در علم دندانپزشکی زیبایی به ردیف کردن دندان ها ارتودنسی می گویند. ارتودنسی دندان های فک بالا، فک پایین و یا دندان های هر دو فک را ردیف و مرتب می نماید. اما بایستی به این 2 نکته توجه نمود.
1-دندان هایی که در فک های بالا و پایین مورد اورتودنسی قرار گرفته اند باید به بهترین شکل روی یکدیگر قرار بگیرند تا جویدن به صورت صحیح انجام شود.
2- حرکات دندانی به آهستگی و با حداقل آسیب انجام شود تا موقعیت جدید دندان ها تغییر نکند یا دندان ها صدمه نبینند.
بهترین زمان ارتودنسی دندان (محدوده سن ارتودنسی) چه زمانی است؟
ارتودنسی محدود به سن خاصی نیست، می توان از اواخر 3 سالگی تا وقتی که دندان ها وجود دارند از این درمان استفاده کرد. گاهی اوقات در سنینی که کودکان دندان شیری دارند برای اینکه عادت مکیدن انگشت یا پستانک از سر کودک باز شود، از دستگاه های ساده ارتودنسی استفاده می شود. معمولا اغلب مشکلات ارتودنسی در 7سالگی زمانی که بیشتر دندان های دائمی جلویی درآمده اند خود را نشان می دهند. البته امکان تشخیص برخی از مشکلات در سنین پایین تر نیز وجود دارد. از وقتی که دندان های دائمی رویش پیدا می کند تا حدود 12 تا 15 سالگی می توان تغییرات استخوانی و عضلانی مثل بزرگ کردن فک بیماران را انجام داد. به طور کلی بهترین سن درمان ارتودنسی با دستگاه ثابت حدود 12 سالگی است. پس از 12 سالگی با افزایش سن بیمار درمان هم تغییر می کند.
آیا ارتودنسی با درد همراه است؟
درصد قابل توجهی از بیماران گزارش دادهاند که در طی مراجعات درمان ارتودنسی و طی مراحل ارتودنسی نامرئی و بعد از آن، درد و اثرات منفی آن را در زندگی خود تجربه کردهاند.
به طور متوسط، ارتودنتیستها دردی را که با درمان اورتودنسی همراه است، اندک برآورد میکنند. علاوه بر تناقض بین درد گزارش شده توسط بیماران و ارزیابی پزشکان از میزان درد، پزشکان همچنین تعداد بیماران خود را که از داروهای ضد درد استفاده میکنند، کمتر برآورد میکنند. درد خفیف در روزهای اول درمان از عوارض ارتودنسی است. معمولا قراردادن براکت ها و بند های ارتودنسی و فیت کردن دقیق آنها آسیبی ایجاد نمی کند و لذا این کار بدون بیحسی و تزریق انجام می شود. پس از قراردادن براکت ها ممکن است در چند روز اول درد مختصری احساس کنید که شدت آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است و در بیماران کم سن ناچیز است. در کل، دندانها ممکن است اندکی درد بگیرند، به طور موقت کمی لق شوند، و به فشارهای جویدن حساس شوند. در صورت ایجاد درد مسکن هایی عادی می توانند برای از بین بردن این درد در چند روز اول به شما کمک نمایند.
دوره درمان ارتودنسی چند سال است؟
طول دوره درمان ارتودنسی حدود یک سال و نیم تا 2 سال زمان می برد، اما برای حفط روابط میان دندانی باید تا مدت زمان معینی از پلاک نگهدارنده استفاده نمایید. البته نباید این نکته را فراموش کرد که مدت زمان درمان به عواملی همچون نوع درمان و سن بیمار نیز بستگی دارد.
آیا امکان برگشت درمان ارتودنسی وجود دارد؟
پس از اتمام ارتودنسی برای آنکه نتیجه حفظ شود باید دستورالعمل های خاصی را در نظر داشت. گاهی اوقات سهل انگاری افراد بعد از ارتودنسی باعث جابه جایی ناخواسته دندان ها می شود. اما نکته مهم آن است که بدن هر فرد در برابر تغییرات ناگهانی واکنش های نامطلوبی نشان می دهد بنابراین بهتر است درمان های ارتودنسی به صورت آهسته و پیوسته انجام شود.
هزینه ارتودنسی دندان چه مقدار می باشد؟
هزینه درمان ارتودنسی به فاکتورهای متعدد بستگی دارد که برای مثال در این رابطه می توان به نوع درمان ارتودنسی، شدت ناهنجاری های فکی و دندان بیمار، و مدت درمان ارتودنسی اشاره کرد. در طول جلسه مشاوره، متخصص ارتودنسی پس از تعیین روش درمان و تخمین مدت زمان و نحوه انجام درمان، در مورد هزینه های ارتودنسی به شما اطلاعات کامل را ارائه خواهد کرد. همچنین نوع و میزان اصلاحاتی که لازم است توسط ارتودنتیست بر روی دهان و دندان شما صورت گیرد، می تواند تاثیر زیادی بر هزینه های نهایی این روش داشته باشد. در زیر به چند عامل اشاره شده است:
سن بیمار و میزان کار پایه که لازم است قبل از ارتودنسی انجام شود، از عوامل مهم می باشد. چنانچه در ابتدا باید دندان های شیری، دندان های عقل و یا سایر دندان ها کشیده شوند، هزینه ی درمانی افزایش خواهد یافت.
یکی دیگر از عواملی که در میزان هزینه ارتودنسی تاثیر گذار است مدت زمانی است که دندانپزشک برای درمان بیمار از دستگاه ارتودنسی استفاده می نماید. طبیعی است هرچه کار درمان شما طولانی تر شود، دستگاه به تنظیم و مراقبت بیشتری نیاز نیاز دارد به همین علت هزینه ارتودنسی بیشتر خواهد شد.