تحقیقات جدید دانشمندان ثابت کرده است که رژیم غدایی در حفظ سلامتی بیماران مبتلا به ام اس بسیار موثر است و در سلامت آن ها تاثیر مستقیم دارد. بیماری MULTIPLE SCLEROSIS یا همان MS بیماری پیش رونده و مزمنی است که در دستگاه عصبی مرکزی بدن ایجاد می شود.
ام اس غلاف میلین رشته های عصبی را می پوشاند و از آنها در برابر آسیب ها محافظت می کند. از بین رفتن غلاف میلین باعث اختلال در انتقال پیام های عصبی است. علت این بیماری ناشناخته است. این بیماری در بالغین جوان بین 20 تا 40 سال شایع تر بوده و میزان ابتلا در زنان دو برابر مردان است.
رژیم غذایی ما معمولاً حاوی ویتامینها و مواد معدنی مهمی است که آنتی اکسیدان ها نامیده میشوند و وظیفهشان مقابله با این مولکولهای آسیب رسان میباشد. برای همین لازم است از مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها بیشتر استفاده کنید:
ویتامین E
این ویتامین یکی از آنتی اکسیدان های قوی محسوب میشود که در مارگارین، کره و میوه های خشک وجود دارد.
ویتامین C
ویتامین C یکی از ویتامینهای محلول در آب بوده و در میوه های تازه و سبزیجات به میزان قابل توجهی یافت میشود.
ویتامین A
این ویتامین مانند بتاکاروتن در جگر، میوه های تازه و سبزیجات به خصوص سبزیجات نارنجی رنگ وجود دارد.
سلنیوم
یکی از مواد معدنی ضروری که در ماهی، پنیر، گوشت و غلات وجود دارد.
توصیه های غذایی برای بیمارانی که در مرحلهی عودکننده و بهبود یابنده هستند.
رژیم غذایی مناسب برای بیماران ام اس که در دورهی عود کننده و بهبود یابنده قرار داند همانی است که به بقیهی افراد توصیه میشود. این افراد باید میزان مصرف اسیدهای چرب ضروری، آنتی اکسیدان ها، اسیدفولیک و ویتامین B12 را بالا ببرند و در عین حال به سلامت مزاج خود اهمیت زیادی بدهند.
چند توصیه
* از روغن های اشباع نشده پلی و مارگارین همچون روغن آفتابگردان مصرف نمایید.
* سعی کنید در طول هفته دو وعده ماهی میل نمایید.
* محصولات لبنی پر چرب را کنار بگذارید و از لبنیات نیم چرب یا کم چرب مصرف کنید.
* بیشتر از مرغ و گوشت هایی استفاده کنید که چربی آن ها کمتر است.
* روزانه 5 واحد میوه و سبزیجات تازه میل کنید. از مصرف سبزیجات دارای برگ سبز غافل نشوید.
* از مصرف انواع سسهای چرب و سایر مواد غذایی حاوی چربیهای حیوانی اشباع شده بپرهیزید.
* از مصرف بیسکوییت، شکلات و خامه به خاطر وجود چربی و قند زیاد بپرهیزید.
* مصرف قهوه و کولا و همچنین مواد غذایی حساسیت زا مانند بادمجان، مخمر و غیره توصیه نمیشود.
* با روغن زیتون آشپزی کنید. از روش بخارپز یا آب پز کردن برای پخت غذاهایتان استفاده کنید. این شیوه ها برای سلامتی بهتر هستند.
* برای صبحانه به جای مصرف غلات صبحانه از نان استفاده کنید.
* روزانه یک و نیم تا دو لیتر آب بنوشید.
* از مصرف دزهای بالای مکملهای غذایی بپرهیزید. قبل از مصرف هر نوع مکملی با پزشکتان مشورت کنید.
مصرف چربی ها
به خاطر تشكیل تركیبات سمی و مضر برای بافت دستگاه عصبی مركزی و اثر مصرف چربی های ضروری كه نقش مهمی در ترمیم و نگهداری سلول های عصبی دارند، مصرف این گروه غذایی از اهمیت خاصی برخوردار است ، مخصوصاً با توجه به عملكرد چربی ها در بروز بیماری های قلبی- عروقی و افزایش وزن، مقدار چربی دریافتی و نوع آن باید مشخص شود.
به همبن دلیل چربی های گیاهی غیراشباع باید به جای چربی های حیوانی اشباع جایگزین شوند. انواع چربی های گیاهی مثل روغن آفتابگردان ، روغن کانولا ، روغن ذرت و … .
غذاهای مضر در این بیماری از زبان دکتر تارات
پرهیز از تخم مرغ ها، محصولات لبنی، بستنی، ترشی، تمر هندی، ماهی، فلفل، دارچین، زنجبیل، زیره، سرکه، چای، قهوه، سوسیس، کالباس، نسکافه، کاکائو، بادمجان، فست فود، برنج سفید، مواد غذایی کنسرو شده، گوشت گاو و شتر، غذاهای سرخ کرده و همچنین از غذاهای مزاج سرد استفاده نکند.
غذاهای مفید در این بیماری از زبان دکتر تارات
مصرف آلو خشک، آب زرشک، تمشک، انجیر، زیتون، بادام، کنجد، گردو، پسته، فندق، انگور، کشمش آفتابی، به، غذاهای آب پز، و دیگر گیاهان دارای منیزیم چون دانه خشخاش، لوبیا چشم بلبلی، اسفناج، عسل، سبزی های تازه، نخود، چغندر، حبوبات، آجیل خام، این مواد غذایی می تواند در درمان این بیماری موثر باشند و برای تقویت مفاصل خوردن هفته ای ۳ بار پاچه گوسفند برای بیماران ام اس توصیه می شود.
نکته
بسیاری از مبتلایان به ام اس به لطف پروردگار و با استفاده از روش های گیاهی درمان یافته اند و حتی می توانند بدون استفاده از وسایل کمکی روی پای خود بایستند و راه بروند و از حالت فلجی رهایی پیدا کنند. با همه این تفاسیر باید در مصرف موارد ذکر شده در مطلب بالا افراط نکنید و از مصرف خودسرانه اکیدا بپرهیزید، لازم است مقدار مصرف روزانه خود از این گیاهان را با پزشک مربوطه در میان بگذارید.