برخی از افراد با آرایش زیاد سعی دارند که به اعتماد نفس کاذب برسند و مورد تحسین دیگران قرار گیرند،در این مقاله به عوامل آرایش کردن در میان زنان خواهیم پرداخت و نقش تاثیر گذار خانواده در این موضوع را ارزیابی می کنیم.
زیبایی موهبتی است که از سوی خداوند به همه ما اعطا شده است و چه بهتر که از این موهبت درست و به جا استفاده کنیم.
تمایل به زیباتر شدن از دیرباز با انسان‌ها بوده و استفاده از وسایل آرایشی در بین زنان دوره‌های مختلف وجود داشته است. اما در دنیای امروز آرایش کردن یا نکردن افراد مطرح نیست؛ مشکل مشاهده پایین آمدن سن علاقه‌مندان به آرایش است. «زهرا همتی» معاون امور اجتماعی بهزیستی استان ایلام هم پایین آمدن سن آرایش کردن در ایلام را تایید می‌کند و می‌گوید: آرایش کردن سنی دارد و ویژه بانوان است، آن هم در مراسم خاصی. اما اکنون سن آرایش آن قدر پایین آمده که اغلب دختران در سن مدرسه از انواع لوازم آرایش استفاده می‌کنند.

بررسی عوامل موضوع
همتی می‌افزاید: مهم‌ترین عواملی که باعث می‌شود دختران ما در سنین پایین به سمت آرایش کشیده شوند، شیوه تربیتی ماست.
همتی می‌گوید: عمده‌ترین مساله ای که در فرهنگ ما وجود دارد، این است که وقتی می‌خواهیم از یک دختربچه یا یک پسربچه تعریف کنیم، از شاخصه زیبایی استفاده می‌کنیم. مثلا می‌گوییم: «تو چه دختر نازی هستی» یا «چه دختر زیبایی هستی» و این برای کودک تبدیل به صفت برجسته‌ای می‌شود که فکر می‌کند تنها باید همین صفت را داشته باشد.
وی اضافه می‌کند: ما باید شیوه تربیتی خود را به سمت شاخص‌هایی ببریم که برای کودکان انسانی و الگوساز است. مثلا بگوییم: «توچه دختر مهربانی هستی»، «چه بخشنده‌ای هستی دختر» یا «تو چه خوب می‌توانی مسائل را درک کنی.» وقتی این صفات را در بچه‌ها ترغیب کنیم شاید دیگر این صفت زیبایی به عنوان یک صفت بارز برای کودک مطرح نشود.
این مسئول می‌گوید: وقتی ما بزرگ ترها صفت زیبایی را برجسته کنیم، در واقع این آموزش را می‌دهیم که اگر تو می‌خواهی بیشتر به چشم بیایی و بیشتر مورد توجه باشی، باید زیباتر شوی. در واقع ما فرهنگ آرایش کردن را بر مبنای باورهای فرهنگی و تربیتی خودمان تایید می كنیم.

اعتماد به نفس پایین
معاون امور اجتماعی بهزیستی ایلام ادامه می‌دهد: از عواملی که باعث می‌شود زنان و دختران جامعه ما به سمت آرایش کشیده شوند، اعتماد به نفس پایین آنهاست.
همتی می‌گوید: اگر افراد موقعیت‌های خوبی کسب کنند، اعتماد به نفس آنها بالاتر می‌رود. فردی که اعتماد به نفس بالایی داشته باشد، خیلی ضرورت نمی‌بیند خود را به شیوه‌های دیگر معرفی کند و سعی می‌کند در زمینه‌هایی که توانمندی دارد، خود را معرفی کند.
همتی بیان می‌کند : یکی از مواردی که اعتمادبه نفس افراد را بالا می‌برد، تحصیلات است. اگر من از تحصیلات مناسبی برخوردار باشم و متناسب با آن تحصیلات در جامعه جایگاهی داشته باشم، طبیعی است که دیگر ضرورتی نمی‌بینم که با آرایش کردن، خود را نشان دهم.

رابطه آرایش و تحصیلات
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان ایلام در خصوص این‌که تحصیلات تا چه حد می‌تواند در میزان آرایش خانم‌ها تاثیرگذار باشد می‌گوید: در برخی کشورها آرایش کردن نزد جوان‌ترها زیاد باب نیست و اکثرا در بین افراد مسن دیده می‌شود. افرادعادی خیلی ضرورت نمی‌بینند که آرایش کنند. همتی می‌گوید: بیشتر دخترانی که به سمت آرایش کردن می‌روند، آنهایی هستند که قدرت و هویت اجتماعی بالایی ندارند. مثلا خانمی که استاد دانشگاه است و مدرک تحصیلی دارد، خیلی از زیورآلات استفاده نمی‌کند. ما می‌بینیم که استفاده از زیورآلات معمولا در بین افرادی استفاده می‌شود که از تحصیلات پایین‌تری برخوردارند.

جایگاه اجتماعی و اقتصادی افراد
معاون امور اجتماعی بهزیستی ایلام می‌گوید: پایگاه اجتماعی و اقتصادی افراد هم در آرایش کردن آنها تاثیر دارد. گاهی ملاحظه می‌شود کسانی که از جایگاه اجتماعی و اقتصادی پایین‌تری برخوردار هستند به این سمت می‌روند. آنها شاید نتوانند جایگاه اقتصادی خانواده خود را تغییر دهند. این مسئول می‌افزاید: این مطلب به این معنا نیست که کسانی که از جایگاه اجتماعی و اقتصادی بالاتری برخوردار هستند، اهل آرایش نیستند ولی شیوه‌های آرایش کردن اقشار مختلف متفاوت است.

نقش موثر خانواده
همتی در ادامه به تاثیر خانواده‌ها در آرایش دختران اشاره می‌کند و می‌گوید: خانواده در این زمینه می‌تواند نقش موثری داشته باشد. مثلا مهم است که مادر خانواده خودش تا چه حد آرایش کردن برایش مهم است. همین در ترغیب یا پرهیز جوانان نسبت به آرایش تاثیر دارد.
وی تأکید می‌کند : وقتی فرزند خانواده می‌بیند هروقت مادر بیرون می‌رود امکان ندارد بدون آرایش باشد. یا وقتی مهمان می‌آید آرایش می‌کند ، درواقع به فرزند خود یاد می‌دهد که آرایش یک موضوع اساسی است.

تاثیرگذاری رسانه‌ها
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان ایلام بیان می‌کند : خانواده‌ها باید فرزندان خود را تشویق کنند که چگونه اعتماد به نفس خودرا بالا ببرند. آنها باید به فرزندان آموزش دهند که زیبایی فقط زیبایی صورت نیست. بلکه زیبایی در اخلاق خوب و صداقت هم هست.
همتی می‌افزاید: سیاستگذاری فرهنگی ما در این حوزه خیلی به آن شکلی که باید عمل کند نبوده است. رسانه‌ها به خصوص رسانه‌های ملی خیلی در این حوزه می‌توانند تاثیرگذار باشند.
وی می‌گوید: خانواده‌ها باید به فرزندان خود در زمینه این مسائل آگاهی بدهند.

منبع/همشهری