ام اس یک بیماری مربوط به اعصاب مرکزی مغز و نخاع می باشد که در مغز لکه های سفید یا پلاک های بسیاری به وجود می آورد. سفت شدن غلافهای سلولهای عصبی مغز انسان می باشند.
دکتر تارات در این باره گفت: پلاک های ایجاد شده در مغز نشان دهنده سفت شدن غلافهای سلولهای عصبی مغز انسان می باشند که این سفت شدن غلافهای سلول خود عامل به وجود آمدن اختلال در حرکات بدن می باشد.
به همین دلیل در نتیجه فرمانی که از مغز صادر می شود براحتی به اعضاء و ماهیچه ها نمی رسد و کار براحتی انجام نمی شود. مغز فرمانده, کل بدن بوده و در جایگاه رفیعی قرار دارد. شخص باید دقیقا این اندام مهم و حیاتی را بشناسد و حداکثر مراقبت را از این اندام مهم بنماید.
1- بی حسی
بی حسی و مورمور شدن مداوم که معمولا صورت و دست ها و پاها را درگیر می کند، عارضه ی شایع بیماران مبتلا به MS است که به علت آسیب و تخریب سلول ها عصبی در مغز و نخاع ایجاد می شود. اما این وضعیت برای فردی که هنوز به بیماری مبتلا نشده و یا برای اولین بار است که آن را تجربه می کند، بسیار عجیب به نظر می رسد. در واقع بی حسی و مورمور شدن می تواند در ابتدا به صورت حمله ای فرد را مورد آسیب قرار دهد. پاها شایع ترین بخش بدن برای بروز این عارضه اند.
2- خستگی
خستگی عوامل بسیاری دارد ولی هر خستگی را نمی توان نشانه MS دانست. اگر هنگامی که از خواب بیدار می شوید یا مواقعی که فعالیت بدنی نداشته اید ولی احساس خستگی می کنید، این خستگی می تواند یکی از نشانه های بیماری MS باشد.
این خستگی عضلانی بدون دلیل و نیز ضعف عضلانی، مخصوصا در ماهیچه های پاها و ضعف مچ پا، عارضه ای است که تقریبا در 80 درصد مبتلایان اولین عارضه است. این خستگی با تخریب و آسیب سلول های عصبی، شدیدتر می شود.
3- ضعف و گرفتگی عضلات
آیا شما هم در انجام فعالیت های به ظاهر ساده مشکل دارید؟ زود خسته می شوید و احساس ضعف در عضلات را دارید؟ این وضعیت می تواند نشانه آن باشد که سیگنال های عصبی نمی توانند به درستی از مغز و نخاع به سیستم عصبی محیطی منتقل شوند. در اینجا ضروری است که به پزشک مراجعه کنید. اما اختلال در کنترل عضلات خیلی وقت ها به دلیل اسپاسم، گرفتگی و سختی عضلات ایجاد می شود. اسپاسم ها و گرفتگی های عضلانی حمله ای یکی از علائم آزاردهنده ام اس است. این اسپاسم ها معمولا شدیدا دردناک هستند، در بخش های انتهایی بدن نظیر دست ها و پاها ایجاد می شوند و بعد از چند دقیقه برطرف می شوند.
4) کاهش حافظه
کاهش و ضعف حافظه، ناتوانی در تمرکز، صحبت کردن و مشکلات زبانی از اختلالات رایج در نتیجه ی پیشرفت MS است که البته خیلی وقت ها می تواند از علائم شروع این بیماری باشد.
5) اختلالات جنسی
در بیماران مبتلا به ام اس در مراحل شدید، اختلالات جنسی یکی از شایع ترین اختلالات در نظر گرفته می شود. این وضعیت که در بیشتر اوقات عارضه ای غیر قابل پیشگیری است، خیلی وقت ها یکی از علائم ابتلا به MS در نظر گرفته می شود.
6) سرگیجه
این بیماران معمولا در مستقیم حرکت کردن مشکل دارند. در واقع این عدم تعادل در کنترل حرکات معمولا با پیشرفت تخریب سلول های عصبی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین خاطر است که بسیاری از مبتلایان به MS برای راه رفتن نیاز به عصا دارند.
7) دوبینی
دوبینی یا همان اختلالات بینایی به دلیل حمله ی بیماری ام اس به سیستم عصبی و تاثیر بر روی عصب بینایی به وجود می آید و به طور شایع در مبتلایان به بیماری ام اس دیده می شود.
8) بی اختیاری در دفع ادرار و مدفوع
از دیگر نشانه های ابتلا به ام اس می توان به بی اختیاری در کنترل ادرار اشاره نمود. نتایج یک پژوهش نشان می دهد حدود 80 درصد از افرادی که به ام اس مبتلا شده اند در کنترل ادرار خود دچار مشکل شده اند و بیشتر احساس دفع ادرار مکرر و ناگهانی می کنند. مشکل آزاردهنده دیگر در این افراد، اسهال مداوم و اختلال کنترل تخلیه روده است.
اگر این برای شما یک مشکل شده است، بهتر است هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کرده و وضعیت را بازگو کنید. خوشبختانه، نشانه های مربوط به ادرار قابل کنترل هستند.
9) خارش
دکتر تارات در ادامه افزود: خارش به عنوان نوعی اختلال حسی ممکن است در ام اس اتفاق بیفتد. نوع شایع تر اختلال حسی در ام اس یعنی کرخی و گزگز است. اختلال حسی در ام اس میتوان احساس سوزش و یا دردهای تیرکشنده را ذکر کرد.
خارش ممکن است ناگهان و با شدت زیاد اما کوتاه مدت روی دهد و در هر قسمتی از بدن یا صورت میتواند احساس شود و با خارش عمومی بدن که در نتیجه واکنش های الرژیک روی می دهد متفاوت است چرا که این خارش با هیچ نوع بثورات یا قرمزی پوست همراه نیست و چون منشا عصبی دارد پماد کورتون برروی آن بی تاثیر است.
گذشته از احساس نا خوشایند،این خارش ها به خودی خود جای نگرانی ندارند و با مصرف داروهایی نظیر کاربامازپین، فنی توئین، گاباپنتین زیر نظر پزشک متخصص مغز و اعصاب قابل کنترل هستند.