برگزاری جشن ها و مراسم و دورهمی ها در خانواده ها و میان دوستان و آشنایان موجب تقویت روابط اجتماعی و همبستگی میان خانواده ها خواهد شد. جامعه شناسان افزایش نشاط اجتماعی را در گرو برگزاری این جشن ها و گرامیداشت سنت های دیرینه میدانند.
امان ا.. قرایی مقدم: برگزاری جشنهایی همچون شب یلدا باید در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گیرد. از بعد فرهنگی این گونه جشنها یک میراث فرهنگی محسوب شده که از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود.
هر چقدر در کشور ما در زمینه صیانت از جشنها و مراسم آیینی تلاش شود، میتواند همگان را نسبت به نگهداری از آیینهای کهن ترغیب کند. این امر در ارتقای وضعیت فرهنگی جامعه موثر است. خانواده، مدارس و جامعه باید برای حفظ هویت ایرانی و انتقال آن به نسل جوان این آیینها را معرفی کنند. از سوی دیگر در مراسم شب یلدا به دلیل جمع شدن افراد در کنار یکدیگر انسجام خانواده افزایش مییابد.
با اینکه امروزه فضای مجازی افراد را از یکدیگر دور کرده و به اصطلاح روابط درون خانواده موزاییکی شده برگزاری مراسم شب یلدا بهانهای برای بازیابی روابط و ایجاد ارتباطات صمیمی است. باید دانست که مراسمی همچون شب یلدا باعث همبستگی اجتماعی شده و در جلوگیری از خودکشی و بروز نارساییهای اجتماعی موثر است. امروزه در جامعه شهری خانوادهها از یکدیگر دور شدهاند و شاید سال به سال هم یکدیگر را نبینند.
در این شرایط برگزاری جشنهایی همچون شب یلدا نقش موثری در انسجام و همبستگی خانوادگی و اجتماعی دارد. این اجتماعات باعث میشود که فرد احساس تنهایی نکند. برگزاری شب یلدا از لحاظ فرهنگی تحت عنوان نگهداری میراث فرهنگی از ارزش برخوردار است؛ از لحاظ روحی و روانی نیز به افراد امنیت روحی و روانی میدهد. همچنین برگزاری این گونه مراسم از لحاظ اقتصادی از اهمیت برخوردار است، چون در افزایش فروش برخی کالاها نقش دارد.
دولت و حکومت باید باعث شادی و نشاط در جامعه شوند. بهطور کلی دستاندرکاران امر باید برای ارتقای شادی در جامعه اقدامات مناسب انجام دهند. بنابر گفتههای جامعه شناسان اگر یک دلار برای شادی جامعه خرج شود بیش از هزار دلار سود به دنبال دارد.
نشاط اجتماعی، اثرات و آثاری چند بر زندگی شهروندان و جامعه دارد که تعلق اجتماعی، همبستگی اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی، وفاق اجتماعی، ارتقای شاخصهای سلامت روانی و اجتماعی، افزایش رضایت از زندگی یا رضایت شغلی، پویایی اجتماعی، کاهش هزینههای مردم، افزایش امید در جامعه، زندگی متعادل و با ثبات، ارتقای کیفیت زندگی، افزایش خلاقیت و نوآوری، کاهش آسیبهای اجتماعی( به ویژه در جوانان) و… از جمله آن است. در جامعه خوشحال و خرسند، تولید بهتر، اشتغال بیشتر و اقتصاد سالمتر است.
بدون شک در چنین محیطی امنیت اجتماعی و فردی راحتتر به دست میآید. در محیط شاد، ذهن انسان پویا، زبانش گویا و استعدادش شکوفا میشود. شاد بودن جامعه یکی از عوامل موثر در توسعه اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است و موجب کاهش نابسامانیهای خانوادگی، طلاق، افزایش میزان میل و رغبت تحصیلی و افزایش تولید میشود. پس یکی دیگر از فواید برگزاری جشنها و آیینها این است که افراد در کنار یکدیگر اوقات خوشی را سپری میکنند. همین امر نیز جامعه را با شادی، همبستگی و پویایی روبهرو میکند. برگزاری مراسم اجتماعی با موضوعات مختلف میتواند ارتباطات اجتماعی را احیا کرده و باعث بازیابی وتقویت ارتباطات افراد با یکدیگر شود.
روزنامه ارمان