بیماری ها و اختلالات مختلفی سلامت انسان را تهدید می کنند که از جمله حاد ترین این اختلالات ابتلا به بیماری های روحی است. بیماری های روحی در اثر عوامل مختلفی ایجاد می شوند؛ شاید برایتان جالب باشد که بدانید استفاده از رژیم غذایی غلط نیز می تواند شما را به بیماری های روحی و روانی مبتلا کند. کمبود برخی وینامین ها از جمله این عوامل است. با دکتر سلام همراه باشید.
بیماری روحی، بیماری ای نیست که به طور ناگهانی بروز کند، بلکه در اثر یک رشته علل پیش میآید. خوشبختانه بعضی از دلایل بروز بیماری های روانی صرفاً به تغذیه مربوط میشوند، بنابراین میتوان با تغییر شیوه رژیم غذایی آن را برطرف ساخت. به نظر میرسد که روانشناسان قبل از تجویز دارو برای بیماران، باید آزمایشی از آنها بگیرند تا کمبودهای غذاییشان مشخص شده و بعد از آن، داروی مورد نیاز را تجویز کنند. گاهی اوقات، مشکلات روانی بیماران با فرستادن آنها به یک آزمایشگاه حل میشود و نیازی به مصرف قرصهای ضد افسردگی ندارند. آنها با بهبود مواد غذایی و دریافت بعضی ویتامین ها حالشان خوب میشود.
ویتامین های گروه B
ویتامین های گروه B برای سلامتی روان و روح بسیار مفید می باشند. آن ها در بدن ذخیره نمی شوند، پس مقدار آن ها بستگی به رژیم غذایی دارد. ویتامین های گروه B با تصفیه کردن کربوهیدرات ها (مثل جدا کردن سبوس از غلاتی چون گندم، برنج و …)، کشیدن سیگار، مصرف کافئین (مثل قهوه) و نوشیدن الکل، تخریب شده و از بین می روند. کمبود ویتامین های گروه B ،مخصوصا ویتامین های B1, B2, B3, B6, B9 می تواند باعث افسردگی گردد. مهم ترین منابع غذایی ویتامین های گروه B به طور کلی: مخمر(ماءالشعیر)، جوانه گندم و جو، غلات و نان سبوس دار، جگر و گوشت ها هستند.
ویتامین ۱B (تیامین): مغز به کمک این ویتامین کربوهیدرات ها را می سوزاند و به عنوان سوخت و انرژی به کار می برد. کمبود این ویتامین موجب کاهش وزن، بیماری های معده ای، کم خوابی و در آخر موجب افسردگی می گردد.
ویتامین ۳B (اسید نیکوتنیک): پلاگر یکی ازمهم ترین علائم کمبود این ویتامین می باشد. از دیگر علائم کمبود آن می توان خستگی، عصبانیت، آشفتگی و کُندی در اعمال بدنی و روانی را نام برد.
ویتامین ۵B (اسید پانتوتنیک): علائم کمبود این ویتامین، عبارت است از: گرسنگی، استرس و افسردگی. این ویتامین برای درست عمل کردن هورمون ها و تهیه اسیدهای آمینه نقش اساسی را بر عهده دارد.
ویتامین ۶B (پیرودوکسین): علامت های کمبود این ویتامین بسیار محدود می باشد. در الکلیسم ها، بیماران کلیوی و خانم هایی که داروهای ضد بارداری مصرف می کنند، علائم کمبود ظاهر می شود.
ویتامین ۱۲B: علائم کمبود این ویتامین شامل: کم خونی ، شخصیت دوگانه، سوءظن شدید، هذیان گویی، زود رنجی، توهم، پریشانی، کاهش اشتها ، سرگیجه، ضعف، کمبود تنفس و اسهال است. منابع ویتامین ۱۲B عبارت است از ماهی، گوشت، مرغ و لبنیات.
ویتامین C
ویتامین C را می توان یکی از پرمصرف ترین و حتی معروف ترین گروه از ویتامین ها دانست. آسکوربیک اسید در بسیاری از میوه ها و به خصوص مرکبات موجد است و شما می توانید این اطمینان را به خود بدهید که با مصرف این گروه از مواد غذایی نیاز بدن شما به این ویتامین به کلی رفع خواهد شد.
این ویتامین، آنتیاکسیدانی شناخته شده است که فواید زیادی برای سلامت دارد. نشان داده شده، ویتامین c در مبتلایان اضطراب، نقش درمانی موثری دارد. براساس مطالعهای که سال 2015 انجام شد، استفاده از مکملهای ویتامینc، راه موثری برای درمان و حتی جلوگیری از اضطراب است. اضافه کردن موادغذایی حاوی این ویتامین نظیر مرکبات، گلابی و انواع فلفل میتواند تاثیرات بهتری داشته باشد.
ویتامین D
کمبود ویتامین D با بدخلقی، اضطراب و افسردگی ارتباط دارد و ریسک سرطان و دیگر بیماریها را نیز افزایش میدهد. مشخص شده، مصرف این ویتامین در درمان اختلال خلقی فصلی (SAD) نیز موثر است. ویتامین D در مواد غذایی انواع ماهی، تخم مرغ یا مکملهایی مانند روغن کبد ماهی وجوددارد. قرارگرفتن در معرض نور آفتاب نیز باعث ساخته شدن ویتامین D و تقویت روحیه میشود.
درمان افسردگی با اصلاح رژیم غذایی
همانگونه که کمبود برخی مواد مواد غذایی می تواند موجب ابتلا به افسردگی شود، با جبران این کمبود ها و استفاده از منابع درست قادر خواهید بود تا به پیشگیری و یا درمان اختلالات خود بپردازید. در بررسی های انجام شده گروه های غذایی زیر قادر خواهند بود تا بسیاری از اختلالت شما را درمان و یا از آنها پیشگیری کنند.
چهار ماده در مغز اشخاص عادی وجود دارد که در مغز کسانی که در اثر جنون جان خود را از دست داده اند، وجود ندارد. این چهار ماده عبارت است از: 1- آدنین، 2- تیامین، 3- سیتوزین، 4- گوآمین
چنانچه غذای شما حاوی کلسیم کافی نباشد، میزان کلسیم در بدن شما پایین خواهد آمد و در نتیجه اعصاب شما تحریک خواهد شد. شیر و فرآوردههای آن، بهترین منبع کلسیم محسوب میشوند. توصیه میشود مصرف آنها را جدی بگیرید. خوب است بدانید که کلسیم زمانی به طور موثر جذب بدن میشود که ویتامینD به میزان کافی در رودهها باشد. اگر شما زندگی بدون تحرک و آرامی دارید ،میتوانید مقدار زیادی کلسیم مصرف کنید. در این مورد توصیه میشود غذای خود را با یک قرص ویتامین D تقویت نمایید. در حال حاضر بسیاری از متخصصان تغذیه توصیه میکنند که از مصرف غذاهای حاوی کلسیم و نیز انواع ویتامینها غافل نشوید.
همانطور که ذکر شد کمبود ویتامین B میتواند منجر به فشار عصبی شود. کمبود شدید تیامین (ویتامین B1)، نیاسین (ویتامین B3) و پیریدوکسین (ویتامین B6) میتواند اختلالات عصبی وخیمی را بهوجود آورد. منابع ویتامین های گروه B به طور کلی شامل: جوانه گندم و جو، غلات و نان سبوس دار، جگر و انواع گوشت است. به طور اختصاصی نیز:
مواد غذایی غنی از B1: گوشت گاو، دانه آفتابگردان و بادام زمینی، جوانه گندم و نان های سبوس دار است.
مواد غذایی غنی از B3: بادام زمینی و گوشت است.
مواد غذایی غنی از B6: جگر گاو، موز ، دانه آفتابگردان، جوانه گندم، برگه آلو، گوشت گاو و آب پرتقال است.
برای داشتن اعصابی آرام ، همیشه به مقدار کافی از مواد غذایی حاوی ویتامین های گروه B مانند انواع گوشت، جگر، غلات و نان سبوس دار و جوانه گندم استفاده کنید.
برای حفظ سلامتی و لذت بردن از شادابی زندگی، باید غذاهای مصرفی حاوی انواع ویتامینها باشد؛ چرا که غذاهای سرشار از ویتامین برای کار منظم سیستم عصبی لازم است.
زمانی که در اشخاص سالخورده عوارض عصبانیت، به صورت خستگی بروز میکند، نشانهی این است که باید مادهی غذایی مناسبی مصرف شود؛ بخصوص وقتی شخص کم خوراک باشد، میزان قند خون پایین میآید که در این مواقع مصرف یک قاشق عسل، یک عدد شکلات، یک لیوان شیر یا آب میوه، کمی پنیر و بیسکوئیت توصیه میشود.
در این باره بیشتر بخوانید: با ویتامین D افسردگی را قورت دهید
هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.