تنهایی برای کودکان عوارض جبران ناپذیر فراوانی دربردارد و می تواند موجب بروز انواع مشکلات روحی و روانی مانند افسردگی و اختلالات خلقی مختلف در آن ها شود. رواج آپارتمان نشینی در کلان شهرها و همچنین سرگرم شدن اطفال با وسایل الکترونیکی نیز پیامدهای مخربی بر تنهاشدن کودکان گذاشته است.
یک روانشناس کودک گفت: کودکان به بازی و سرگرمی با همسن و سالان یا افراد خانواده، نیاز جدی دارند، اما سبک زندگی شهری موجب تنهایی بسیاری از کودکان شده است که همین «تنهایی» تاثیر زیادی در سلامت جسم و روان کودک دارد.
دکتر علیرضا تبریزی افزود: تنهایی کودکان اگر با حضور پدر و مادر به نحوی پرشود میتواند مشکلات کمتری را برای کودک به وجود آورد، اما وقتی کودک علاوه بر اینکه همبازی ندارد، والدین هم به او توجهی نکنند، این بیتوجهی میتواند موجب بروز اضطراب در کودکان شود. همچنین کودکان تنها و بدون همبازی در آپارتمان، احتمال دارد به افسردگی هم مبتلا شوند.
به گفته این روانشناس کودک، اضطراب ناشی از بیتوجهی والدین ممکن است منجر به بروز اختلالاتی نظیر جویدن ناخن، تیکهای عصبی و یا شب ادراری شود.
وی با بیان اینکه والدین عمدتا در زمینه بازی با کودکان آموزش لازم را ندیده اند، اظهار کرد: بسیاری از کودکان نمیتوانند مانند گذشته به کوچه یا حیاط بروند و با همسن و سالان خود بازی کنند و در منزل هم همبازی ندارند. بنابراین لازم است، خود والدین اوقاتی از تنهایی آنان را پرکرده و با آنان بازی کنند تا کمتر دچار مشکلات ناشی از تنهایی شوند.
تبریزی در پاسخ به این که آیا تنها گذاشتن کودکان در آپارتمان و سرگرم کردن آنها با وسایل روز الکترونیکی میتواند در فرایند رشد آنان تاثیر منفی بگذارد، توضیح داد: از لحاظ فیزیولوژی تنهایی تاثیر مستقیمی بر رشد کودک ندارد، مگر اینکه این تنهایی موجب بازی نکردن و کم تحرکی کودک شود. البته با تنها شدن، نداشتن همبازی و نبود امکان تحرک کافی در فضای آپارتمان، مهارتهای حرکتی این کودکان نیز ضعیف خواهد شد.
وی تصریح کرد: در گذشته کودکان با بازی کردن در فضای باز حیاط و کوچهها، مهارتهای حرکتی آنان تقویت میشد اما امروزه با توجه به آپارتمانی شدن خانهها، کم شدن جمعیت خانوادهها و کمرنگ شدن ارتباطات، این امکان برای کودکان وجود ندارد.
این روانشناس کودک با بیان اینکه «تحرک پایه یادگیری است»، در خصوص عوارض ناشی از استفاده زیاد از وسایل الکترونیکی در بین کودکان، افزود: اگرچه استفاده از وسایل روز، مانند تبلت و موبایل و یارانه میتواند تنهایی کودکانی را که همبازی ندارند تا حدودی پر کند، اما والدین در نظر داشته باشند که صرف نظر از عوارض جسمی که ممکن است در نتیجه استفاده بیش از اندازه از این وسایل گریبانگیر کودکان باشد، بازی با این وسایل مانع از تحرک کودکان می شود و سطح تمرکز در آنان را کاهش خواهد داد.
سلامت آنلاین