ایمپلنت دندان، یک فلز است که یک پیچ درون آن وجود دارد. داندانپرشکان می توانند از طریق ایمپلنت دندان مصنوعی را در جای خود قرار دهند. جنس ایمپلنت از فلز تیتانیوم می باشد. در صورتی که از ایمپلنت محافطت کنید و به بهداشت دهان خود برسید می توانید برای طولانی مدت از ایمپلنت استفاده کنید.
با از دست دادن دندان های طبیعی استخوان فک دچار تحلیل می شود با قرار دادن ایمپلنت ار این وضعیت تا حد زیادی جلوگیری می شود . در مقایسه با روش های قدیمی ایمپلنت درمان راحت و با دوام محسوب می شود ودر صورت استفاده از ایمپلنت های استاندارد و طرح درمان مناسب با جراحی دقیق و رعایت بهداشت دهان می توان انتظار دوام مادام العمر داشت.
مراحل ایمپلنت از زبان دکتر ادیب
مرحله اول
در مرحله اول ممکن است برای شما آنتی بیوتیک و مسکن درد قبل از شروع درمان تجویز شود. دندان پزشک شما از مواد بی حسی موضعی استفاده می کند و در صورت نیاز ممکن است داروی آرام بخش نیز بنا به درخواست شما بکار رود. امکان بی حس کردن دهان با استفاده از داروهای خوراکی یا از طریق تزریق داخل رگ بیمار وجود دارد. در این حالت یک سوزن به یک تیوپ کوچک متصل می شود و محتویات آن در رگ بازوی شما تزریق می گردد. روش کاشت ایمپلنت در این مرحله به شرح زیر می باشد.
برای کاشت ایمپلنت، جراح ابتدا یک شکاف (برش) در لثه های شما ایجاد می کند تا به این ترتیب به استخوان فک دسترسی پیدا کند. دندان پزشک در ادامه یک سوراخ در استخوان ایجاد کرده و آن را داخل آن قرار می دهد. در ادامه جراح احتمالاً از عکس برداری رادیولوژی استفاده می کند تا به این ترتیب مطمئن شود ایمپلنت دندان به نحو مناسب در محل قرار گرفته است. در نهایت جراح بافت لثه موجود در روی آن را بخیه می زند. زمان لازم برای استفاده از این روش درمانی به عوامل زیر بستگی دارد:
تعداد
دکتر ادیب در این باره خاطر نشان کرد: اینکه شما از پیوند استخوان بطور همزمان با کاشت ایمپلنت استفاده کرده اید یا نه در اکثر موارد، کاشت یک ایمپلنت دندانی نیازمند کمتر از یک ساعت زمان است. شما در طول این مدت مقداری درد احساس خواهید کرد. سطح درد احساس شده در این حالت بستگی به شخص مورد نظر دارد، اما معمولاً این درد از نظر بیماران نسبتاً ملایم و قابل تحمل بوده است. اگر ایمپلنت دندان جلو کاشته شود، دندان پزشک از دندان مصنوعی ثابت یا پل موقت استفاده می کند تا به این ترتیب دهان شما خالی از دندان های از بین رفته نباشد. جراح درباره انتخاب های شما قبل از انجام عمل جراحی صحبت خواهد کرد.
پس از عمل جراحی کاشت دندان، جراح برای شما آنتی بیوتیک و مسکن تجویز می کند. علاوه بر این دستورات لازم به شما جهت مراقبت داده می شود. این دستورات می تواند شامل موارد زیر باشند:
بزاق دهان را تف نکنید و همچنین برای خوردن مایعات از نی استفاده نکنید. یکی از نکات مهمی که باید به آن توجه کنید این است که نباید در طول زمان درمان از سیگار استفاده نمایید. استفاده از سیگار در طول دوره درمان باعث خروج لخته خون از جای خود می شود که این کار باعث طولانی تر شدن دوران نقاهت می شود.
فقط غذاهای نرم مصرف کنید تا به این ترتیب از ایجاد آسیب به لثه ها جلوگیری نمایید.
سعی نکنید ناحیه ایمپلنت دندان را برای چند روز تمیز کنید، اما سایر نقاط دهان خود را بطور معمول تمیز کنید. دندان پزشک ممکن است برای شما یک دهان شویه آنتی باکتریال برای کمک به تمیز کردن دهان تجویز کند.
پس از تقبل هزینه کاشت دندان ، در طول مدت 7 تا 10 روز پس از عمل جراحی بیمار باید برای کشیدن بخیه ها به مطب پزشک مراجعه کند. پس از کاشت ایمپلنت دندان در استخوان فک، شما ممکن است به چند ماه زمان برای جوش خوردن آن به استخوان زمان نیاز داشته باشید. این مدت معمولاً 3 یا 4 ماه در صورت کاشت دندان در فک پایین و 5 یا 6 ماه در صورت کاشت دندان در فک بالا است. در طول این دوره، سر آن معمولاً در زیر لثه پنهان باقی می ماند.
مرحله دوم
پس از اینکه ایمپلنت ها به استخوان اطراف خود جوش خورده و متصل شد، شما برای انجام مرحله دوم آماده خواهید بود. پس از استفاده از داروی بی حسی موضعی، جراح یک شکاف کوچک در لثه ایجاد کرده و به ایمپلنت دسترسی پیدا می کند. در این زمان جراح پیچ محافظ را از روی ایمپلنت برداشته و آن را با یک سر فلزی جایگزین می کند. این سر فلزی شبیه یک سیلندر فلزی کوچک است که در بالای لثه های شما و در محل دندان قرار می گیرد. به این ترتیب فضای مورد نظر برای درمان صحیح لثه در اطراف ایمپلنت محافظت می شود. در موارد بسیار نادر، ایمپلنت دندان با استخوان به صورت موفقیت آمیز جوش نمی خورد. اگر این حالت مشاهده شود، دندان پزشک یکی از اقدامات زیر را برای شما انجام خواهد داد:
خارج کردن آن و جایگزینی فوری آن با یک ایمپلنت که کمی عریض تر است.
خارج کردن آن و استفاده از پیوند استخوان در فضای خالی ایجاد شده و اجازه دادن به ناحیه مورد نظر برای ترمیم در چند ماه بعد از دومین تلاش برای کاشت ایمپلنت دندان
بعضی دندان پزشکان هم اکنون از ایمپلنت های یک مرحله ای استفاده می کنند. این ایمپلنت ها در استخوان فک قرار گرفته و سر آنها در دهان قابل مشاهده است. به همین خاطر نیازی به انجام عمل جراحی ثانویه و مجدد برای استفاده از آنها وجود ندارد. معمولاً لازم است که شما با دندان پزشک یا متخصص ایمپلنت دو یا سه هفته پس از عمل جراحی دوم برای شروع فرآیند جایگذاری روکش، پل یا دندان بر روی آن ملاقات کنید.
میزان موفقیت ایمپلنت به چه مواردی بستگی دارد؟
1) دکتر ادیب افزود: اگر ایمپلنتی کیفیت خوبی داشته باشد و در کارخانه معتبری ساخنه شده باشد آن ایمپلنت مجوز استفاده در اروپا و آمریکا را کسب می کند. شرکت های ایمپلنت سازی که محصولات آن ها مجوز استفاده در آمریکا و اروپا را کسب کرده باشند دارای نشان FDA و CE می باشند.
2) توسط دندانپزشکی که علم و تجربه کافی در مورد درمانهای ایمپلنت داشته باشد قرار داده شود.
3) میزان استخوان اطراف ایمپلنت کافی باشد یا به طریق صحیح پیوند و جایگزینی استخوان در اطراف ایمپلنت قبل از کاشت ایمپلنت یا حین کاشت ایمپلنت قرار داده شود.
4)بیمارمرتباً رعایت کلیه ی موارد بهداشت دهان و اطراف ایمپلنت ها و دندان های دیگررا انجام دهد و هر 6 ماه یکبار (جهت بازبینی ایمپلنت ها و سلامت دندان های دیگر) به دندانپزشک مراجعه کند.
5)به ایمپلنت ها نیروی های مخرب وارد نگردد.درمورد نیروهای مخرب در جایگاه دیگر بطور کامل بحث می گردد.