شب یلدا غالبا پذیرایی زیادی با انواع خوراکی ها، میوه ها و تنقلات از میهمانان می شود. بهتر است در این شب مراقب خورد و خوراکتان باشید. شب یلدا دورهمی های خانوادگی و دوستانه زیادی ترتیب داده می شود. سعی کنید به ارزش غذایی و کالری و سلامت خوراکی هایی که می خورید بیشتر اهمیت دهید.
میهمان نوازی از خصوصیات ویژه ایرانی هاست و غالبا در شب یلدا نیز این کار اجرا میشود. اما بهتر است بدانید که اهمیت دادن به میهمان، از راه عرضه خوراکی ها و عدم ارائه خوراکیهای مضر معنا پیدا میکند.
گرامیداشت شب یلدا ازسنت های باستانی ما ایرانی هاست که فلسفه آن اهمیت دادن به حضور در جمع دوستان و مهربانی با اطرافیان است.
در شب یلدا اعضای فامیل و دوستان غالبا در خانه بزرگ فامیل گرد هم جمع می شوند و علاوه بر دیدار و پیادارشدن مهر و محبت خانوادگی، با انواع خوردنی ها از آنان پذیرایی میشوند.
پیشنهاد میشود برای پذیرایی شب یلدا برای غذاهای چرب و شیرین و پرنمک جایگزین های مناسبی مانند انواع شیرینیها و آجیل شور و تنقلات فاقد ارزش تغذیه ایی ندارند پیدا کنید ، از میوههای سالم و تازه و مغزهای بینمک (مانند پسته، بادام، فندق، بادامزمینی و سایر مغزهای غیر شور) را انتخاب کنید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت، پیشنهاد می کنیم که مصرف میوه و خشکبار سالم نیز زیاده روی نکنید تا از ابتلا به سوء هاضمه و دیگر عارضه های ناشی از پرخوری پیشگیری کنید.
علاوه بر اینکه تنقلات و خوراکیهای شب یلدا کالری بالایی دارند بهتر است مردم نکات تغذیه ای را از یاد نبرند. شیرینیها، کاکائوها و شکلاتها حاوی انرژی و چربی بالایی می باشند ، بهتر است که در ترکیب مواد خریداری شده شب یلدا کمتر از آنها انتخاب شود.
انار و هندوانه ویتامین سی و موادمعدنی زیادی مثل پتاسیم و منزیم دارند از جمله میوههایی است که بیشتر از دیگر از میوهها در این شب مورد استفاده قرار میگیرد؛ مصرف میوه موجب برآورده شدن احتیاجات بدن به مواد معدنی و ویتامینهای زیاد میشود.
در این شب به علت زیاده روی در مصرف تنقلات، میوهها و آجیلها با وجود کالری بالایی که دارند خوب است یک شام سبک تهیه کنیدتا با اضافه دریافت کالری و اضافه شدن وزن مقابله کنید.. برای تنقلاتی مانند چیپس و هم چنین انواع پفک که مقدار زیادی چربی و نمک دارند. آجیلها و مغزهای کم نمک و بو داده نشده تهیه کنید.
زیاده روی در خوردن آجیل و مغزها باعث اضافه وزن وچاقی میگردد. در مصرف آنها بهتر است زیاده روی نکنید. از تهیه آجیلهای با رنگ مصنوعی و اسید غیر خوراکی خوداری و آجیل خام و بی نمک تهیه کنید.
آجیلهای مرطوب و نم کشیده ودتر کپک زده میشوند. آجیل و مغزها باید به خوبی جویده شوند که باعث بروزسوءهاضمه نشوند.
از خوردن شیرینیهای خامه ای، کیکهای شکلاتی که حاوی چربی زیادی هستند، از شیرینیهای ساده و بدون خامه و شکلات و به مقدار کم مصرف شود. سعی کنید بجای مصرف شیرینی از اکثر میوهها استفاده کنید.
برای نوشیدن چای بجای قند وشکر از کشمش، توت خشک و یا خرما به میزان کم استفاده کنید. میوهها پیش از غذا یا 2 ساعت پس از غذا استفده شود. فاصله انداختن میان صرف غذا و خوابیدن 2 ساعت باید باشد. خوب است مبتلایان به امراض کلیوی و مبتلایان به امراض قندی از قندهای ساده، انواع مغزها و شیرینیها به مقدار معین در برنامه غذایی استفاده کنید.
مبتلایان به امراض کلیوی بهتر است در زمینه مصرف مایعات بیشتر مراقب باشند و کمتر هندوانه میل کنند. مبتلایان به امراض قندی بهتر است بخش هایی از هندوانه که شیرینی کمی دارند و به پوست هندوانه نزدیک تر هستند را انتخاب کنند. به مبتلایان به امراض قندی توصیه میشود که از برگه آلو و آلو خشکرا جایگزین توت خشک و کشمش کنند.
بیمارانی که تری گلیسرید خون بالایی دارند ، بهتر است از خوردن مغزهای چرب مانند پسته، بادام و گردو پرهیز کنند.
تسنیم