بینی افراد مختلف داری اشکال مختلفی است که بسته به زنتیک و سایر عوامل این اشکال متفاوت خواهند بود. افراد دارای بینی گوشتی از افرادی که از شکل بینی خود بسیار ناراضی هستند. در این مطلب قصد داریم تا به بررسی روش های جراحی بینی های گوشتی بپردازیم. با دکتر سلام همراه باشید.
دکتر شبنم شادابی در ابتدا باید تعریفی از بینی های گوشتی داشته باشم: بینی هایی با پوست ضخیم و غدد سباسه فراوان و باز بودن سوراخ های پوست در اصطلاح بینی گوشتی نامیده می شوند. در این بینی ها معمولا غضروف ضعیف می باشد و عمده بینی، پوست و چربی زیر آن و غدد سباسه است. در این بینی ها معمولا کمی نوک بینی افتاده است و پره ها باز و ضخیم می باشد. به علت وجود هورمون جنسی مردانه و چرب بودن پوست مردان، بینی گوشتی در مردان به وفور دیده می شود.
در گذشته برای اصلاح این بینی ها و جراحی زیبایی بینی از برداشت زیاد از غضروف ها کمک می گرفتند. نتیجه این کار، فرورفتگی و ایجاد اسکار در پوست به علت خالی شدن فضای زیر آن می باشد. معمولاً بیماران فکر می کنند برداشت پوست کمک کننده است اما بنظر می رسد برداشت پوست باعث ایجاد اثرات زخم شدید می شود، لذا به هیچ وجه توصیه نمی شود.
تفاوت بینی استخوانی با بینی گوشتی از زبان دکتر شبنم شادابی
بینی های استخوانی از پوست نازک تری نسبت به بینی های گوشتی برخوردارند، همین امر موجب می شود تا جزئیات استخوان به شکل بهتری از زیر پوست پیدا باشد. به عنوان مثال تشخیص آثاری همچون شکستگی بر روی بینی های استخوانی بسیار ساده تر از بینی های گوشتی است.
همچنین در نیمه پایینی بدلیل نازک بودن پوست معمولا غضروف ها قوی و مستحکمند و پهنی و یا افتادگی در نوک بینی کمتر وجود دارد، در حالیکه در بینی های گوشتی بدلیل کلفت بودن پوست جزییات استخوانی و غضروفی مشاهده نشده و بدلیل سنگینی پوست غضروف ها معمولا نازک و ضعیفند. بهمین دلیل هم در این نوع بینی ها سر بینی پهن و افتاده است.
روش های جراحی بینی گوشتی
تقویت بافت غضروفی
تقویت بافت غضروفی و استفاده از غضروف تیغه وسط یا همان سپتوم برای تقویت نوک بینی و به طور کلی بافت غضروفی بهترین تاثیر را دارد. استرات کولوملا (cullomella strut) یک تکه از غضروف سپتوم می باشد که به شکل میخ مانند توسط جراح در می آید و در زیر نوک بینی قرار می گیرد و بدینوسیله سعی در بالا بردن نوک بینی و تقویت آن می شود. یکی از کار های معمولاً مفید در عمل بینی گوشتی، “الار بیس” یا برداشت دقیق از پره ها به منظور کوچک کردن پره ها می باشد. بهترین روش برای جراحی بینی بیماران با پوست ضخیم، روش باز است. در روش بسته چون نوک بینی به خوبی دیده نمی شود و دسترسی به نوک بینی محدود است، نتایج برای جراحی بینی های گوشتی چندان خوب نیست. بیماران با پوست ضخیم باید انتظارات منطقی نسبت به عمل بینی داشته باشند و بدانند هیچگاه بینی آنها مانند بیماران با پوست مناسب نمی شود.
ایجاد برش بر روی پوست
یک راه دیگر برای کاهش اندازه بینی در جراحی رینوپلاستی ایجاد برش بر روی پوست در قسمت پایین سوراخ بینی است. این تکنیک بطور خاص برای بیمارانی مفید است که سطح زیرین بافت بینی آنها عریض است. از این روش همچنین می توان برای درمان
در این نوع عمل جراحی بینی گوشتی باید در بخیه زدن و بستن ناحیه مورد نظر دقت فراوان کرد. در این حالت پنهان کردن برش های انجام شده دشوار است، با وجودی که برخی افرادی دارای چین در ناحیه برخورد آلار با گونه هستند که می توان برش های مورد نیاز برای عمل جراحی بینی گوشتی را بر روی آن انجام داد.
روش های ترکیبی
به علت وجود برخی شرایط خاص در عمل های زیبایی در بینی های گوشتی در برخی موارد تنها استفاده از یک روش درمانی کار ساز نخواهد بود. به همین سبب پزشک معالج مجبور خواهد بود تا از برخی روش های ترکیبی برای درمان و جراحی فرد بهره بگیرد.
در برخی شرایط بهتر است روش های جراحی برش نگهدارنده را با برش پایه بینی ترکیب کنیم تا به این ترتیب بتوانیم ناحیه سوراخ بینی را کوچک کنیم. از این ترکیب روش ها در عمل بینی گوشتی در زمانی استفاده می شود که نیاز به کاهش زیاد اندازه بینی وجود داشته باشد.
بازگشت پذیری عمل
در جواب باید بگویم در صورت اخذ نتیجه مناسب تا شش ماه پس از جراحی بینی گوشتی، دیگر تغییر عمده ای در بینی رخ نخواهد داد و به همان شکل باقی می ماند.
مثالی که در این مورد می توانیم بگویم مانند توپ فوتبال است که وقتی توپ فوتبال را خالی از باد می کنیم به علت ضخامت چرم اطراف آن مدت ها طول می کشد کاملا خالی و چروکیده شود. در بینی گوشتی نیز همین اتفاق می افتد، چون پوست ضخیم است مدت ها طول می کشد حجم بینی کم شود بنابراین بیمار حداقل برای حصول نتیجه نهایی یک سال باید صبر کند ولی معمولا بعد از شش ماه نتیجه پایدار است و بر نمی گردد.