ویروس ایدز که از طریق روابط جنسی پر خطر و سرنگ های آلوده به افراد منتقل می شود و هر سال جان تعداد زیادی از مردم سراسر جهان را می گیرد با آگاه سازی و فرهنگ سازی مردم جامعه می تواند کاهش یابد.
“انتقال ویروس “اچآی.وی” از طریق اعتیاد تزریقی در سالهای ۸۴ و ۸۵ حدود ۲۲درصد بو د که با انجام برنامههای خاص اکنون به ۸ ر۱۳ درصد کاهش یافته است و این جای امیدواری دارد.”
دکتر پروین افسر کازرونی، رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان مطلب بالا در همایش حمایت و یاری از آسیبدیدگان اجتماعی که در برج میلاد برگزار شد،افزود: اما متاسفانه آمارها نشان می دهد درصد افرادی که در سالهای اخیر از طریق روابط جنسی به “اچآیوی” مبتلا شده اند، خیلی بیشتر از مبتلایان از طریق اعتیاد تزریقی است.
وی با بیان این که در سالهای ۹۵ و ۹۶ حدود ۴۲ درصد مبتلایان از طریق روابط جنسی و ۳۷ درصد با تزریق، ویروس اچ.آی.وی گرفته اند، تصریح کرد: این در حالی است که تا اول تیرماه، ۶۶ درصد از طریق اعتیاد تزریقی و فقط حدود ۱۹ درصد از طریق روابط دچار این بیماری شدند.
افسر کازرونی با اشاره به این که از ۵۰۰۰ زن مبتلا به این ویروس، نیمی از آنان خانمهای متاهل و متعهدی هستند که ویروس را از همسر خود گرفتند، گفت: تا ابتدای تیر۹۶ از ۳۶ هزار مورد مبتلا به اچ.آی.وی، فقط ۱۶ درصد را زنان تشکیل می دادند. وی گفت: ۲۶ هزار مورد از مبتلایان به مراکز مشاوره مراجعه کرده اندو ۱۲هزار نفر به صورت فعال تحت مراقبت هستند.
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان این که نزدیک به ۶۰ درصد از مبتلایان به اچ.آی.وی از وضع خود آگاه نیستند، اظهار داشت: بر اساس شاخصهای تعیین شده تعداد مبتلایان را ۶۶ هزار نفر برآورد کرده ایم. وی با بیان این که تشخیص بموقع و سریع این ویروس به فرد مبتلا کمک می کند تا تحت درمان از یک زندگی عادی مانند سایر افراد جامعه برخوردار باشد و حتی تا ۶۰ سال عمر کند، گفت: البته هنوز درمان قطعی برای از بین بردن این ویروس تشخیص داده نشده است، اما فرد می تواند به زندگی عادی خود ادامه دهد.
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مشارکت و فعالتر شدن ان جیاوها در چارچوب کاهش آسیبهای اجتماعی به ویژه در اچ.آیوی با برنامه ریزیهای صورت گرفته بسیار پررنگتر و ساختارمندتر در حال انجام است.
افسر کازرونی با بیان این که ایدز یکی از موضوعات دارای انگ اجتماعی است ، افزود: ان جی اوها با رسالت و نقش موثری که دارند می توانند در زمینه انگ زدایی کمک شایانی به بیماران مبتلا کنند.
وی به همکاری بسیار خوب معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در باره زنان مبتلا به اچ.آی.وی با وزارت بهداشت اشاره و تصریح کرد: این همکاری، گام خوبی در کاهش آسیبهای اجتماعی به ویژه زنان مبتلا به اچ.آی.وی بود و در این زمینه طرحی با محوریت تقویت توانمندسازی زنان اجرا شد.
افسر کازرونی بر لزوم افزایش آگاهی در جامعه تاکید کرد و افزود: عدم آگاهی ریشه بسیاری از افزایش آسیبهای اجتماعی در جامعه است واکنون ویروس اچ.آی.وی به عنوان یک بیماری عفونی خطرناک در جامعه تلقی می شود و دلیلش این است که اطلاعرسانی خوبی در این زمینه نداشتیم. وی ادامه داد: به افرادی که در اولین گام برای معرفی خود به عنوان مبتلا به ویروس به مراکز مربوطه مراجعه می کنند را هم آگاه کنیم تا آنها بدانند رازداری رعایت خواهد شد.
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت از اجرای برنامه استراتژیک پیشگیری و کنترل اچ.آی.وی خبر داد و گفت: از ابتدای سال ۹۵ این برنامه که مصوب رئیس جمهوری است، به دستگاههای مختلف ابلاغ شده و ما این را می دانیم که دستگاهها بدون کمک ان جی اوها موفق نخواهند شد.
وی گفت: حدود ۴۰ مرکز ویژه زنان آسیب دیده در کل کشور داریم و همچنین مرکز مطالعات زنان به صورت ان جی او در حوزه زنان فعالیت می کند. کازرونی با اشاره به فعالیت ۲۵ باشگاه مثبت در باره زنان مبتلا به اچ.آی.وی گفت: همچنین ۴۰ باشگاه مثبت در بهزیستی فعالیت می کند.
ایدز؛ دومین عامل مرگ نوجوانان در جهان
دکتر وحید جهانمیری نژاد مشاور فرهنگی اداره ایدز وزارت بهداشت و مدیر عامل باشگاه سلامت نوجوانان پسر تهران هم در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار اطلاعات گفت: متاسفانه ایدز اولین عامل مرگ نوجوانان ۱۰ تا ۱۹ سال در آفریقا و دومین عامل مرگ نوجوانان در کل دنیاست. وی سرعت فعالیتهای پیشگیرانه در ایران را بسیار کندتر از سرعت پیشرفت آسیبهای اجتماعی دانست و گفت: ضعف همکاریهای بین بخشی هم باعث میشود نتوانیم با مشکل به خوبی مقابله کنیم.
جهانمیری نژاد با بیان این که هنوز صحبت درباره مسائل اولیه این بیماری در کشور ما خط قرمز محسوب می شود، افزود: متاسفانه بسیاری از نوجوانان و جوانان به دلیل عدم آگاهی از روشهای انتقال، ناخواسته قربانی می شوند.
وی از پایین آمدن سن ابتلای نوجوانان در ایران به این ویروس و افزایش مرگ و میر این گروه بر اثر ابتلا به ایدز خبر داد و گفت: نوجوانان روحیه سرکش و ریسکپذیری دارند. از طرفی سن شروع فعالیتهای جنسی پایین آمده است؛ از این رو آنان بیشتر در معرض خطرند.
مدیر عامل باشگاه سلامت نوجوانان پسر تهران از ایجاد شش باشگاه سلامت نوجوانان به صورت پایلوت در پنج شهر خبر داد و گفت: این باشگاهها در تهران، شیراز، اهواز، کرمانشاه وکرج زیرنظر وزارت بهداشت و یونیسف فعالیت می کنند و به نوجوانانی که بیشتر در معرض آسیب هستند مثل کودکان کار آموزش و مشاوره می دهند و در صورت لزوم تست اچ آی وی به صورت رایگان می گیرند.
جهانمیری با بیان این که هند در سال ۱۹۹۰ میلادی، ۲۰ هزار مبتلا به ویروس اچ آی وی داشت که این آمار در سال ۲۰۰۰ به ۶ میلیون نفر رسید یعنی آمار در یکدهه ۳۰۰ برابر شد، افزود: ما هم اگر با این سرعت لاکپشتی اطلاعرسانی و از واقعیتها چشم پوشی کنیم به چنین بحرانی دچار خواهیم شد.
ایدز مسالهای اجتماعی است
شیرین احمدنیا، دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی و عضو هیات مدیره انجمن جامعهشناسی ایران هم در سخنانی در این کارگاه گفت: بسیاری از افراد جامعه ایدز را به عنوان یک بیماری می شناسند، در حالی که ایدز قبل از این که یک بیماری باشد یک مساله اجتماعی است، چون فرهنگ و سبک زندگی به نشر یا پیشگیری آن کمک شایانی میکند. وی با اشاره به نقش مهم رسانهها در افزایش آگاهی جامعه اظهار داشت: رسانهها در ارتباط با ارتقای آگاهی و تغییر رفتار در سبک زندگی بسیار مهم هستند و باید فعالیت بیشتری در این زمینه داشته باشند.
احمدنیا با بیان این که محدودیتهای فرهنگی هم در افزایش آسیبها به ویژه در حوزه زنان بسیار تاثیرگذار است، افزود: رسانهها می توانند بحث ایدز را مطرح کنند و تاثیر زیادی در معرفی ویروس اچ. آی. وی و تبعات آن در جامعه داشته باشند. وی با اشاره به این که کمپینهایی در زمینه اطلاع رسانی این ویروس در کشورهای مختلف ایجاد شده است، گفت: ان جی اوها بهتر از دولتها میتوانند عمل کنند. آنها می توانند شرایط همکاری و همافزایی خدمات بین دستگاهها را فراهم کنند.
احمدنیا تاکید کرد: جوانان مخاطبان عمده رسانههای جدید هستند و باید سریالهای پرمخاطبی که بتواند چارچوب ایدز را در اختیار بگیرد، ساخته شود. وی بر نقش گروههای مرجع از جمله ورزشکاران و بازیگران و هنرمندان اشاره کرد و افزود: آنان میتوانند تاثیر بسزایی در از بین رفتن باورهای غلط، انگ زنیهای اجتماعی و همچنین انتشار خدماتی که اکنون در جامعه وجود دارد، داشته باشند.
دکتر مهدی صدق آذر رئیس مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری بوعلی هم ورود ایدز به ایران را در چهار مرحله تقسیم بندی کرد و گفت: در مرحله اول، ایدز از طریق فرآوردههای خونی، سپس از طریق زندانها و اعتیاد، در مرحله سوم از طریق روابط جنسی و در مرحله چهارم انتقال ویروس از مادر مبتلا به جنین صورت می گیرد. وی گفت: تشکلهای مردمی باید در کنار دولت برای اخراج این میهمان ناخواسته تلاش مضاعف کنند.
دکتر بهمن مشکینی فعال مدنی و صاحبنظر در حوزه آسیبهای اجتماعی هم در بخشی از کارگاه به افزایش آسیبهای اجتماعی و به ویژه ایدز در نتیجه کاهش سرمایه اجتماعی اشاره کرد و گفت: قطعا در یک دهه آینده ابتلا به ویروس اچ. آی. وی یک مساله جدی خواهد بود.
وی با بیان این که متاسفانه برای آموزش مردم در حوزه آسیبهای اجتماعی و از جمله اچ. آی. وی تلاش نشده است، تصریح کرد: باید اولویتها شناسایی و بیت المال بر اساس آن هزینه شود. مثلا هزینه برای آموزش در این زمینه مهمتر از هزینههای میلیاردی برای فوتبال است.
این فعال مدنی همچنین به خیران توصیه کرد در زمینه نذر و وقف موضوع آسیبهای اجتماعی را در اولویت قرار دهند وگفت: بحث مشارکت مدنی هم اهمیت خاصی دارد. وی تاکید کرد: تشکلهایی که در این زمینه فعالیت می کنند باید نسبت به موضوع آگاهی داشته باشند، با گروههای مردمی ارتباط بگیرند و روش کارشان تشکیلاتی باشد و فعالیت خود را در قالب شبکهها پایین آورند تا به محلات برسند.
اطهره نژادی، معاون برنامه ریزی دفتر معاونت زنان ریاست جمهوری هم درباره این که چگونه می توانیم از زنان و مادران مبتلا به ایدز حمایت کنیم، گفت: اگر قرار است اتفاقی بیفتد باید از طریق مردم انجام شود و دولت نمی تواند و نباید به جای مردم تصمیم بگیرد.
وی با تاکید بر این که زنان به آموزش، اطلاعات و منابع کمتر دسترسی دارند، گفت: متاسفانه به همین دلیل زنان بیشتر سکوت می کنند و در معرض ابتلا قرار دارند؛ شاید انجمنهایی مثل احیا بتوانند این فرهنگ سکوت را بشکنند. نژادی با بیان این که نمی توان با یک نگاه سنتی با خصوصیات نوظهور مقابله کرد، افزود: نباید از ایجاد تغییر بترسیم و باید تلاش کنیم هنجارهای آسیبزا را از بین ببریم.
وی دولت، جامعه مدنی و بخش خصوصی را سه ضلع مهم برای پیشگیری و مقابله با این بیماری دانست و گفت: تشکلها به خوبی می توانند در برنامهریزیهای دولت یاریرسان باشند. نژادی همچنین تاکید کرد: سیاستگذاران باید به نیازهای مردم توجه کنند. اکنون بسیاری از بیماران بیماری خود را پذیرفته اند، اما خواهان انگزدایی هستند.
آذر منصوری نویسنده و پژوهشگر حوزه زنان به نقش موثر رسانه در این زمینه اشاره کرد و گفت: پاک کردن صورت مساله کاری را پیش نمی برد. رسانهها باید موضوع را کامل تبیین کنند.
وی همچنین با طرح این سئوال که آیا حاکمیت و نظام می خواهد واقعیت را بپذیرد یا خیر افزود:کل نظام باید در این باره سیاست کلی خود را روشن کند.
محمد خدادی مدیر عامل ایرنا هم با بیان این که ایدز، یک بیماری معمولی مثل سایر بیماریهاست، گفت: رسانهها باید به تولید محتوا و قرائت سازی از این بیماری روی آورند؛ یعنی ایدز را یک بیماری معمولی تلقی کنند.
گفتنی است کارگاه علمی تخصصی اجتماعی ” مادر، کودک، اچ. آی . وی به منظور پیشگیری از بیماری ایدز و به همت گروه احیا متشکل از انجمنهای توان یاب و احیای ارزشها با حضور جمعی از مسئولان دولتی و غیردولتی دیروز در مرکز همایشهای برج میلاد برگزار شد.
منبع/اطلاعات