سندرم متابولیک یک شرایطی از سلامتی است که هر کسی در مورد آن صحبت می کند. اگر چه این سندرم کمتر از 20 سال پیش شناسایی شد، اغلب سندرم متابولیک به عنوان «جوش و سرماخوردگی معمولی و شایع» گسترده شده است. بنا به گفته انجمن قلب آمریکا، 47 میلیون آمریکایی آن را دارند. این تقریبا شگفت انگیزاست که از هر شش نفر یک نفر به آن مبتلا است.
این سندرم در خانواده ها شیوع پیدا می کند و در میان آفریقایی-آمریکایی ها، اسپانیایی ها، آسیایی ها و بومیان آمریکایی رایج است. خطر گسترش سندرم متابولیک با افزایش سن شما افزایش می یابد. در واقع، سندرم متابولیک به نظر می رسد یک بیماری است که بسیاری از مردم آن را دارند، اما هیچ کسی درباره آن اطلاعات زیادی ندارد. این سندرم توسط متخصصان مورد بحث قرار گرفته است، اما همه پزشکان موافق نیستند که سندرم متابولیک باید به عنوان یک وضعیت متمایز در نظر گرفته شود. پس این سندرم اسرار آمیز، که به اسم رمزآلود “سندرم “X ” نیز معرفی می شود، چیست و آیا باید در مورد آن نگران باشید؟
1- درک درست از سندرم متابولیک
سندرم متابولیک خود به تنهایی یک بیماری نیست؛ بلکه درعوض، یک گروه از عوامل خطر است، مثل فشار خون بالا، قند خون بالا، سطح کلسترول ناسالم و چربی شکمی. بدیهی است که داشتن هر کدام از این عوامل خطر نیز خوب نیست. اما هنگامی که آنها با هم ترکیب می شوند، مرحله ای را برای یک سری مشکلات جدی تعیین می کنند. این عوامل خطر، ابتلا به بیماری های عروق خونی و بیماری های قلبی را درشما دو برابر می کنند، که می تواند منجر به حملات قلبی و سکته مغزی شود. آنها خطر ابتلا به دیابت را نیز پنج برابر افزایش می دهند. خبر خوب این است که سندرم متابولیک عمدتا با تغییر در شیوه زندگی شما، می تواند کنترل شود.
2- علل سندرم متابولیک چیست؟
کارشناسان مطمئن نیستند که چرا سندرم متابولیک گسترش می یابد. این سندرم در نتیجه مجموعه ای از عوامل خطر است، نه یک بیماری خاص به تنهایی؛ بنابراین احتمالا علل مختلفی دارد. برخی از عوامل خطر ابتلا به آن عبارتند از:
مقاومت به انسولین: انسولین یک هورمون است که به بدن شما کمک می کند تا از گلوکز(یک نوع قند ساده که از طریق غذا هایی که میخورید ساخته می شود) به عنوان انرژی استفاده کند. در افرادی که دارای مقاومت به انسولین هستند، انسولین به خوبی کار نمی کند، بنابراین بدن شما به طور مداوم، برای مقابله با افزایش سطح گلوکزاز انسولین استفاده می کند. در نهایت این می تواند به دیابت منجر شود. مقاومت به انسولین، به شدت با داشتن وزن بیش از حد بخصوص درناحیه شکم مرتبط است.
چاقی – به ویژه چاقی شکمی: کارشناسان می گویند که سندرم متابولیک به دلیل افزایش میزان چاقی در افراد، در حال افزایش است. علاوه بر این، داشتن چربی اضافی در شکم، به ویژه اگر قسمتهای دیگر بدن چاق نباشند، به نظر می رسد خطر شما را افزایش دهد.
شیوه زندگی ناسالم: تغذیه مداوم با رژیم غذایی ناسالم، بخصوص با غذا های فرآوری شده و انجام ندادن فعالیت بدنی کافی می تواند در بروز آن نقش مهمی ایفا کند.
عدم تعادل هورمونی: هورمون ها ممکن است نقش داشته باشند. به عنوان مثال، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) ، یک بیماری که بر باروری تاثیر می گذارد، با عدم تعادل هورمونی و سندرم متابولیک مرتبط است. اگر شما به تازگی با سندرم متابولیک تشخیص داده شده اید، ممکن است نگران باشید. اما در مورد آن به عنوان یک تماس آگاهانه فکر کنید. وقت آن رسیده است تا به طور جدی سلامت خود را بهبود ببخشید. یک سری تغییرات ساده در عادت های امروز خود، می تواند از بیماری های جدی در آینده جلوگیری کند.
برگردان: سیما آزادفلاح