فیبریلاسیون دهلیزی

افرادی که دچار بیماری قلبی فیبریلاسیون دهلیزی می باشند، ضربان نامنظم قلب باعث بروز حمله یا سکته قلبی در فرد می شود. این بیماری دارای علائمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه و خستگی است. در این مقاله از دکتر سلام اطلاعاتی در مورد بیماری قلبی فیبریلاسیون دهلیزی آماده کرده ایم. با ما همراه شوید.

بیماری قلبی فیبریلاسیون دهلیزی چیست؟

در برخی افراد ضربان قلب نامنظم فیبریلاسیون دهلیزی (AFib)، مشکلی ایجاد نمی‌کند اما در برخی افراد منجر به حمله یا سکته قلبی خواهد شد. علائم فیبریلاسیون دهلیزی شامل سرگیجه، خستگی، ضعف، تنگی نفس و درد قفسه‌ سینه (به خصوص زمانی که فرد بیماری قلبی دارد) می‌باشد. درمان فیبریلاسیون دهلیزی شامل مراقبت های پزشکی و تغییر سبک زندگی می باشد.

نکاتی در زمینه‌ بیماری قلبی فیبریلاسیون دهلیزی

در صورت ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی باید این موارد را رعایت کنید:

کنترل دیابت و فشار خون

احتمال ابتلا به سکته قلبی در افرادی که دچار بیماری قلبی فیبریلاسیون دهلیزی هستند، 5 برابر بیشتر از دیگران است. دیابت و فشار خون بالا نیز این احتمال را افزایش می‌دهد.

خوردن غذاهای کم نمک و کم شکر، کنترل فشار خون و قند خون، خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی را کاهش می‌دهد.

رعایت رژیم غذایی مناسب برای سلامت قلب

برای داشتن رژیم غذایی سالم باید حداقل نیمی از بشقاب غذا شامل سبزیجات مختلف و میوه باشد. چربی‌های سالم مانند امگا 3 در ماهی سالمون را نیز اضافه کنید. گوشت بدون چربی و حبوبات منابع خوب پروتئین هستند. برای تأمین فیبر مورد نیاز، از غلات به جای کربوهیدرات‌های تصفیه شده استفاده کنید.

کاهش قند تصفیه شده، چربی‌های ترانس و سدیم به کنترل قند خون، کلسترول و فشار خون کمک می‌کند.

ترک کردن سیگار

برای داشتن زندگی سالم‌ تر سیگار را ترک کنید. تحقیقات نشان می‌دهند احتمال ابتلا به بیماری قلبی فیبریلاسیون دهلیزی و در نهایت سکته قلبی در افراد سیگاری بیش‌تر از سایرین است.

برچسب‌ها، آدامس‌ها و قرص‌های نیکوتینی می‌توانند به ترک کردن سیگار کمک کنند.

مراقب رقیق کننده‌های خون باشید

بعد از تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی، دکتر برای کاهش خطر سکته قلبی برای بیمار رقیق کننده‌های خون تجویز می‌کند. این داروهای ضد انعقادی با برخی مواد غذایی، مکمل‌ها یا داروهای دیگر تداخل می‌کنند. با متخصص قلب در مورد غذاهایی که در دوره‌ مصرف دارو باید بخورید و یا پرهیز کنید، مشورت نمایید.

پرهیز از مصرف الکل

مصرف مشروبات الکلی حتی در افرادی که قلب سالمی دارند، مشکلات ریتمی ایجاد می‌کند.

محرک‌هایی مانند دکونژستانت (decongestants) و پسودافدرین (pseudoephedrine) علائم فیبریلاسیون دهلیزی را بدتر خواهند کرد. برچسب روی محصولات را با دقت بخوانید یا از دکتر داروخانه بپرسید.

زیاده روی نکردن در نوشیدن قهوه

در گذشته پزشکان نوشیدن قهوه را برای بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی ممنوع کرده بودند. اما مطالعات اخیر نشان می‌دهد که مصرف کافئین خطرناک نیست. اما مصرف بیش از حد کافئین فشار خون را بالا می‌برد. پس در مورد میزان مصرف چای، قهوه، نوشابه و شکلات آگاه باشید.

ورزش کردن

ورزش

ورزش منظم احتمال ابتلا به انواع بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد. اما گاهی ورزش سنگین نیز بیماری قلبی فیبریلاسیون دهلیزی را اذیت می‌کند. اگر عادت ندارید با حرکات آهسته شروع کنید. کفش‌هایتان را بپوشید و روزی نیم ساعت راه بروید.

برای فهمیدن این‌که چه نوع ورزشی برای شما بهتر و امن‌تر است، از متخصص قلب کمک بگیرید.

واکسن

خطر ابتلا به سکته قلبی در افرادی که به طور منظم واکسن آنفولانزا و ذات‌الریه می‌زنند کمتر از دیگران می‌باشد. با قلب خود مهربان باشید. قبل از رسیدن فصل سرماخوردگی و آنفولانزا واکسن‌های خود را بزنید.

دور کردن استرس از خود

استرس ضربان قلب را نامنظم می‌کند. برای کنترل استرس و اضطراب ورزش یوگا را امتحان کنید.

نوشیدن الکل خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی را بالا می برد!

تحقیقات اخیر نشان می دهد نوشیدن مقادیری الکل به‌ صورت مداوم در طول روز باعث نامنظم شدن ضربان قلب و در نهایت فیبریلاسیون دهلیزی می‌شود.

نویسنده‌ ارشد این مقاله، آقای دکتر پیتر کیستلر (Dr. Peter Kistler)، در این مورد گفته است:

نتایج این مطالعه قابل‌ توجه هستند. افرادی وجود دارند که در طول روز حداقل یک یا دو لیوان الکل مصرف می‌کنند. ممکن است این افراد متوجه مورد مشکوکی در سلامت خود نشوند اما باید به آن ها یاد آوری کنیم که خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی را در خود افزایش می دهند!

گزارش‌های دیگر نشان می‌دهند مصرف مقدار کمی الکل در طول روز، خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی را خیلی بالا نمی‌برد اما همه‌ این مطالعات تأکید کرده‌اند مصرف الکل را باید به حداقل رساند و یا حتی‌ الامکان متوقف کرد. باید گفت که این عارضه یعنی فیبریلاسیون دهلیزی باعث بروز مشکلاتی برای سلامت قلب و همچنین سکته قلبی می‌شود.

محققین در نهایت به این نتیجه رسیدند که خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی با نوشیدن هر لیوان نوشیدنی الکلی، چیزی بالغ‌ بر 8 درصد افزایش می‌یابد. این نتایج برای زنان و مردان یکسان و برابر بوده است.

با اینکه این تحقیق هنوز دلیل قطعی برای این سؤال که چرا نوشیدن الکل منجر به فیبریلاسیون دهلیزی می‌شود ارائه نکرده است، اما محققین می‌گویند نوشیدن دائم الکل باعث مردن سلول‌ها شده و این سلول‌ها بافت‌هایی در جداره‌های قلب ایجاد می‌کنند که باعث ضربان قلب نامنظم و لرزان می‌شود. افرادی که به نوشیدن روزانه‌ الکل ادامه می‌دهند در طول زمان متوجه خواهند شد که این ضربان قلب نامنظم کم‌کم مکرر و آزاردهنده خواهد شد.

کیستلر می‌گوید:

این اتفاق نگران‌ کننده است و می‌تواند باعث به وجود آمدن مشکلاتی جدی نظیر نارسایی و سکته‌ قلبی شود. همچنین افرادی که احساس می‌کنند ضربان قلبشان نامنظم شده است باید هرچه سریع‌تر نوشیدن الکل را متوقف کنند.

منبع: اینفوسلامت