آسیب هایی که بر سلول های عصبی وارد می شود بسیار خطرناک و نگران کننده است زیرا در صورت عدم مراجعه به پزشک و نادیده گرفتن آن ها فرد ممکن است با خطر از کار افتادن اندام های حرکتی مواجه شود.
آسیب سلولهای عصبی علایم متفاوتی دارد؛ برای مثال ممکن است پا آسیب جدی ببیند و زخمی شود، ولی هیچ دردی احساس نشود، یا در مقابل علایم بسیار شدید باشد و دردشدید، سوزش و سوزنسوزن شدن بی دلیل در نقاطی از بدن احساس شود. آسیب اعصاب محیطی یا نوروپاتی(Neuropathy) عارضهای بسیار شایع است.
دیابت یکی از مهمترین دلایل این اختلال است، ولی میتواند دلایل دیگری از جمله وراثت، افزایش سن، سوءتغذیه، انواع عفونت، مصرف بعضی داروها، مصرف الکل، اختلالات خودایمنی مانند هپاتیت، اچ آی وی و آرتریت روماتویید داشته باشد یا کاملا بدون دلیل رخ دهد. اعصاب محیطی در سراسر بدن پخش شدهاند و بخشی از پوست، عضلات و سایر اندامها هستند. مغز و نخاع از طریق سلول های عصبی پیام ها را ارسال و دریافت میکنند و اجازه میدهند اندامها حرکت کنند، حس کنند و عملکرد درستی داشته باشند. در صورت آسیب اعصاب، ارتباط عصبی قطع میشود و با علایم مختلفی از جمله بی حسی، ضعف، عدم تحرک یا درد شدید همراه است.
سه نوع عصب جود دارد که شامل اعصاب خودمختار، اعصاب حرکتی و اعصاب حسی هستند. اعصاب خودمختار عملکردهای غیر ارادی مانند ضربان قلب، تنفس، فشار خون، هضم و دمای داخلی بدن را کنترل می کنند. اعصاب حرکتی با ارسال پیام بین مغز، نخاع و ماهیچه ها، حرکت را کنترل میکنند و اعصاب حسی مسئول درد و سایر حسها، از طریق پیام های ارسال شده از پوست و عضلات به مغز و نخاع هستند. عوامل متعددی منجر به آسیب سلولهای عصبی میشوند.
برخی از مهمترین علایم آسیب اعصاب عبارتند از :
1-احساس بی حسی و سوزش
خواب رفتن مداوم و مزمن، بی حسی یا سوزن سوزن شدن اندامهای مختلف می تواند از مهمترین علایم آسیب عصبی باشد و در صورت تکرار این نشانه ها باید به پزشک مراجعه کرد. این علایم بیشتر در انگشتان دست و پا دیده میشود.
2-ناتوانی حرکتی
ضعف عضلات یا فلج شدن آن یکی از مهمترین نشانه های آسیب سلول های عصبی است که باید به سرعت به پزشک گزارش شود.
3-احساس درد در یک پا
احساس درد در یک پا از نشانه های این آسیب است. این عارضه می تواند از کمر شروع شود و به یک پا ختم شود.
4-عدم تعادل
اختلال در حفظ تعادل یکی از مهمترین نشانه های این عارضه است.
5-سردرد ناگهانی و شدید
6-تعریق بی دلیل و بیش از حد
از طرفی علایم این عارضه با توجه به نوع عصب آسیب دیده متفاوت است. علایم آسیب به اعصاب خودمختار شامل ناتوانی در احساس درد قفسه سینه، تعریق بیش از حد، سرگیجه، خشکی چشم و دهان، یبوست، اختلال در عملکرد مثانه و عملکرد جنسی هستند. آسیب به اعصاب حرکتی با علایمی مانند ضعف، لاغرشدن عضلات و فلج شدن اندام همراه است. آسیب اعصاب حسی شامل درد، حساسیت، بی حسی، مور مور و سوزش هستند.
در صورت مشاهده مکرر هریک از این علایم مراجعه به پزشک ضروری است.
منبع/شفا آنلاین