کسانی که مبتلا به بیماری ام اس هستند، شاید این سوال ذهن شان را درگیر کرده است که آیا در حین بیماری نیاز به تزریق واکسن چه میکروب کشته و چه نوع میکروب ضعیف شده پیدا کنند، آیا برای آن ها می تواند خطراتی را داشته باشید یا خیر؟
دکتر امیررضا عظیمی متخصص مغز و اعصاب در این خصوص نوشته است: همانطور که میدانید واکسن ها به طور کلی دو نوع هستند:
الف-واکسنهایی که در آنها میکرب کشته شده وجود دارد، مانند: واکسن تزریقی آنفلانزا، واکسن کزاز ، واکسن هپاتیت ، واکسن گارداسیل (برای عفونتهای زنانه)، واکسن دیفتری و مننژیت
ب-واکسنهایی که حاوی میکروب زنده اما ضعیف شده میباشند مانند: واکسن آبله مرغان، واکسن سرخک ، واکسن سرخجه ، واکسن اوریون ، واکسن خوراکی فلج اطفال
قبل از شروع این مبحث باز برای یاد آوری انواع واکسن ها آورده شده است.
الف- واکسنهایی که در آنها میکرب کشته شده وجود دارد، مانند: واکسن تزریقی آنفلانزا، واکسن کزاز، واکسن هپاتیت، واکسن گارداسیل (برای عفونتهای زنانه)، واکسن دیفتری و مننژیت.
ب- واکسنهایی که حاوی میکروب زنده اما ضعیف شده میباشند مانند: واکسن آبله مرغان، واکسن سرخک، واکسن سرخجه، واکسن اوریون، واکسن خوراکی فلج اطفال
نکات کاربردی:
۱- تجویز واکسن های حاوی میکروب زنده ضعیف شده در مبتلان به ام اس که داروهای سرکوب کننده ذیل را مصرف میکنند اکیدا ممنوع است:
دیمتیل فومارات ( سینوتک یا دیفوزل یا میلوبایوکس)، تری فلونوماید یا تبازیو ، فینگولیمود، ناتالیزوماب یا تای سابری، ریتاکسی مب ( زیتاکس یا مبترا) ، المتوزومب یا لمترادا ، اکرلی زومب یا اکری ووس، سیکلو فسفامید، نووانترون ، ازارام
۲- تجویز واکسنهای حاوی میکروب کشته شده در افرادی که داروهای بالا را مصرف میکنند بلامانع است اما اینکه واکسن اثر کند و فرد را مصون کند در مورد بعضی داروهای سرکوب کننده نامشخص است.
۳- بیمارانی که داروهای بالا را مصرف نمیکنند مثلا اینترفرون یا گلاتیرامر استات مصرف میکنند مصرف واکسن ها چه حاوی میکروب کشته شده و چه میکروب زنده ضعیف شده بلامانع است.
۴- در مورد واکسن آنفلانزا در ذیل توضیح داده شده است.
واکسن آنفلانزا:
هر ساله و در بسیاری از کشورهای جهان در ماههای شهریور و مهر بسیاری از افراد تحت واکسیناسیون با واکسن آنفلانزا قرار میگیرند در ایران فقط توصیه به استفاده از واکسن در افراد در معرض خطر میشود اما در بعضی کشورها از جمله آمریکا تزریق واکسن در مدارس و دانشگاهها اجباری است.
حال با توجه به اینکه عفونتها از جمله آنفلانزا میتوانند سبب تشدید علایم در مبتلایان به ام اس شوند بسیاری توصیه میکنند که مبتلایان به ام اس از این واکسن استفاده کنند.
همانطور که قبلا گفته شد فرم تزریقی واکسن آنفلانزا که در ایران موجود است حاوی میکروب کشته شده است و بنابراین تمام مبتلایان به بیماری ام اس صرف نظر از نوع دارویی که مصرف میکنند میتوانند از این واکسن استفاده کنند. اما نکته مهم این است که ممکن است کسانی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف میکنند به علت مهار سیستم ایمنی واکسن دیگر اثر نکند و نتواند فرد را مصون کند.
۱- در بیمارانی که آمپولهای تزریقی هفتگی یکبار یا یک روز در میان مانند اینترفرون ها و گلاتیرامر استات و قرص خوراکی تری فلونوماید یا تبازیو مصرف میکنند، واکسن اثر کرده و آنها را در برابر آنفلانزا مصون میکند.
۲-در بیمارانی که داروهایی از قبیل سینوتک یا دیفوزل، فینگولیمود، تای سابری وریتاکسی مب مصرف میکنند مشخص نیست که واکسن موثر است یا خیر. اما با توجه به احتمال تاثیر باز هم توصیه به واکسیناسیون میشود.
منبع: اقتصاد آنلاین