بدبینی چیست؟
بدبینی در میان زنان بیشتر از مردان است و زنان بیشتر به همسران خود بدبین می شوند و به آن ها شک می کنند. هنگامی که همسر شما دیر به خانه می آید یا در رابطه تان احساس سردی می کنید دلیل بر این نیست که همسرتان به شما خیانت می کند و ممکن است علت این کار ها چیز دیگری باشد.
البته در چنین شرایطی برخی افراد خوشبین و منطقی نیز دچار شک و تردید می شوند اما بهتر است در چنین مواردی منطقی تر و هوشمندانه تر عمل کنید.در اين مطلب قصد داریم راهكارهاي رويارويي با ترديدها و گاه بدبينيهاي زوجين را بررسي كنيم. شايد شما هم يكي از آن زن و شوهرهاي بدبين باشيد و اين راهكارها كمكتان كند.
عواملي كه موجب بدبيني مي شود عبارتند از:
1- ناپاكي: گاهي افراد مطابق اصل كلي مقايسه به خويش انسان ها را خوب يا بد مي پندارد و محور بدي و خوبي مردم قرار مي دهد كه گفته اند كافر همه را به كيش خود پندارد.
2- در مواردي سرچشمة بدبيني، حس انتقام و كينه توزي و حسد است. انسان چون نمي تواند عملاً از افراد مورد نظر انتقام بگيرد و يا با زبان اظهار دارد به منطقه فكر و قلب عقب نشيني كرده در آن جا آشوبي به پا مي كند و به او نسبت بد مي دهد.
3- گاهي منشأ بدبيني تكبر و خود خواهي است. كسي كه خود را برتر از ديگران مي بيند در محيط فكر خود براي ديگران نقاط ضعفي مي تراشند تا آنان را كوچك سازند.
4- در برخی مواقع بدبینی نوعی پیش داوری است، برای مثال شما یکی از دوستانتان را در خیابان می بینید اما او به جایی دیگر نگاه می کند و شما را نمی بیند و شما فکر می کنید که وی نسبت به شما بی توجهی کرده است در صورتی که در آن لحضه فقط دوستتان شما را ندیده و حواسش جای دیگر بوده است.
5- معاشرت با افراد ناصالح: هم نشيني با افرادي كه به اين بيماري مبتلا هستند اثر مستقيمي در بدبيني دارد. امام علي(ع) مي فرمايد: هم نشيني با بدان باعث بدگماني به نيكان مي گردد.
راه هاي مقابله با بدبيني عبارت اند از:
1- شناخت علل و ريشه هاي بدبيني
2- شناخت زيان هاي فردي و اجتماعي
بدبيني آثار نامطلوبي بر انسان دارد كه مهم ترين آن ها عبارتند از:
الف) ناراحتي روحي: افراد بدبين بر اساس توهماتي كه دربارة اشخاص و حوادث دارند، فوق العاده رنج مي برند. آنان از معاشرت با مردم گريزانند و احساس تنهايي مي كنند. امام علي(ع) مي فرمايد: بدبين از همه مردم وحشت دارد. ب) پوچ گرايي، ج) غفلت، د) قطع روابط اجتماعي: بدبيني بزرگ ترين مانع همكاري هاي اجتماعي و به هم پيوستگي دل ها است. امام علي(ع) مي فرمايد: بر هر كس بدگماني چيره شد صلح و صفاي بين او و دوستش به هم مي خورد. ه) تجسس، و) پرورش نفاق.
همسر بدبين هميشه هم بدبين نيست بلكه تحت يك سري شرايط ممكن است دچار بدبيني شود. مثلا همانطور كه گفتيم زنان در موارد بسياري نسبت به همسرانشان دچار بدبيني و ترديد ميشوند. قبل از هرچيز علت اين بدبيني را با هم مرور ميكنيم چون اگر علت اين موضوع را بدانيد راحتتر با اين موضوع كنار ميآييد. نداشتن اعتماد به نفس، نخستين دليل بدبيني است. اگر مدام نسبت به همه چيز بدبين هستيد اين نشان ميدهد آنطور كه بايد روي تواناييهاي خودتان كار نكردهايد. آدمهايي كه اعتماد به نفس بيشتري دارند كمتر دچار بدبيني ميشوند. اگر احساس ميكنيد همسرتان نسبت به شما خيلي بالاتر است سعي كنيد خودتان را به سطح تواناييهاي او برسانيد. اگر اين كار را انجام دهيد هم روي نقاط قوتتان كار كردهايد و هم بدبينيهاي مربوط به خيانت را از بين خواهيد برد. حسادت يكي از دلايل بدبيني است و در قدم اول اگر دليل بدبيني خودتان را به حسادت ارتباط ميدهيد، بهتر است روي خودتان متمركز شويد و انرژي مثبت را به سمت خودتان بياوريد.
ما آدمها خيلي از اوقات نميدانيم كه تحتتاثير محيطي قرار ميگيريم كه در آن زندگي ميكنيم. معاشرت با افراد بدبين و كساني كه خودشان در زندگي شخصي شان دچار مشكل هستند، تاثير بدي را در شما خواهد داشت. براي خلاص شدن از بدبينيها بهتر است با افرادي معاشرت كنيد كه به شما انرژي مثبت بدهند و ديدگاه بهتري را در رويارويي با مشكلات و ترديدهاي ازدواج به شما پيشنهاد دهند. مراقب افراد بدبين كنار خودتان باشيد. اين صرفا يك هشدار است. گاهي نسخهاي كه ديگران برايتان ميپيچند خيلي به نفعتان نيست.
يك كشتي زيبا و رويايي را تصور كنيد كه شما و همسرتان در آن هستيد. از قبل برنامهريزي كردهايد كه بهترين سفر رويايي را با همسرتان داشته باشيد. اين كشتي همان ارتباط زناشويي شماست اما ناگهان متوجه ميشويد كه توفان بزرگي در راه است. در اين لحظه شما دچار ترديد ميشويد. ترديد بين ادامه دادن سفر و سفر بين موجهاي سهمگين و خطرات احتمالي و برگشت به ساحل و آماده شدن براي سفري ديگر در روزي آرام كه استرس و نگراني توفان آزارتان ندهد. اگر بتوانيد تمامي بحثها و مشاجرات و ترديدهاي بهوجود آمده در رابطهتان را با اين مثال مقايسه كنيد بهتر ميتوانيد اوضاع را تحت كنترل خود بگيريد. براي رويارويي با اين مشكل بايد مكانيسم خوبي را براي رويارويي با ترديدهايتان پيدا كنيد. ابتدا آرامش خود را حفظ كنيد و هرگز در مواقعي كه عصباني و ناراحت هستيد_ توفانهاي احتمالي_ اوضاع را كنترل نكنيد. به ساحل برگرديد و وقت ديگري را براي ادامه بحثها و حل مشكلتان در نظر بگيريد.
وقتي در يك جمع دوستانه راجع به نوع ارتباطي كه با همسرتان داريد بحث ميكنيد راهحلها و نسخههاي متفاوتي را در مورد نحوه برخورد با همسرتان دريافت ميكنيد. هركسي ميخواهد تجربهاي كه در مورد ارتباط با شريكش داشته را با شما به اشتراك بگذارد و انسان دوستانه به دنبال كمك به شماست. بعد از مدتي وقتي راه حل پيشنهادي دوستتان را به كار برديد و به نتيجه نرسيديد دچار ترديد در ادامه رابطهتان ميشويد. شما بارها و بارها در خلوتتان با خودتان كلنجار ميرويد كه چرا راهحلهايي كه براي ديگران نتيجه بخش بوده در مورد همسر شما جواب نداده و با اين تصور غلط همسرتان را يك فرد غيرقابل تحمل كه ديگر نميتوان با او زندگي كرد، فرض ميكنيد. ترديد در اين مواقع بهصورت عميقي در شما نفوذ ميكند و ديگر اميدي به ادامه ارتباط با همسرتان نداريد. اشتباه نكنيد و همين جا دست نگه داريد. افراد مختلف براساس ويژگيهاي متفاوت، نيازهاي متفاوتي دارند. يادتان باشد راهحلي كه در مورد دوست و همكار شما نتيجه بخش بوده تنها روي آن ارتباط تاثير داشته و در مورد شريك شما با ويژگيهاي منحصربه فردش، بايد بهدنبال راهكاري ديگر باشيد. هرگز راه حل ايدهآل و نهايي براي برخورد با شريكتان وجود ندارد. اگر همه راهها را امتحان كردهايد باز هم نااميد نباشيد و ترديد را به آساني بهخود راه ندهيد. بهدنبال راهي متفاوت باشيد كه در مورد شريكتان نتيجه بخش باشد. تسليم نشويد و راه منحصر به فرد ارتباط با همسرتان را بيابيد. جدايي هميشه آسانترين راه ممكن است اما اگر براي ارتباطتان اهميت قائل هستيد، كمي بيشتر زمان بگذاريد و راه بهتري را بيابيد.
تمامی افراد در زندگی خود تجربیات خاطرات تلخی دارند که به یاد آوردن آن ها بسیار آزاردهنده می باشد اما انسان باید از این تجربه های تلخ درس های خوبی گرفته باشد و اگر از این تجربه ها درس نگیریم همشه باعث ترس ما خواهند بود و مانعی برای پیشرفت ما می شوند. در برخی مواقع شک و بدبینی هایی که در رابطه مان به وجود می آیند از تجربیات تلخ گذشته نشعت می گیرند و می ترسیم که اتفاقات تلخ گذشته دوباره برای ما تکرار شوند و باز هم شگست بخوریم. در چنین مواقعی باید گذشته ها را فراموش کنید و به خود اعتماد کنید، زیرا اگر به خودتان اعتماد نداشته باشید دچار شک و تردید دوباره خواهید شد.گذشته را به كنار بگذاريد و در همين لحظه زندگي كنيد. تجربههاي گذشته نبايد مانعي براي ارتباطي كه در حال حاضر داريد باشد. بيشتر از اينكه به ترديدهايتان قوت دهيد، به دنبال دليل آنها باشيد تا بهتر آنها را كنترل كنيد. شما از عهده مديريت يك ارتباط بر ميآييد. شك نكنيد.