از جمله اصلی ترین اختلالات پس از عمل بینی پر شدن دماغ و به اصطلاح گیپ شدن آن است. به دلیل خونریزی ها و پر شدن بینی با لخته های خون تنفس برای فرد بسیار مشکل خواهد شد. از این رو لازم است درون بینی تمیز شود. در این مطلب قصد داریم تا به بررسی نحوه تمیز کردن بینی پس از عمل جراحی بپردازیم. با دکتر سلام همراه باشید.
استفاده از اسپری یا قطره چکان
نحوه شستشو بینی بعد از عمل بینی معمولا پس از یک هفته از انجام عمل جراحی بینی می باشد و در هفته اول جراحی، شستشو بینی با استفاده از قطره چکان یا اسپری بینی صورت می گیرد.
شستشو بینی با سرم شستشو باعث کاهش ورم مخاط داخل بینی و خارج شدن لختههای خون و ترشحات داخل بینی میشود و سبب بهبود تنفس و کاهش گرفتگی بینی میشود .محلول شستشو بینی سدیم کلراید ۹/۰ می باشد که این محلول از ۹/۰ درصد نمک حل شده در آب می باشد و سپس با استفاده از یک سرنگ ۱۰ سی سی آن را داخل بینی کرده و بینی را شست و شو دهید . معمولا پزشکان توصیه می کنند که به مدت زمان تقریبی ۳ الی ۴ ماه بینی را با محلول شست و شو دهند که در ماهای نخست انجام شستشو بینی از کیپ گشتن بینی جلوگیری می کند.
دکتر شبنم شادابی در این باره افزود: شست و شوی بینی بعد از عمل جراحی از جمله مهم ترین اعمالی است که فرد می بایست توجه جدی به آن داشته باشد. شست و شوی بینی می بایست در طول روز چندین بار تکرار شود. عدم انجام این کار می تواند سبب باقی ماندن لخته ها و سایر مواد دفعی در بینی فرد شود.
عدک شست و شوی بینی نه تنها باعث ایجاد گرفتگی بینی و اختلال تنفس از بینی و کاهش حس بویایی می شود بلکه ممکن است این مواد تجمع یافته در داخل بینی عفونی شوند و باعث ایجاد بوی بد در بینی شود و تنفس بیمار بد بو شود و این عفونت با گسترش بیشتر می تواند باعث ایجاد موکوزیت یا التهاب مخاط که با درد داخل بینی همراه است گردد.
۱- در روز های اول بعد از عمل برای برداشتن لخته های خشک شده خون ،در داخل بینی و زخم های بیرونی، از گوش پاک کن یا وسایل مشابه آن که با سرم نمکی خیس شده باشند استفاده می شود.
مهم است که یادمان باشد که نباید گوش پاک کن را بیش از حد (معمولا” در حد پنبه نوک آن) وارد بینی کنیم چرا که احتمال آسیب رساندن به جدار بینی و خونریزی بعدی وجود دارد.
در این مورد بهتر است که دقیقا” با جراح تان هماهنگ باشید و اصول درست را از وی بپرسید
۲- برخی از جراحان برای لخته های سفت که روی بخیه های زخم بیرون بینی بسته شده است و کندن آنها با زور ممکن است به باز شدن زخم بیانجامد ازمحلول رقیق شده پراکسید هیدروژن استفاده می کنند.
نکته مهم در مورد این محلول این است که نباید برای داخل بینی استفاده شود و حتما” باید جراح تان آنرا برای شما با غلظت مناسب تجویز کرده باشد.
۳- در کل اگر احتمال خونریزی از بینی را می دهید و از دسترس فوری به جراحتان یا تیم پرستاری اش مطمئن نیستید بهتر است خودتان برای چند روز اول دستکاری داخل بینی را انجام ندهید.
۴- پس از پاک کردن اولیه، در ۲تا ۳ هفته بعدی، برای شستشوی بینی ازقطره ها یا اسپری های سالین بینی که حاوی سرم نمکی است بدفعات در طول روز استفاده می شود که این محصولات باعث مرطوب شدن و تمیز شدن ناحیه و جلوگیری از جمع شدن مجدد خون و خشک شدن آن در بینی می شوند.
۵- در طول هفته اول تا دوم بعد از عمل پس از هر بار تمیز کردن زخم ها ، پماد موپروسین یا جنتامایسین استریل چشمی با کمک گوش پاک کن به داخل بینی و روی زخم های بیرونی آن مالیده می شود.
این پمادها آنتی بیوتیکی بوده و برای کاهش احتمال عفونت زخم تا بسته شدن آن تجویز می شوند و از آنجاییکه مصرف طولانی مدت آن می تواند باعث بروز واکنش و التهاب در زخم بعضی از بیماران شود بهتر است که تنها در مدت زمان توصیه شده بوسیله جراحتان مصرف شود که همان ۱ تا ۲ هفته اول بعد از عمل و روزانه حداکثر هر ۸ ساعت یکبار است.
دکتر شبنم شادابی افزود: یادمان باشد که این پمادها نرم کننده یا برای از بین بردن جای زخم نیستند و نباید با این اهداف مصرف شوند.
۶- پس از ۲ تا ۳ هفته و وقتی ترمیم اولیه بافتها بدست آمده باشد، از شستشوی بینی با سرم نمکی بوسیله سرنگ استفاده می شود که برای انجام آن آموزش لازم به بیمار داده می شود و معمولا”در شروع، در فواصل هر ۴ تا ۶ ساعت انجام می شود و بتدریج از دفعات آن کاسته می شود.
شست و شوی بینی پس از عمل جراحی از جمله اعمال ضروری به شمار می آید که می بایست توسط فرد صورت گیرد. نکات مهمی در این رابطه وجود دارد که قبل از انجام هرگونه شست و شو می بایست به دقت مورد توجه قرار گیرند. آسیب به بینی و بخیه ها از جمله اختلالات شایع در این دوره است.