از دست دادن شنوایی یک بیماری است که در آن توانایی افراد در شنیدن صدا کاهش می یابد . از دست دادن شنوایی می تواند ماهیت دائم و یا موقت داشته باشد. کاهش شنوایی دائمی بیشتر به به دلیل مشکل در قسمت داخلی گوش (به نام حلزون گوش)است ، از دست دادن شنوایی موقت می تواند با توجه به هر گونه مشکل در مسیر صدا به گوش داخلی با پزشک متخصص درمان می شود. اکنون می خواهیم درباره از دست دادن شنوایی در کودکان مباحثی را به اختصار بیان کنیم:
کاهش شنوایی در کودکان به دلایل مختلف رخ می دهد. ممکن است کودک مادرزادی ناشنوا و یا به علت برخی از عوامل ژنتیکی، بیماری های عفونی مانند سرخجه در مادران باردار، و یا در ارتباط با سندرم به دنیا آمده باشد. همچنین می تواند در نوزادان بعد از تولد به علت زردی نوزاد رخ دهد.
در مورد کودکان، بهترین روش برای تشخیص کاهش شنوایی در اولین مرحله این است که غربالگری شنوایی نوزادان در زمانی که نوزاد هنوز در بیمارستان است (با استفاده از OTO ابزار انتشار آکوستیک) انجام شود. بسیاری از بیمارستان های برنامه های غربالگری شنوایی نوزادان،را اجرا میکنند. این فرایند فقط چند دقیقه طول می کشد و بسیار قابل اعتماد است. در صورت مشکل در آزمون غربالگری، نوزاد برای یک ارزیابی دقیق که از طریق شنوایی آزمون پاسخ ساقه مغز (ABR) انجام می شود فرستاده میشود. علائم از دست دادن شنوایی در کودکان ممکن است واکنش کم یک کودک به ارتباط با پدر و مادر، تاخیر در رشد گفتار و زبان (به عنوان مثال، کودک ممکن است یک کلمه مانند ماما، بابا در سن یک سالگی نگوید)، و یا بی تفاوتی کودک به سمت صداهای محیطی.
چه کسی تست از دست دادن شنوایی را انجام میدهد ؟ شنوایی شناس متخصص شنوایی است که مشکلات و توانبخشی گفتار و شنوایی را تشخیص میدهد . همه انواع ارزیابی های مانند ادیومتری، تمپانومتری، انتشار آکوستیک وآزمونهای مربوط به آن کلینیک های مراقبت های شنوایی انجام میشود. شنوایی شناس نه تنها شنوایی را ارزیابی میکند، بلکه افزون برآن روند توانبخشی و انتخاب راه حل های شنوایی را انجام میدهد. تست شنوایی در کودکان ممکن است همراه با بسیاری از فعالیت های بازی مشاهده پاسخ و به دست آوردن اطلاعات دقیق از نوع و درجه از دست دادن شنوایی کودک باشد
انواع کاهش شنوایی. از دست دادن شنوایی می توان بطور گسترده در 3 نوع طبقه بندی شود
رسانا (به علت مشکل در گوش خارجی و میانی)، حسی (به علت مشکل در گوش داخلی یا حلزونی) و مخلوط (هر دو رسانا و اجزای حسی عصبی).
کاهش شنوایی هدایتی ممکن است به علت انسداد (مانند یک جسم خارجی در کانال گوش)، یا سوراخ شدن پرده گوش، و عفونت گوش خارجی و میانی منجر شود. از دست دادن شنوایی از این نوع از درمان های پزشکی اغلب قابل درمان است.
کاهش شنوایی حسی عصبی معمولا در طبیعت دائم به دلیل مشکل در حلزون گوش و عصب متصل به آن است. این نوع از دست دادن شنوایی می توان با استفاده از تقویت از طریق استفاده از وسایل کمک شنوایی درمان شود. در موارد خاص درجات کاهش شنوایی بدون بهره مندی از سمعک بر گوش کودک کاشت حلزون شنوائی انجام میشود
کودک حتی با از دست دادن شنوایی خفیف صداهای محیطی مانند غوغای پرندگان،صدای تلفن در مکان های پرسر و صدا مانند مدارس و تجمعات این صداها را نمی شنودکودک ممکن است ک از شما بخواهد که صدای رادیو و یا تلویزیون را ازیادتر از حد معمول بلند کنید .کودکی که کاهش شنوایی شدید دارد باید با لب خوانی با او حرف بزنیم . کودک با درجه ناشنوایی عمیق فقط گاه به گاه ممکن است صداهای بلند محیطی مانند رعد و برق، فرود هواپیما و یا بوق کامیون را بشنود.
اثر از دست دادن شنوایی در رشد کودک موثراست. شنوایی طبیعی برای رشد طبیعی گفتار و زبان کودک نیز تاثیر گذار است. هر گونه نقص در شنوایی ممکن است در رشد زبان تاخیر بوجود آورد. همچنین در آموزش اجتماعی، عاطفی، و روانی کودک تاثیر می گذارد. کودک ممکن است مثل همسالان خودنباشد پس باید برای پیشرفت درسهایش به او کمک کنید
چگونه روشهای توانبخشی کار می کنند. توانبخشی از دست دادن شنوایی می تواند از طریق استفاده از دستگاه های مانند سمعک، دستگاه های گوش های کمکی مانند کلیپ FM / تلفن / مینی میکروفون و یا دستگاه های قابل کاشت جراحی از جمله کاشت حلزون گوش، سمعک، و ایمپلنت های گوش میانی انجام می شود. سمعک از جمله دستگاه های خارجی، که هیچ نیاز به جراحی ندارد. فن آوری شنیدن تقریبا در شکل نامریی هم وجود دارد تلفن های موبایل دارای تقویت کننده هایی هستند که بر مشکل شنوایی کمک زیاد میکنند. کودک همچنین به جلسات درمانی متعددی برای آشنایی با صداها ، با استفاده از سمعک نیاز دارند.
شما به عنوان پدر و مادر چه کاری انجام می دهید؟ به عنوان یک پدر، مادر، شما یک نقش حیاتی در آینده فرزند خود بازی کنید. اگر نسبت از دست دادن شنوایی کودک شک دارید با مشاهدات رفتار فرزند میتوانیدآن را تشخیص دهید. نگاه کردن به مشکلات مدرسه / خانه، مشکلات در شنوایی یا کم پاسخی نسبت به صداهای پشت سر، صدای بلند و، گفتار مبهم، و یا عدم پاسخ به تلفن های همراه و یا نشنیدن زنگ تلفن، صدای خش خش و یا دیگر صداهای بوجود آمده مانند صدای توپ به ناشنوایی یا کم شنوایی کودک پی ببرید
اگر شما هر یک از این رفتارها را مشاهده کردید، باید به شنوایی شناس مراجعه و جزئیات مشاهدات را شرح دهید . اگر از دست دادن شنوایی ایجاد شود، توانبخشی فوری و مناسب باید انجام شود . شنوایی شناس نیز در صورتی که کودک نیاز به هر گونه درمانی دیگر مانند گفتاردرمانی و تربیت شنوایی داشته باشد توصیه خواهد کرد.
به یاد داشته باشید، تشخیص زود هنگام و توانبخشی از دست دادن شنوایی این شانس را به کودک میدهد که به زندگی عادی برگردد
منبع- اختصاصی http://www.hidoctor.ir