این ممکن است همان چیزی باشد که شما آن را ناراحتی معده می نامید، اما پزشکان آن را “گاستروانتریت” می نامند. این بیماری معمولا توسط ویروس ایجاد می شود، اما آن ویروس آنفلوانزا نیست، بنابراین در واقع این اختلال، آنفلوآنزای معده نیست، اما از آنجا که علائمی شبیه به آنفلوآنزا دارد، به آنفلو آنزای معده نیز معروف است. باکتری ها و انگل ها نیز می توانند باعث ایجاد آن شوند.
1- نشانه ها
گاستروآنتریت باعث اسهال، تهوع و احتمالا استفراغ می شود. شما همچنین ممکن است سردرد، تب، لرز و درد در شکم خود داشته باشید. شایع ترین نوع آن، نوعی که ناشی از ویروس است، موجب می شود 12 تا 48 ساعت پس از اینکه شما در معرض آن قرار گرفتید، احساس خستگی و بیماری کنید، که می تواند تا 3 روز طول بکشد. اگر این بیماری در نتیجه باکتری یا انگل ایجاد شود، ممکن است بیشتر طول بکشد. این می تواند برای افرادی که مبتلا به مشکلات بهداشتی دیگر هستند، و همچنین نوزادان و افراد مسن، خطرناک باشد.
2- گاستروانتریت ویروسی
این نوع، زمانی اتفاق می افتد که یک ویروس سلول های شما را آلوده می کند و جدار معده و همچنین روده شما را ملتهب می کند. (لوله ای که معده شما را به سوراخ مقعد شما متصل می کند). این بسیار مسری است؛ اگرشما فرد آلوده و یا چیزی را که این فرد آلوده دست زده، لمس کنید یا غذایی را که این افراد تهیه کرده اند بخورید، شما نیز می توانید به آن مبتلا شوید. همچنین اگر شما از میوه ها یا سبزیجاتی که در آب آلوده شسته شده باشند، بخورید، می توانید به آن مبتلا شوید.
3- انواع ویروس ها
چهار نوع ویروس می تواند گاستروانتریت را به وجود آورد. رو تا ویروس که علت اصلی بوجود آمدن بیماری در نوزادان و کودکان است. این ویروس می تواند بر بزرگسالان نیز تأثیر بگذارد اما علائم آنها خفیف تر می شود. نورو ویروس که شایعترین علت وجود این بیماری در بزرگسالان است. موارد کمتر شایع آن شامل آدنو ویروس است که ممکن است تا 10 روز طول بکشد تا علائم ایجاد کند، و آسترو ویروس؛ هر دو این ویروس ها کودکان را بیشتر از بزرگسالان تحت تاثیر قرار می دهند.
4- گاستروآنتریت باکتریال
باکتری ها موجودات میکروسکوپی موجود در اطراف شما هستند؛ بسیاری از آنها بی ضرر بوده و بعضی از آنها حتی مفید هستند. اما بقیه آنها ، مانند سالمونلا و E. coli، می توانند به مواد غذایی شما وارد شوند و باعث مسمومیت معده شوند. آنها می توانند در هر زمان و هر نقطه ای قرار بگیرند: در هنگام رشد، و یا برداشت مواد غذایی، پردازش، ذخیره، حمل و یا آماده شدن مواد غذایی. اگر باکتری های بیماری زا از طریق سطوح آشپزخانه و یا وسایل آشپزی شما وارد غذای شما شوند، باز هم می توانید به آن مبتلا شوید.
5- ایمنی مواد غذایی
رشد باکتری ها در دمای بین 40 تا 140 درجه فارنهایت بسیار سریع تر می شود، بنابراین از یخچال و فریزر خود برای نگهداری غذاهای سرد شده، استفاده کنید و از آون خود برای گرم کردن دوباره غذا استفاده کنید. باکتری های موجود در غذا های سرد شده در یخچال یا یخ زده در فریزر، اگر به درجه حرارت اتاق برسند، می توانند دوباره فعال شوند، و بعضی از آنها می توانند قبل از غذا خوردن، سمومی در غذا ایجاد کنند. در این گونه موارد، ممکن است فقط در عرض چند ساعت احساس بیماری کنید.
6- اسهال مسافرتی
این یکی دیگر از راه های معمول برای دریافت گاستروآنتریت است که معمولا از مواد غذایی و یا آب آلوده با باکتری های بیماری زا به وجود می آید. اگر شما به کشورهای در حال توسعه مانند: آفریقا، آسیا، آمریکای لاتین یا کارائیب سفر می کنید، از مواد غذایی و میوه ها و سبزیجات، گوشت، ماهی، و یا صدفی که خام بوده و یا در هنگام سرو گرم نیست، و نیز از غذاهای خیابانی، دور بمانید. همچنین ممکن است ایده خوبی باشد که دندان هایتان را با آب بطری مسواک بزنید و نوشیدنی های خود را بدون یخ بنوشید.