برخی اوقات حوادثی مانند وقوع زمین لرزه باعث نابودی ساختمان ها و مرگ و میر انسان ها می شود و بازماندگان این حوادث پس از زلزله نیاز به حمایت روانی و مددکاری اجتماعی به منظور تسکین درد و بازیابی سلامت فکری دارند.

یکی از موضوعات مهم در جامعه ما؛ بحث حمایت‌های روانی پس از حادثه است، کشور ما جزو ١٠ کشور بلاخیز دنیاست و حوادث طبیعی مانند زلزله و سیل هرساله منجر به مرگ‌ومیر و آسیب‌های جسمی و روانی هزاران انسان می‌شود. این موضع تنش روانی قابل‌توجهی برای بازماندگان ایجاد می‌سازد و عوارض روانی جدی را باقی می‌گذارد. یک حادثه طبیعی در مدت زمان کوتاهی ظاهر می‌شود ولی تاثیری که روی زندگی افراد می‌گذارد، طولانی‌مدت خواهد بود. بیشتر از آسیب‌های جسمانی و ضررهای مالی و جانی معضلات و آسیب‌های روانی اجتماعی متوجه جامعه می‌شود؛ چراکه ممکن است تا مدت‌ها اثرات مخرب روانی اجتماعی آن ازجمله «استرس پس از حادثه» (PTSD) و همچنین اختلالات شبه‌جسمی، خواب، واکنش سوگ و افسردگی به صورت مزمن و پايدار باقي ‌بماند.

در واقع هر حادثه که سبب به‌هم‌خوردن شرایط طبیعی زندگی افراد شود، موجب به‌هم‌خوردن امنیت روانی فرد می‌شود، از این‌رو مداخله مشاوره در بحران، با هدف کاهش واکنش‌های پس از آسیب در بازماندگان یک حادثه به‌عنوان خدمتی از فرآیند‌های برنامه‌ریزی‌شده سلامت تعریف شده است و یک ضرورت محسوب می‌شود؛ به عموم مردم توصیه می‌شود: از ایجاد و انتشار شایعه، شوخی و ترس پرهیز شود. به افرادی مانند خبرنگاران که به لحاظ موقعیت شغلی به آخرین اخبار دسترسی دارند، توصیه می‌شود اخبار غربال‌شده را منتشر کنند؛ افراد اخبار را از منابع رسمی دنبال کنند و از انتشار اخبار به‌ویژه تصاویر و فیلم‌های دلخراش در فضای مجازی خودداری شود. افرادی که دنبال‌کردن اخبار ناگوار اذیتشان می‌کند، از پیگیری لحظه به لحظه خبرها خودداری کنند. افرادی هم که بشدت دچار استرس و نگرانی شده‌اند، می‌توانند به روانشناس مراجعه کنند.

منبع/شهروند