قرمز خون را از صدمه دیدن محافظت می‌کند، بدین ترتیب که مصرف دو قاشق غذاخوری روزانه به مدت یک هفته سبب کاهش چشمگیر کلسترول و افزایش آنتی‌اکسیدان‌های خون می‌شود.

سلیمانی ادامه داد: روغن زیتون، صفرابرست و باعث تخلیه کیسه صفرا می‌شود، به این ترتیب که انقباض کیسه صفرا و تولید نمک‌های صفراوی را در کبد تحریک کرده و در نتیجه دفع کلسترول را از طریق صفرا افزایش می‌دهد و از ایجاد سنگ‌های صفراوی جلوگیری می‌کند.

این کارشناس صنایع غذایی و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی یادآور شد: روغن زیتون دارای سدیم، ویتامین A و E و آهن است.

وی روغن زیتون را روغن زیبایی دانست و افزود: روغن زیتون را روغن زیبایی هم می‌نامند، چون از طریق اسیدهای چربی که دارد سلول‌ها را به صورت یکدست در کنار هم قرار داده و موجب ساخت عروق بیشتر در کنار سلول‌های پوستی می‌شود. افزایش خونرسانی به این سلول‌ها، پوست را صاف‌تر و درخشنده‌تر می‌کند.

سلیمانی از تکمیل شدن فواید روغن زیتون با استفاده موضعی آن گفت و تاکید کرد: فواید روغن زیتون با استفاده موضعی آن تکمیل می‌شود، چون این روغن به‌علت داشتن انواع اسیدهای چرب اشباع نشده می‌تواند نسبت کلسترول خون را کاهش دهد و از لخته شدند خون جلوگیری کند و علاوه بر آن میزان قند و انسولین را نیز متعادل کند.

براساس این گزارش، روغن زیتون دارای اثرات محافظتی در برابر بسیاری از عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی- عروقی از جمله دیابت، فشارخون بالا، کلسترول بالا و چاقی بوده و مصرف آن موجب کاهش سکته‌های قلبی و مغزی می‌شود. افزودن مقادیر زیادی روغن زیتون به رژیم غذایی در برابر آسیب سلولی که می‌تواند به سرطان منجر شود، اثر محافظتی دارد.

منبع: ایسنا