بوی دهان می تواند علت موضعی داشته باشد یا علت سیستمیک. ولی بیشتر بوی دهان ناشی از عوامل موضعی است. عوامل موضعی بوی بد دهان، بهداشت پایین دهان ودندان، بیماری لثه، پوسیدگی، پرزهای زبان، تورم لوزه ها، گرفتگی بینی و سیگار کشیدن میباشد. بیشترین عامل موضعی بوی دهان، بیماری لثه می باشد که با جرم گیری و بهبودی بیماری لثه، بوی دهان از بین می رود.
دکتر بهروزی خاطر نشان کرد: همچنین پایین بودن بهداشت دهان و دندان باعث انباشتگی مواد غذایی و پلاک بر روی دندانها و لثه شده و به دنبال تخمیر این مواد غذایی بوی بد پدید می آید. پوسیدگی دندانها نیز به دلیل گیر مواد غذایی وتجمع پلاک و میکروب باعث بوی بد دهان می شود.
دلایل مرتبط با حفره ی دهان که به سه بخش تقسیم می شوند:
1)دندان ها
وجود دندان های پوسیده یا پرکردن نامناسب دندان ترمیم شده ، در اثر ایجاد گیر غذایی در موارد گفته شده به لثه ی محافظ دور دندان آسیب می رسد و به خودی خود می تواند موجب بوی بد دهان شود.
2)لثه
با علائم مشخصه خونریزی و قرمزی بافت لثه که در اثر مسواک زدن غیر صحیح و خارج نشدن مواد غذایی از لثه، بوی بد دهان را نیز به همراه خواهد داشت.
3)زبان
در گروه اندکی از افراد، بلند بودن جوانه های چشایی (پرزهای زبان) در بخش انتهای زبان می تواند عاملی برای ایجاد بوی بد دهان باشد که با مسواک زدن روی زبان معمولا” بوی بد دهان از بین می رود.
جرم های دندانی بر اساس ارتباط با لثه ای به دو گروه بالا لثه ای و زیر لثه ای که عاملی برای بوی بد دهان هستند تقسیم می شود:
1)جرم های بالا لثه ای
معمولا” قابل رویت هستند و ممکن است محدود به یک دندان یا گروهی از دندانها شود و نسبت به جرم زیر لثه ای آسیب کمتری می رساند.
2)جرم های زیر لثه ای
در زیر لبه لثه قرار گرفته و به راحتی دیده نمی شود و در معایناتی که فرد در دندانپزشکی انجام می دهد این جرم لثه کشف شده و بسیار چسبنده و متراکم هستند و نقش اصلی را در بروز بیماری های لثه و عاملی برای بروز بوی بد دهان در افراد می باشند.
درمان بوی بد دهان با روش جراحی متداول
بر طرف کردن بوی بد دهان و نفس بد بو و معاینه کامل دهان و دندان و حذف عامل اصلی این مشکل در دهان با تکنولوژی لیزر دندانپزشکی در ایران
امروزه بوی بد دهان به طور چشمگیری شایع شده است و باعث رنجش و ناراحتی دیگران در برخوردهای اجتماعی با افراد مبتلا به بوی بد دهان می باشد. همچنین در زندگی زناشویی و در بین اعضای خانواده فرد مبتلا به این بیماری بیشتر مورد توجه و نکوهش قرار می گیرد.
هدف اولیه در این درمان حذف التهاب لثه و تصحیح شرایطی است که باعث وقوع مشکلات لثه گردیده است. درمان بوی بد دهان در این روش در 4 مرحله قابل انجام است که در مراحل پیشرفته بیماری بوی بد دهان، معمولا” درمان های جراحی نیز غیر قابل اجتناب هستند.
هدف از جراحی لثه دستیابی به عمق ضایعات و حذف باکتریهای نفود کرده در ناحیه ریشه دندان و در استخوان پشتیبان آن است که به صورت معمول این قسنتها غیر قابل دسترس هستند و همین عدم دسترسی باعث بوی بد دهان شده و فرد سر درگم می ماند.
در درمانهای متداول جراحی از ایجاد یک برش در لثه، بافت لثه از سطوح استخوان جدا شده و جرم تشکیل شده ،بافت عفونی و الهاب حذف می شوند.
پس از شستشوی ناحیه تحت جراحی با مواد ضد میکروبی ،مجددا” بافت لثه را به محل اولیه برگردانده و بخیه می خورد. و بعد از این جراحی دردهای ناحیه بخیه خورده و استفاده از آنتی بیوتیک و مسکن ها حتمی می باشد.
درمان بوی بد دهان با دستگاه لیزر دندانپزشکی، بدون جراحی
دکتر بهروزی افزود: از آنجایی که در درمان بوی بد دهان با لیزر، عروقی خونی بسته می شود و خونریزی حین جراحی و تورم لثه بعد از جراحی با لیزر وجود ندارد، لذا روش لیزر مورد قبول و رضایتمندی بسیاری از افراد مبتلا به بوی بد دهان شده است.
در درمان بوی بد دهان با لیزر، با انسداد الیاف عصبی لثه کاهش درد را در 90 در صد افراد موجب می شود. در این روش مراقبت های ویژه ی پس از جراحی نیز حذف می گردد، به طوری که پس از پایان یافتن جلسه درمان، بیمار می تواند بر خلاف روش جراحی متداول به راحتی غذا مصرف کند.
و در نهایت در روش درمان بوی بد دهان با لیزر با توجه به خاصیت جوش دادن بافت های لثه توسط تابش لیزر، نیاز به بخیه زدن را مرتفع می سازد و احتمال تشکیل بافت اضافه در لثه (اسکار) به حداقل می رسد.
با توجه به کاربرد لیزر در بوی بد دهان افرادی که مبتلا به بوی بد دهان در قسمت حفره ای بوده اند از این روش بی خطر و سریع برای رفع بوی بد دهان خود که به صورت ناشناخته ای از طریق لثه تولید می شد استفاده کرده اند و دیگر از دیگران کناری گیری نمی کنند.