استفاده از ایمپلنت های دندان از جمله روش هایی است که به تازگی برای برخی درمان های دندانپزشکی ابداع شده است. استفاده از ایمپلنت برای درمان اغلب اختلالات دندانی کار برد دارد. افراد بسیاری وجود دارند که به علت برخی نواقص زنتیکی و یا سبک غلط زندگی از دندان های ناسبی برخوردار نیستند و یا آسیب های جبران ناپذیری را به دندان های خود وارد کرده اند، دکتر بهروزی اظهار نشان کرد کاشت دندان یکی از بهترین روش ها برای درمان این اختلالات است.
ایمپلنت دکتر بهروزی
ایمپلنت پین هایی هستند (فیکسچر نامیده می شوند) که از تیتانیوم خالص سازگار با بافتهای بدن ساخته شده که درون استخوان فک به طریق جراحی کاشته میشود و پروتز دندان(ثابت و متحرک) ،قابل اتصال به این ایمپلنت ها هستند.
با توجه به اینکه ایمپلنت ثابت دندانی داخل استخوان دندان در فک قرار می گیرند، می توانند یک نقطه اتکای با ثبات برای دندان های مصنوعی و راه حلی برای رفع فاصله بین دندانها باشند. دندان های مصنوعی و پل هایی که بر روی ایمپلنت ها قرار می گیرند لیز نمی خورند یا در دهان شما حرکت نمی کنند در واقع ایمپلنت و کاشت دندان با لیزر روشی جداگانه است . این موضوع یک مزیت با اهمیت بسیار در زمان غذا خوردن و صحبت کردن و حتی لبخند زیبا است. این پایه های محکم به عملکرد دندان های مصنوعی و پل ها و نیز روکش های خاص قرار داده شده بر روی آن ها کمک موثر می کنند و به این ترتیب فرد احساس طبیعی تری در مقایسه با زمانی دارد که از پل ها و دندان های مصنوعی سنتی استفاده می کند.
علل کاشت ایمپلنت
وجود همه دندان ها در دهان می تواند اعتماد به نفس شما را افزایش دهد. به این ترتیب شما دیگر نگران توجه دیگران به دندان های از بین رفته خود نخواهید بود. هنگامی که دندان ها از بین می رود، ناحیه استخوان فک که این دندان ها را نگه می دارد شروع به از بین رفتن می کند. انجام ایمپلنت دندان به حفظ این استخوان و ظاهر فک شما کمک می کند. پس از کشیدن یا در کل نبودن دندان، دندانهای اطراف جابه جا و به سمت حفرههای خالی دندان کج میشود.
برخی بیماران برای رفع این مشکل پیش از کاشت دندان درمان ارتودنسی را برای اصلاح جابهجایی دندانها شروع میکنند. ارتودنسی قبل از ایمپلنت برای بیمارانی مفید است که به دلایل مادرزادی یک یا چند دندان ندارند؛ برای مثال برخی بیماران به صورت مادرزادی فاقد دندانهای آسیای شیری بالایی هستند، در این صورت ممکن است در دهان فضای کافی برای کاشت دندان در جایی که هیچگاه دندانی نبوده، وجود نداشته باشد. اما به کمک ارتودنسی و کاشت دندان میتوان دندانها را به مرور زمان حرکت داد تا فضای لازم برای ایمپلنت ایجاد شود.
دکتر بهروزی در ادامه افزود: از دست دادن دندان می تواند بر کیفیت جویدن غذا و نوع غذاهایی که شما امکان خوردن آنها را دارید، تاثیر داشته باشد. بعضی افرادی که دندان های آنها از بین رفته است رژیم غذایی ضعیف دارند و به این ترتیب ممکن است سلامت کلی آنها تحت تاثیر قرار گیرد. میوه ها و سبزیجات خام نیازمند جویدن بیشتر هستند. به همین خاطر کسانی که با جویدن مشکل دارند ممکن است از مصرف آنها خودداری کنند. سایر انتخاب ها، همچون مخلوط کردن، پوره کردن و آب گرفتن نیز همواره قابل استفاده نیستند. از دست دادن دندان ها می تواند وضعیت گاز گرفتن آنها را تغییر دهد. تغییر در وضعیت گاز گرفتن می تواند باعث ایجاد مشکلات خاص برای مفصل فک شود که در اصطلاح تخصصی به آن مفصل گیجگاهی یا تحتانی نیز گفته می شود. از دست دادن دندان ها می تواند وضعیت صحبت کردن و طرح لبخند شما را تحت تاثیر قرار دهد و به این ترتیب اعتماد به نفس شما را کاهش دهد.
بهترین نوع ایمپلنت کدام است؟
در این باره دکتر بهروزی می گوید: امروز شاید بتوان گفت حدود صد نوع ایمپلنت در بازار های جهانی وجود دارد ولی معیار خوبی ایمپلنت، بر اساس پاسخ بافت های پذیرنده ایمپلنت نسبت به آن می باشد که موفقیت کاشت دندان را تعیین می کند.
ایمپلنت های معتبر دارای استخوان سازی مناسب در اطرافشان هستند. تحلیل استخوان اطراف آنها کمتر است یا در حد صفر می باشد. به این ترتیب درصد شکست آنها بسیار کم است.
انواع ایمپلنت
نوع ایمپلنت گذاری و استفاده از فیکسچر نسبت به تعداد دندان آسیب دیده در شما متفاوت خواهد بود؛ همچنین نوع فک شما و نحوه قرار گیری دندان ها نیز از جمله عوامل موثر در این موضوع است. این موارد میزان هزینه شما برای کاشت دندان و استفاده از ایمپلنت را تعیین خواهند کرد.
در صورتی شما از روش بریج جهت جایگزینی دندان استفاده نمائید این روش معایبی از قبیل بروز پوسیدگی تدریجی در دندان های مجاور به علت ایجاد تراش در آنها شده و استخوان فک طی گذشت زمان تحلیل داده می شود.بهترین راه حل ممکن جهت جایگزینی دندان از دست رفته شما ایمپلنت دندان یا کاشت دندان می باشد که با به کار بردن این روش مطمئن می توانید یک دندان دائمی در صورت رعایت بهداشت دهانی بدست آورید و دندان های مجاور نیز در سلامت کامل به سر ببرند و استخوان فک نیز در این روش تحلیل نخواهد رفت. هزینه کاشت دندان در این روش بسته به مواد به کار رفته و کیفیت ایمپلنت می باشد.
در صورتی که بیش از یک دندان خود را از دست داده باشید، راه حلی که متداول است استفاده از پلاک متحرک می باشد که این روش نیز معایبی را شامل می شود که از معایب ان می تواند به مواردی که در زیر ذکر می شود اشاره نمود:
پلاک متحرک پارسیل به علت سنگینی وفشار گیره ای که به دندان های پایه وارد می شود باعث لقی در آنها شده و لق شدن دندان پوسیدگی تدریجی را در بر دارد.و در این شرایط نیز بهترین راه کاشت دندان یا ایمپلنت دندان هست هر چند هزینه کاشت دندان در این روش بالاتر خواهد بود.
در صورتی که فرد کل دندان های خود را از دست داده باشد راه حلی که آنها را بسیاری به کار می برند استفاده از پروتز های کامل متحرک می باشد که با این نوع دندان های مصنوعی فرد دچار مشکل در صحبت کردن می شود و طعم غذا را احساس نخواهد کرد و در حرف زدن نیز دچار اخلال می گردد.برای رفع این مشکل نیز میتوان از ایمپلنت دندان یا کاشت ایمپلنت استفاده کرد.
یک روش به این صورت است که می توان از چهار ایمپلنت با قطر دومیلیمتر استفاده نمود که این نوع در افرادی کاربرد دارد که استخوان فک آنها تحلیل رفته و از این ایمپلنت پس از اینکه در فک4 سر توپی شکل قرار گرفت به شکل یک کاسه دندان های مصنوعی را به خود همانند یک پایه نگه می دارد.البته هزینه کاشت دندان در این روش بالاتر است.
و در روش دیگر 8 ایمپلنت مورد استفاده قرار می گیرد و در فک پایین نیز 6 عدد که پروتز ها بر روی این 14 ایمپلنت قرار داده می شوند که هزینه کاشت دندان در هر دو مورد متفاوت است.
در هنگام کاشت دندان، هزینه های لابراتواری نیز باید محاسبه شود که این مورد به هزینه کاشت دندان اضافه میکند.
مراحل انجام ایمپلنت
دکتر بهروزی: بعضی افراد به دنبال استفاده از ایمپلنت برای جایگزینی با دندان های از بین رفته در طول مدت زندگی خود هستند. سایرین ممکن است نیاز به ایمپلنت دندان برای جایگزینی با دندان هایی دارند که به علت پوسیدگی جدی، بیماری پریودنتال (لثه)، عفونت یا وارد شدن آسیب های احتمالی اخیراً کشیده شده اند. در برخی موارد، دندان ها ممکن است کشیده شوند و بطور همزمان با ایمپلنت جایگزین گردند. به هر حال، اگر شما عفونت جدی در ریشه دندان یا لثه های خود دارید، دندان پزشک احتمالاً چند ماه پس از کشیدن دندان ها صبر می کند تا به این ترتیب ناحیه مورد نظر درمان شود.
کاشت ایمپلنت ملزم به داشتن برخی شرایط است. پزشک معالج شما با بررسی کامل دهان و فک شما شرایط را برای قرار دادن فیکسچر خواهند سنجید تا در صورت نیاز از عمل های ترمیمی استخوان نیز بتوانید استفاده کند.
این روش درمانی یک روش رایج است که در اصطلاح پیوند استخوان یا حجیم سازی نام دارد. اگر پیوند استخوان انجام شود، شما بین چهار تا هشت ماه برای درمان قبل از کاشت دندان در استخوان فک خود زمان نیاز دارید. در طول این مدت شما می توانید از دندان مصنوعی یا پل (بریج دندان) استفاده کنید و به همین خاطر دندان های از بین رفته شما جایگزین مناسب تا زمان کامل شده دوره بهبود خواهند داشت. در استفاده از پروتز متحرک دندان که مشکلاتی از قبیل لقی، احساس نکردن طعم غذا و سختی تکلم و … را دارد، به دو روش می توان از کاشت دندان یا ایمپلنت جهت برطرف نمودن این مشکلات بهره برد:
اولین روش استفاده از چهار ایمپلنت با قطر 2 میلیمتر است در کسانی که به تحلیل استخوان دندان دچار هستند ، از این ایمپلنت ها پس از قرارگیری در فک 4 سرتوپی شکل بیرون از لثه می ماند که به وسیله 4 کاسه قرارگرفته داخل دست دندان به آن متصل می شود و گیر بسیار زیادی به دست دندان می دهد کل این پروسه در یک جلسه 2 ساعته انجام می پذیرد.
روش دوم استفاده از تعداد 8 ایمپلنت در فک بالا و 6 عدد در فک پائین و ساخت پروتز دندان ثابت بر روی این 14 ایمپلنت می باشد که به فرد دندان های ثابتی را می دهد. درمورد هزینه پروتز دندان هم باید گفت: هیچ دو بیمار و دو مورد از پروتز دندان شبیه به هم نیستند، بنابراین تعداد جلسههای درمانی، روشهای مورد استفاده و هزینه اصلاح طرح لبخند ناشی از آنها میتواند متفاوت باشد. اکثر ایمپلنت ها با روش فرآیند دو مرحله ای کاشته می شوند، هر چند بعضی از انواع جدید آن را می توان در یک مرحله در فک کاشت. در ادامه فرآیند دو مرحله ای کاشت ایمپلنت دندان توضیح داده خواهد شد.