بیماری ام اس، یک بیماری است که باعث ناتوانی در افراد می شود. چون این بیماری مغز و نخاع را تحت تاثیر خود قرار می دهد و در نتیجه باعث از دست رفتن کنترل، دید و تعادل در اشخاص می شود. در این بیماری اعصاب مغز و نخاع توسط سیستم ایمنی بدن دچار آسیب می شوند که به این اختلال بیماری خودایمنی گفته می شود.
بیماری ام اس (Multiple sclerosis) یک بیماری ناتوانکننده است که مغز و نخاع را تحت تاثیر قرارداده و باعث از دستدادن کنترل، دید، تعادل و حواس (بی حسی) میشود. در بیماری ام اس اعصاب مغز و نخاع توسط سیستم ایمنی بدن آسیب میبینند، که به این اختلال بیماری خودایمنی میگویند. بیماری های خودایمنی بیماری هایی هستند که در آنها سیستم ایمنی بدن که وظیفهشان حفاظت از بدن و نابودکردن آسیب رسانهای خارجی همچون باکتری هاست، اشتباها شروع به حمله به بافتهای بدن مینمایند. در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن شروع به حمله به مغز و نخاع دوتا از اجزاء مهم که سیستم مرکزی اعصاب را کنترل میکنند، کرده و باعث فلج شدن و از کارافتادگی آنها میشود. سایر بیماریهایی خودایمنی شامل لوپوس و آرتریت روماتوئید میشود.
انواع بیماری ام اس
چهار نوع اصلي بيماري ام اس عبارتند از:
1) نوع عود كننده_ فروكش كننده
2) نوع پيشرونده_ اوليه
3) نوع پيشرونده_ ثانويه
4) نوع پيشرونده_ عود كننده
شايعترين نوع بيماري ام اس ، نوع عود كننده_ فروكش كننده مي باشد. حدود75درصدبيماران در ابتداي شروع بيماريشان در اين نوع قرار مي گيرند كه در اين نوع، بيمار بطور ناگهاني دچار حملاتي مي شود كه يك يا چند قسمت از بدنش را درگير مي سازد. سپس بيمار بطور كامل يا اينكه تا حدود زيادي بهبود مي يابد و بيماري تا حمله بعدي كه اتفاق بيفتد پيشرفت نمي كند. حمله بعدي مي تواند خيلي زود و يا اين كه سال ها بعد اتفاق بيفتد.
دکتر تارات در ادامه افزود: خطرناك ترين نوع بيماري ام اس، نوع پيشرونده _ اوليه مي باشد كه حدود 15درصد بيماران مبتلا به ام اس به اين نوع دچار هستند. بيماران مبتلا به نوع پيشرونده_ اوليه بطور پيوسته حالشان بدتر مي شود و در بين حملات، حالشان هيچ گونه بهبودي نمي يابد و يا اين كه بهبودي اندكي دارند.
بيماران دچار ام اس نوع پيشرونده_ ثانويه ابتدا در نوع عود كننده_ فروكش كننده قرار دارند و در آخر نيز به نوع پيشرونده تغيير خواهند كرد. در طي 10 سالي كه از شروع بيماري مي گذرد، حدود 50 درصد بيماران كه در ابتدا در نوع عود كننده_ فروش كننده قرار داشتند در نوع پيشرونده ثانويه قرار مي گيرند. در عرض 25 سال حدود 90 درصد بيماراني كه ام اس آنها در نوع عود كننده _ فروكش كننده قرار داشته است به نوع پيشرنده ثانويه تغيير خواهند نمود.
بيماراني كه به چهارمين نوع ام اس، يعني پيشرونده _ عود كننده مبتلا هستند از ابتدا دچار ضايعات پيشرونده اي هستند اما در طي آن دچار حملات حاد نيز مي شوند كه علايم آن ظاهر شده و بعد از مدتي از بين مي رود. حدود 6 تا 10 درصد بيماران به اين نوع از ام اس دچار مي شوند. بيشتر اين نوع در افرادي ديده مي شود كه بعد از سن 40سالگي به اين بيماري مبتلا مي گردند.
به غير از اين چهار نوع ام اس، پزشكان هم چنين نوع خفيفي از اين بيماري را شناسايي كرده اند كه اصطلاحا به آن نوع ” حسي خوش خيم” گفته مي شود. بيماراني كه به اين نوع ام اس دچار هستند دچار حملاتي مي شوند كه فقط باعث از دست رفتن بينايي و يا حس هاي ديگر آن ها مي شود. اين علايم موقتي بوده و اين نوع ام اس خيلي به ندرت باعث بروز ناتواني هاي دائمي مي شود. با اين حال حملات آن مي تواند همانند ساير انواع ام اس بصورت غير قابل پيش بيني رخ دهد.
نشانه های مبتلا شدن به ام اس از زبان دکتر تارات
نشانهها و علایم ابتلا به ام اس بین افراد مختلف، مکان اعصاب تحت تاثیر و در زمانهای مختلف متفاوت بوده و میتوانند تغییر یابند، علایم ام اس شامل:
– ضعف و یا بحسی یکی یا تعدادی از اعضای بدن
– از دست دادن نسبی و یا کامل بینایی معمولا در یک چشم بعلاوه درد در حرکت دادن چشم(اختلال عصب بینایی)
– دوبینی یا تاری دید
– سوزن سوزن شدن و یا درد در بعضی از بخشهای بدن
– شوک الکتریکی هنگام بعضی حرکات خاص سر
– لرزش بدن و یا عدم هماهنگی بدن
– لکنت زبان
– خستگی
– گیجی
– حساسیت به گرما در افراد مبتلا به ام اس عادی بوده و کمی افزایش دمای بدن میتواند محرک و یا بدترکننده بیماری ام اس باشد.
افراد در ابتدای ابتلا به بیماری عود کردن گهگاه این علایم و سپس ناپدید شدن موقتی این علایم را احساس میکنند. بعضی از افراد مبتلا به نوع خوشخیم این بیماری بوده و بعد از حمله اولیه دچار حمله دیگری نشده و بیماریشان پیشرفت نمیکند.
کدام افراد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری ام اس هستند؟
دکتر تارات توضیح دادند: به طور کلی دو گروه اشخاص با رفتارهای غلط خود را در معرض ابتلا به بیماری ام اس قرار می دهند که شامل:
1- افراد حساس و زودرنج
این نوع افراد عموما اشخاصی هستند فوق العاده حساس, زودرنج و عصبی و با کمترین ناملایمات از حالت عادی خارج شده و تعادل خود را از دست می دهند و ساعت ها فکر خود را مشغول کرده و به خود و دیگران پیله می کنند
2- افراد با طبع سردی
افرادی هستند که از نظر ژنتیک دارای طبع سردی بوده و مدام از غذاهای سردی بخش (غذاهائی با pH اسیدی) به حد وفور استفاده می کنند و علاقه زیادی به خوردن ترشی, سرکه, تمبر هندی, ماست, قره قورت و امثالهم دارند
علت های مبتلا شدن به ام اس
هیچ کس در مورد دلایل اصلی اشتباه سیستم ایمنی بدن برای حمله به اعصاب در بیماری ام اس نمیتواند نظر قطعی دهد. بعضی از دانشمندان معتقدند ترکیبی از ژنتیک و چیزی در محیط زیست میتواند باعث ابتلا به این بیماری شود. افرادیکه بیشتر از بقیه در خطر ابتلا به ام اس قراردارند، شامل:
– افردیکه در سنین ۲۰ تا ۴۰ سالگی قرار دارند در بیشترین خطر هستند.
– زنان دو برابر بیشتر از مردان در خطر ابتلا به بیماری ام اس قراردارند.
– اگر والدین و یا برادر و خواهر شما به بیماری ام اس مبتلا باشند، خطر ابتلای شما به ام اس بین ۱ تا ۳ درصد افزایش مییابد.
– عفونت ها و ویرس های خاص از جمله ویروس ابشتاین بار میتواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
– افراد سفیدپوست، بخصوص خانوادههای ساکن اروپای شمالی در بیشترین خطر ابتلا به این بیماری قراردارند. نژادهای آسیایی، آفریقایی یا بومی آمریکا در
– بین سایر نژادها در کمترین خطر ابتلا به این بیماری هستند.
– در کشورها و مناطق جغرافیایی خاص از جمله اروپا، کانادای جنوبی، آمریکای شمالی، نیوزلند و استرالیای جنوبی خطر ابتلا به بیماری ام اس بیشتر از سایر مناطق جهان است.
– در صورتی که شما مبتلا به سایر بیماریهای خودایمنی از جمله بیماری تیروئید، دیابت نوع ۱ یا بیماری التهابی روده هستید، خطر ابتلای شما به اماس افزایش مییابد.