این روزها به قدری آمار عوارض قلبي و سکته قلبی بالا رفته است که بسیاری از پژوهشگران توصیه می کنند؛افراد که سابقه استرس و اضطراب بالایی دارند پای تماشای فوتبال ننشینند استرس و فشار عصبی شدیدی که به این افراد وارد می شود گاهی اوقات به مرگ ناگهانی شخص منجر می شود
بسیاری از پژوهشگران هشدار ميدهند هيجان واسترسها و اضطراب ناشي از تماشاي فوتبال، براي طرفداران اين ورزش هيجانانگيز، میتواند بسيار خطرناک باشد. تا حدی که به از نقل رويترز تحقيقات نشان ميدهد آمار عوارض قلبي و سکته در زمان برگزاري جام جهاني و بهويژه در زمان بازيهاي حساس به شدت افزايش مييابد.
این تحقیقات برگرفته از بررسيهاي فيفا از نمونهگيري خون قربانيان حملات قلبي در آلمان هنگام تماشاي فوتبال است که نشان ميدهد، هورمون استرس که باعث لخته شدن خون ميشود، به مقدار بسيار زيادي ترشح میکند و باعث سکته آنها ميشود اما چطور میتوان از این سرگرم کنندهترین و پر بینندهترین برنامه تلویزیونی صرفنظر کرد، به خصوص مسابقات جامجهانی که تنها هر چهار سال یکبار میتوان لذت تماشای آن را تجربه کرد.به طور حتم راههایی برای جلوگیری از استرس بیش از اندازه و پیشگیری از ناراحتیهای پس از آن وجود دارد.ما برایتان یک تست تشخیص میزان استرس هنگام تماشای فوتبال آوردهایم تا متوجه شوید چقدر مستعد هیجان و اضطراب بیش از اندازه هستید، با توجه به نتایج آن میتوانید راهکارهایی را برای سالم ماندن بیشتر در پیش بگیرید، البته یادتان نرود که تماشای فوتبال همیشه هم بد نیست، اثرات مثبت فراوانی هم دارد که به برخی از آنها هم اشاره کردهایم.
دیدن فوتبال به چه کسانی توصیه میشود
تماشای یک مسابقه فوتبال چه در استادیوم و چه از طریق تلویزیون به دلیل ویژگیهای خاص آن به خوبی سبب تخلیه هیجانی بیننده میشود.این تخلیه هیجانی آنچنان که روانشناسان اجتماعی معتقدند راه را برای فرار از استرس روزمره و ناشی از کار هفتگی باز میکند؛ پژوهشگران دانشگاه ناتینگهام با مطالعه روی رفتار هواداران یک تیم محلی در یافتند که تأثیرات مثبت تماشا و هواداری از این تیم در کاهش چشمگیر استرس روزمره در زندگی آنها کاملا معنادار است؛ البته به شرط آنکه فرد روحیه سالمی داشته باشد و دچار ناراحتیهای قلبی یا فشار خون بالا نباشد.
چه کسانی نباید فوتبال ببینند؟!
در پژوهشهای پزشکی که پیش از این انجام شده تاثیر عواملی نظیر استرس و فشار عصبی شدید در تغییر ضربان قلب و حتی مرگ ناگهانی ثابت شده است اما در سالهای اخیر پژوهشگران در حال مطالعه بر تاثیر تماشای فیلمهای استرسزا و مسابقات ورزشی پرهیجان روی ضربان قلب و سرعت تنفس تعدادی از بیماران بالغ که به خاطر بیماریهای قلبی تحت درمان بوده، است. نتایج این آزمایش نشان داد که ضربان قلب افراد با دیدن فیلم تغییر کرده و بی ثباتتر شده و سرعت تنفس آنها نیز افزایش یافته و به طور متوسط در هر دقیقه دو بار بیشتر نفس میکشیدند.
دکتر «بن هنسون» از دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه لندن و یکی از مجریان این تحقیقات گفت ؛هر چند میزان تاثیر آن روی هر یک از افراد متفاوت بود ولی در مورد همه آنها فعالیت عضلههای قلب تغییرکرد. این تاثیر روی کسی که قلب ضعیفی داشته باشد یا فشار و استرسهای بیشتری به او وارد شده است میتواند فلج کننده و خطرناک باشد.»
دکتر هنسون اضافه میکند: تماشای مسابقات جام جهانی فوتبال برای افرادی که بیماریهای قلبی دارند خوب نیست چون بایگانی بیمارستان نشان میدهد که همزمان با مسابقات مهم و پرهیجان فوتبال تعداد بروز عارضههای قلبی در مورد این گروه از بیماران افزایش یافته است.
روشهای کم کردن استرس قبل از تماشای یک مسابقه فوتبال
قبل از شروع مسابقات میتوانید از روش آرامسازی عضلانی استفاده کنید. در این روش ابتدا:
– مکانی ساکت و بدون مزاحمت را انتخاب کنید
– لباسهای راحت بپوشید که در شما احساس تنگی و ناراحتی ایجاد نکند
– حالت نشسته و راحت به خود بگیرید یا روی مبل راحتی لم دهید
– تمرکز کنید به گذشتههای دورو آینده فکر نکنید
– عضلات بدن را از انگشتان پا به سمت بالا منقبض کرده لحظهای این حالت سفتی و انقباض را نگه داشته و سپس عضلات را شل کنید.به ترتیب عضلات ساق ،ران،شکم، سینه، گردن وصورت
– دوباره حالت لمیدن و لختی به خود بگیرید وتفاوت این آرامش را با حالت انقباض قبلی احساس کنید
– دراز بکشید مدتی در آرامش باشید ، یادتان نرود که شما فقط قرار است یک مسابقه ورزشی را ببینید و سرنوشت شما دردست این مسابقه و برد و باختش نیست،این فقط یک بازی است. به جنبه سرگرمی آن بیشتر از بقیه جوانب اهمیت بدهید.هیچ چیز ارزش آسیب رساندن به روح و جسم شما را ندارد ، با دیدن یک مسابقه ورزشی تفریح کنید و بعد به فعالیت روزانه خود برگردید.
آیا بعضیها نباید فوتبال ببینند؟!
فوتبال بیماریهای روانی را کم میکند
بر اساس یک پژوهش در اسکاتلند، در طول برگزاری جام جهانی فوتبال در دورههای اخیر کمترین میزان مراجعهکنندگان به مراکز اورژانسهای روانپزشکی در اسکاتلند ثبت شده اند. مسترتون و مندر از این تحقیقات نتیجه میگیرند که تأثیر تماشای مسابقات فوتبال جام جهانی بر وضعیت روانی افراد کاملا مثبت است.
ترشح بیش از حد هورمون تستوسترون در میان بینندگان فوتبال سبب ارضای روانی اغلب آنها میشود. مطالعه انجام شده در فینال جام جهانی ۱۹۹۴ پس از بازی ایتالیا و برزیل نشان میدهد که در خون تماشاگران این بازی بیشتر از افراد عادی تستوسترون وجود داشت و هواداران تیم برنده یعنی برزیل به طرز معناداری تستوسترون بیشتری داشتند.
فوتبال رابطه پدر و پسرها را خوب میکند
دوسوم مردان مورد پرسش در نظرسنجی بنیاد بهداشت روانی بریتانیا اظهار داشته اند که تماشای فوتبال سبب میشود به راحتی احساسات خود را با مردان دیگر در میان بگذارند در حالی که همان گونه که دکتر مک کالچ میگوید مردان معمولا مانند زنان از این امکان برای همدلی استفاده نمی کنند.برخلاف برخی از پیشداوریها اغلب مردان جوان، معتاد تماشای فوتبال نیستند. به عنوان مثال در همین نظرسنجی بسیاری از مردان گفتهاند که حضور در اتاق زایمان هنگام تولد فرزندشان را به تماشای مسابقات جام جهانی از تلویزیون ترجیح میدهند! درحالی که روانشناسان معتقدند تماشای مسابقات فوتبال در بهبود چشمگیر رابطه پدر و فرزند پسر نقشی اساسی دارد، در مورد بهبود رابطه زناشویی هنوز یافتههای قطعی منتشر نشده است.
شما چقدر استرس دارید؟
به سؤالات آزمون زیر با صداقت تمام پاسخ دهید تا بتوانید میزان استرس خود را ارزیابی کنید.