ایمپلنت دندان برای کسانی استفاده می شود که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند. این روش درمانی جایگزین مناسبی برای پرکردن جای خالی دندان ها به شمار می رود. کاشت ایمپلنت مراحل مختلفی دارد و تا زمان نتیجه گیری نیازمند مراقبت های ویژه ای است.
این روزها ایمپلنت دندان، راه حل مناسبی برای رفع دردسرهای بی دندانی شده است. بی دندان شدن ، عارضه ای است که برای اکثر انسانها مشکل ساز است، و شما به علت های مختلف در معرض خطر مشکل بی دندانی قرار دارید . این عارضه تا کنون روش درمانی به جز بکاربردن دتدان های مصنوعی نداشت. این دندان ها به خاطر فرم ظاهری و دردسرهایی که داشتند، باعث نارضایتی بیمار می شدند.
ایمپلنتولوژی نتیجه تازه ترین تحقیقات و تکنولوژی های به روز در دنیاست. استفاده از ایمپلنت دندان در فک، یک روش درمانی مفیداست که مشکلی در بر ندارد. ایمپلنت دندانی جایگزین دندان های اصلی است و تا آخر عمر برای بیمار اکتفا می کند. ازمیان روش های متفاوت جایگزینی ریشه دندان، ایمپلنت دندان بهترین گزینه به شمار می رود، چون ریشه و تاج دندان را دربرمیگیرد.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان یک پایه تیتانیومی همگام با سلول های بدن می باشد. از ایمپلنت های دندانی برای جایگزین کردن یک یا چند دندان بکار برده می شود. بعد از قراردادن ایمپلنت به وسیله دندانپزشک درون استخوان فک، با استخوان سازی سلول های استخوان ساز روی ایمپلنت، استخوان فک به ایمپلنت جوش خواهد خورد. این جوش خوردن غالبا سه تا چهار ماه زمان میبرد، بعد قسمت تاج و روکش دندان ایجاد شده و بر سطح پایه قرار خواهند گرفت.
از بین رفتن یک یا چند دندان تاثیر مهمی بر چهره و علی الخصوص بر روحیه و اعتماد به نفس بیماران میگذارد. با کمک ایمپلنت های دندانی هم می توانید توانایی جویدن را به صورت طبیعی به دست آورید، چهره و لبخندی مانند روز اول داشته باشید. کاشت ایمپلنت در زنان از سن پانزده سالگی و در آقایان از سن هیجده سالگی میسر است.
انواع ایمپلنت دندان
نخستین چیزی که متقاضی به ایمپلنت در ذهنش مرور مکند این است که چه نوع ایمپلنتی برای وی مناسب تر است و اغلب مبهوت از اقسام مختلف ایمپلنت های دندانی موجود در بازار از جمله ایمپلنت کره ای، آمریکایی ، ایمپلنتیوم ، ایمپلنت سوئیسی ، ایمپلنت sic و … پروسه درمان را عقب می اندازد. در صورتی که اکثر ایمپلنت ها مناسب هستند به شرط آنکه دندانپزشک کاربلد و مجرب آن را انجام دهد. مهارت دندانپزشکان در درمان ایمپلنت امری تاثیر بسیار مهمی دارد.
چرا هزینه ایمپلنت دندانی بالاست ؟
دلیل گرانقیمت بودن ایمپلنت دندان متناس با سایر درمانهای رایج دندانپزشکی ، قیمت فیکسچر ( قسمت کاشتنی ايمپلنت دنداني ) و بخش های پروتزی ( اباتمنت دائم و یا موقت، آنالوگ، پیچ اباتمنت ) و… که به هزینه لابراتواری چند برابری پروتز ( روکش ایمپلنت ) علاوه بر روکش دندانهای عادی اضافه میشود، میباشد.
ایمپلنت دندان جلو
از روش بریج (پل) برای پر کردن فضای بی دندان استفاده میگردد. در این درمان، ناحیه بی دندانی نیاز به تراش دندان های مجاوربرای جایگزینی بهتر دندان پیدا میکند. مشکل این نوع درمان، آسیب دیدن به دو دندان سالم است که باعث پوسیدگی آنها نیز خواهد شد.علاوه بر آن به خاطر تحریک نشدن استخوان، تحلیل تدریجی استخوان نیز به وجود می آید.
این در حالی است که ایمپلنت دندان نه تنها به دندان های مجاور آسیب نمی رساند، بلکه کاشت ایمپلنت به دلیل تحریک استخوان ناحیه بی دندانی مانع از بین رفتن استخوان می شود. قیمت ایمپلنت دندان جلو برابر با قیمت ایمپلنت هر دندان است و فرقی ندارد.
برای پر شدن این قسمت بی دندانی، غالبا از پروتز متحرک استفاده می شود. پروتزهای متحرک به وسیله قلاب اطراف دندان قرار داده می شوند. در این نوع درمان با وجود اینکه احتیاجی به تراشیدن دندان های اطراف نیست،ولی سنگینی و فشار پایه ها به دندان های پایه باعث لق شدن دندان های اطراف و پوسیدگی دندان ها خواهد شد.
در این زمینه نیز می توان با کاشت ایمپلنت، هم زیبایی دندان را حفظ کرد و هم مانع آسیب دیدگی دیگر دندان ها و استخوان فک شد.
ثابت شدن دندان مصنوعی با ایمپلنت
در این زمینه غالبا پروتزهای کامل متحرک تجویز می شود . پروتزهای کامل متحرک عارضه های بسیاری برای بیمار پدید می آورند به عنوان مثال: لق شدن پروتز در دهان، مشکل هنگام صحبت کردن و … را می توان نام برد. در صورتی که با کمک ایمپلنت های دندانی می توانید راحتی و زیبایی را بیمار برگردانید.
آیا ایمپلنت پس میزند ؟
خیر، ایمپلنت دندانی برعکس انواع و اقسام دیگر پیوندها ( قلب ،کلیه، ریه و… ) پس زده نمی شود چون که تیتانیوم فلزی است که با محیط بدن به خوبی سازگاری دارد ولی علت از دست دادن ایمپلنت مواردی مانند:
– جراحی نادرست
– آسیب دیدگی یا ضربه به ایمپلنت دندانی بعد از جراحی
– پروتز نادرست و عدم پخش صحیح نیرو
– عدم رعایت بهداشت دهان توسط متقاضی
مزایای ایمپلنت دندانی
علاوه بر قیمت بالای درمان با ایمپلنت، ویژگی هایی مانند راحتی، مقاومت بالا، ویژگی های کاربردی ،برگرداندن توانایی جویدن طبیعی و زیبایی بالا ، موجب میشود تا رضایت خاطر متقاضیان نسبت به بریجهای ثابت یا پروتز متحرک افزایش می یابد.. اگر بهداشت کاملا رعایت شود، این دندان ها دائمی (Lifetime) هستند.
با درمان ایمپلنت، دندانهای دیگر جایگزینی دندان از دست رفته نخواهند شد. پایه ایمپلنت همانند ریشه دندان درون استخوان قرار میگیرد و استخوان فک به خاطرساپورت توسط ایمپلنت از بین نمیرود. به همین خاطر فرم صورت، کمتر درگیر تغییرات ناشی از رفع دندان می شود.
به صورت عادی طول عمر ایمپلنت دندان در مقایسه با دیگر درمانهای جایگزین بیشتر است و در صورت خراب شدن ایمپلنت، قابلیت جایگزینی مجدد دارد.
عوارض جانبی و پیامدهای ایمپلنت دندانی
از جمله عوارض جانبی ایمپلنت هزینه آن است. هزینه ایمپلنت دندان در مقایسه با دیگر درمانها برای جایگزین شدن دندان مانند پروتز ثابت یا پرتز متحرک بیشتر است. هزینه ایمپلنت یک دندان حدود 2 تا 2500 میلیون تومان است.
جدای از قیمت ایمپلنت دندان ، طولانی شدن درمان ایمپلنت نیز از دیگر عیوب ایمپلنت های دندانی به شمار می رود. زمانی حداقل بین چهار تا نه ماه برای این درمان نیاز است.
از جمله دیگر پیامدهای ایمپلنت این است که یک جراحی است و خطرات مربوط به جراحی را دربردارد. از جمله این خطرات و عوارض جانبی میتوان به ریسک بروز عفونت و شکست درمان یا ازبین رفتن ایمپلنت دندان اشاره کرد که در برخی موارد جایگزینی مجدد توصیه می شود. ایمپلنت به معاینات دوره ای دندانپزشک نیاز دارد.
نحوه کاشت دندان (ایمپلنت و درمان)
انواع روش های ایمپلنت دندان مثل هر درمان جراحی نیاز به بی حسی موضعی دارد در نتیجه بیمار در حین جراحی هیچ نوع درد ایمپلنت دندان را تجربه نمیکند. با توجه به روش درمان انتخابی و ضمانت استخوان، ایمپلنت در استخوان فک جای گیری می شود و جهت پیوند بهتر ایمپلنت با استخوان به مدت دوازده تا بیست و چهار هفته زمان نیاز دارد.
روش های مختلف کاشت ایمپلنت دندان
پس از گذراندن دوره پیوند استخوان (اسئواینتگریشن) ایمپلنت های پایه و بستری مناسب برای روش درمان انتخابی ایجاد میکنند. برای راحت شدن کار بیمار تا ساخته شدن پروتز اصلی، سطح ایمپلنت پروتز موقت قرار میگیرد تا صحبت کردن و جویدن به صورت موقت انجام شود.
قالب گیری از ایمپلنت از مهمترین مراحل حساس و دقیق در ساخت پروتز ایمپلنت به شمار می رود و بیمار باید تمامی دستورات دندانپزشک معالج را به اجرا درآورد.
مراقبتهای پس از جراحی
نکات مهم برای افزایش میزان موفقیت درمان
– پس از کاشت ایمپلنت به مدت 1 یک روز از مسواک زدن حوالی منطقه عمل خودداری کنید.
– شستن دهان تا هشت ساعت بپش از عمل جراحی توصیه نمیگردد.
– بهتر است روز پس از عمل جراحی، با دهان شویه دهانتان را بشویید. مناسبترین محلول برای شستن دهان کلرهگزیدین و روزانه سه مرتبه می باشد.
– نوشیدن پس از جراحی به راحتی امکان پذیر است ولی در مورد خوردن، باید دقت داشته باشید که بی حسی اثر خود را از دست داده باشد.
– ایمپلنت های دندانی مانند دندان طبیعی نیازمند مراقبت هستند. چون پلاکت های میکروبی موجب بروز عفونت در لثه می شوند. به همین دلیل، توصیه می شود از برس های بین دندانی، نخ دندان، مسواک و ترجیحا خمیردندان های مخصوص ایمپلنت استفاده گردد.
– کسانی که از ایمپلنت دارند باید ازاستعمال دخانیات، نوشیدن قهوه و چای در روزهای اول خودداری کنند.
به صورت کلی استعمال دخانیات، مواد مخدر و مشروبات الکلی باعث عدم موفقیت در کاشت ایمپلنت خواهند شد.